Τη δημιουργία ειδικού φορέα διαχείρισης για τα «κόκκινα» δάνεια σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το σχέδιο για την αποκλιμάκωση των πιέσεων στις διαχείριση καταρτίζεται με βάση τις προτάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Με αυτόν τον τρόπο, στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα υπάρξει μία διέξοδος στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, μετά το «καμπανάκι» που χτύπησε την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Παρ’ όλα αυτά, από την κυβέρνηση διαψεύδεται ότι ο νέος φορέας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα έχει τη μορφή μιας κεντρικής bad bank.
Στο ίδιο πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι στο δημοσίευμα του Bloomberg παρερμηνεύονται οι προθέσεις του οικονομικού επιτελείου.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το Bloomberg ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, σημειώνοντας ότι το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει κρατική εγγύηση, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον κλάδο.
Βάσει ενός σχεδίου «προστασίας ενεργητικού» οι τράπεζες θα μπορούσαν να βγάλουν από πάνω τους προβληματικά δάνεια τα οποία θα τα αναλάβουν «οχήματα ειδικού σκοπού», τα γνωστά SPV.
Έτσι, τα βιβλία των τραπεζών θα «καθαρίσουν» από αυτά τα δάνεια και τα SPV θα εκδώσουν ομόλογα, μέρος των οποίων θα έχει την εγγύηση του δημοσίου, τα οποία θα πωλούν σε επενδυτές, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές με γνώση του θέματος.
Πάντως, δεν αποκλείεται το θέμα της bad bank δεν αποκλείεται να επιστρέψει υπό προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και κυρίως στην περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν σε απειλητικό βαθμό, σε ότι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης και το βασικότερο απ’ όλα να απαντηθεί το «ποιος θα βάλει τα λεφτά» για ένα τέτοιο εγχείρημα.