Bloomberg: η Ελλάδα φθάνει στο τέλος του παιχνιδιού- Κίνδυνος αιφνίδιας πτώχευσης

Κοινοποίηση:
ELLAS2_473_355

Κορυφώνεται το θρίλερ…

Την θέση ότι στα τέλη του μήνα με αρχές Ιουνίου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα φτάσει στα όρια του, γεγονός που ενδεχομένως να ωθήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς οι καταθέσεις εξακολουθούν να φεύγουν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η Ελλάδα αναγκάζεται να ζητά περισσότερα χρήματα από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ προκειμένου το σύστημα να μείνει «ζωντανό».

Ωστόσο ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν σε τρεις εβδομάδες οι τράπεζες θα έχουν ξεπεράσει αυτό το «όριο ζωής».

«Το σημείο όπου τα collateral εξαντλούνται είναι πιθανώς πολύ κοντά.

Οι πιέσεις στην κεντρική κυβέρνηση, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα συγκλίνουν πως αυτό το σημείο θα εμφανιστεί στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου» αναφέρουν οι αναλυτές Malcolm Barr και David Mackie από τη JPMorgan Chase Bank.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι χάνουν την υπομονή τους με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι δεν θα υπαναχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» του.

Αν και οι συνομιλίες έχουν επικεντρωθεί στο εάν θα δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση, εάν αποφάσιζε να αυξήσει το «κούρεμα» στα collateral των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες χρειάζονται ολοένα και περισσότερα χρήματα από τον ELA.

Βάσει του δημοσιεύματος μια τέτοια κίνηση θα επιτάχυνε την εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και θα αύξανε την πίεση στον Τσίπρα να διαλέξει μεταξύ μιας συμφωνίας ή μιας επιβολής ελέγχου των κεφαλαίων.

«Είμαστε κοντά στο τέλος.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα» είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Yves Mersch από την ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει λάβει 80 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ELA, τη στιγμή που – όπως αναφέρεται – άνθρωπος που έχει γνώση του θέματος, εκτιμά πως αυτή η γραμμή ζωής προς τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να φτάσει έως τα 95 δις ευρώ.

Με την ΕΚΤ να αυξάνει τον ELA κατά 2 δις ευρώ την εβδομάδα, τα χρήματα θα φτάσουν έως τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κρίσιμη στιγμή θα έρθει όταν και εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αυξήσει το «κούρεμα» στα ελληνικά collateral.

Αυτό – βάσει του δημοσιεύματος – θα μπορούσε να συμβεί από μια πλήρη διακοπή των συνομιλιών Ελλάδας – Ευρώπης ή από τη μη πληρωμή μιας δόσης προς τους δανειστές, ενώ και το σημερινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αν συνεχιστεί, μπορεί να πυροδοτήσει αποφάσεις από την ΕΚΤ.

Όπως υπογραμμίζεται, ένα αυξημένο κούρεμα θα μειώσει το όριο του ELA σε περίπου 88 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα δώσει ζωή στις ελληνικές τράπεζες μόνο για τέσσερις εβδομάδες.

Γεγονός που με τη σειρά του θα αναγκάσει κυβέρνηση και τράπεζες να επιβάλλουν ελέγχους κεφαλαίων και περιορισμούς στις ημερήσιες αναλήψεις από τα ΑΤΜ για να ανακοπεί η εκροή καταθέσεων.

«Από την μεγάλη κρίση του 2008, η Ευρώπη έχει δημιουργήσει πολλά εργαλεία για τον έλεγχο της ροής του χρήματος και των τραπεζών.

Έτσι, η κρίση στην Ελλάδα, είναι πιθανό, να επιλυθεί μέσω των εργαλείων της ΕΚΤ και με όχι με τα αντίστοιχα πολιτικά» επισημαίνει στο Bloomberg ο Αντρέας Κούτρας από την In Touch Capital Markets.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επόμενη απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA είναι προγραμματισμένη για τις 20 Μαΐου, αν και εκτιμάται πως δεν πρόκειται να ληφθούν αρνητικές για την Ελλάδα αποφάσεις, όσο τουλάχιστον καταγράφεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Σε περίπτωση πτώχευσης, τα δάνεια παραμένουν σε εκκρεμότητα? Θα πληρώνουμε κανονικά ή διαγράφονται?

    1. Δεν ειμαι σιγουρος αλλα μου φαινεται διαγραφονται

Comments are closed.