Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλησιάζουν σε συμφωνία για ένα νέο αμυντικό ταμείο 1,5 δισ. ευρώ, που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της βιομηχανίας στο μπλοκ και την Ουκρανία τα επόμενα τρία χρόνια.
Μια συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Πρόγραμμα Άμυνας είναι πιθανή μέχρι το τέλος του έτους και θα επιτρέψει αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού που θα αποτελείται από έως και 35% εξαρτημάτων από χώρες εκτός ΕΕ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Η συμφωνία για μια ποσόστωση 35%-65% ήταν το αποτέλεσμα της εξισορρόπησης της φιλοδοξίας για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης μακροπρόθεσμα με τη δυνατότητα αγοράς εξοπλισμού “εκτός ραφιού” πιο άμεσα για να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες.
Ένας άλλος παράγοντας είναι οι ανησυχίες του μπλοκ για την επερχόμενη προεδρία Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα εκφράσει την απογοήτευσή του τόσο για τις ανεπαρκείς αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης, όσο και για το ότι το μπλοκ δεν αγοράζει αρκετά αμερικανικά προϊόντα.
Η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία εντοπισμού εμβληματικών έργων “κοινού ενδιαφέροντος” που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από κονδύλια EDIP σε τομείς όπως η αεροπορική και η αντιπυραυλική άμυνα.
Η ΕΕ προσπαθεί επίσης να απομακρυνθεί από την τρέχουσα πρακτική της να αγοράζει εξοπλισμό από τρίτες χώρες στη χρηματοδότηση περισσότερων συνεργατικών επενδύσεων και κοινών προμηθειών.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει τα όρια της αμυντικής βιομηχανίας του μπλοκ και το βάθος της εξάρτησής του από άλλες χώρες για βασικές προμήθειες και αμυντικές δυνατότητες. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ αγωνίζεται να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα και τις δαπάνες μετά από δεκαετίες υποεπενδύσεων στον απόηχο του τέλους του Ψυχρού Πολέμου.