Μία ακόμη ευκαιρία στην επίμαχη συμφωνία αποχώρησης για το Brexit, αυτή που διαπραγματεύτηκε επί τουλάχιστον δύο χρόνια με τις Βρυξέλλες και έχουν απορρίψει τρεις φορές οι Βρετανοί βουλευτές, σκοπεύει να δώσει η Τερέζα Μέι. Με ή χωρίς τη στήριξη των Εργατικών, έπειτα από το αδιέξοδο και των διακομματικών συνομιλιών, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι αποφασισμένη να ξαναφέρει τη συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο, στις 3 Ιουνίου.
Η Μέι κάλεσε σε συνάντηση την Τρίτη το βράδυ τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, προκειμένου να κάνουν έναν απολογισμό των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων για το Brexit. Μέι και Κόρμπιν είχαν συνάντηση περίπου μίας ώρας, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλησε να δώσει εκ νέου τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος στην όλη διαδικασία.
Ο Κόρμπιν από την πλευρά του, υποστηρίζουν πηγές του Εργατικού Κόμματος, εκφράζει πλέον τις πολύ σοβαρές αμφιβολίες του όσον αφορά την ικανότητα της Μέι να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε συμβιβαστική συμφωνία και συγκεκριμένα να τηρήσει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, τη στιγμή που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις εντός του Συντηρητικού Κόμματός της να παραιτηθεί.
Η Ντάουνινγκ Στριτ ωστόσο επιμένει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τα σημεία-κλειδιά της νομοθεσίας για το Brexit – το νομοσχέδιο για τη συμφωνία αποχώρησης – την εβδομάδα που ξεκινά στις 3 Ιουνίου. «Είναι απαραίτητο να το κάνουμε τότε, εάν η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. πριν από τις θερινή κοινοβουλευτική διακοπή», υποστήριξε χθες εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Το νομοσχέδιο για τη συμφωνία αποχώρησης
Βάσει της ισχύουσας από πέρσι νομοθεσίας για το Brexit, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη Βρετανία να περάσει τον νόμο για την εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης – το μέρος δηλαδή της συμφωνίας που θα φέρει τη χώρας εκτός Ένωσης – στο βρετανικό δίκαιο.
Η νομοθεσία θα καταστήσει το μέρος της συμφωνίας που αφορά τα δικαιώματα των πολιτών άμεσα εκτελεστό στα βρετανικά δικαστήρια και θα καθορίσει τη σχέση τους με Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα επιτρέψει επίσης στους υπουργούς να διεξαγάγουν τις «πληρωμές διαζυγίου» στην Ε.Ε., όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, καθώς και να θέσουν σε εφαρμογή το λεγόμενο σχέδιο για το «backstop» στα ιρλανδικά σύνορα.
Οι βουλευτές θα μπορούν επίσης να ψηφίσουν επί τροπολογιών στο νομοσχέδιο, γεγονός που σύμφωνα με το BBC, θα τους δώσει τη δυνατότητα να ενισχύσουν οποιονδήποτε συμβιβασμό με τους Εργατικούς στις διακομματικές συνομιλίες.
Γιατί στις 3 Ιουνίου;
Η νέα ημερομηνία για το νομοσχέδιο σηματοδοτεί από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης την πρόθεσή της να θέσει ένας σαφές χρονοδιάγραμμα στις διακομματικές συνομιλίες – αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν διατίθεται να αποχωρήσει πριν από τις ευρωεκλογές.
Οι Εργατικοί επαναλαμβάνουν ωστόσο ότι ούτε η Μέι ούτε οι συνεργάτες της είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στο βασικό ζήτημα της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε., το οποίο οι ίδιοι θέτουν ως προϋπόθεση.
Είναι γεγονός ότι οι Τόρις δεν αφήνουν στην πρωθυπουργό τους πολλά περιθώρια επί του θέματος. Δεκατέσσερα ανώτατα στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων ο Μπόρις Τζονσον και ο Ντόμινικ Ράαμπ – αμφότεροι προαλείφονται για την ηγεσία του κόμματος – έστειλαν τη Δευτέρα επιστολή στη Μέι, με την οποία την προειδοποιούν λίγο –πολύ ότι εάν κλείσει η συμφωνία με την αντιπολίτευση θα υπάρξει «διάσπαση του κόμματος».