Σύμφωνα με την γαλλική ιστοσελίδα Le Grand Continent, εάν οι εννέα χώρες που απαρτίζουν τους BRICS συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού υπό την ίδια σημαία, θα κατέληγαν στην κορυφή της κατάταξης των μεταλλίων. Συγκεκριμένα, θα είχαν συγκεντρώσει συνολικά 142 μετάλλια, εκ των οποίων τα 49 θα ήταν χρυσά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αυτή τη μέτρηση δεν περιλαμβάνεται η Ρωσία, η οποία αναμένεται να επιστρέψει στους Αγώνες στο μέλλον.
Αυτή τη στιγμή, οι εννέα χώρες που συμμετέχουν στην ομάδα BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αιθιοπία και Ιράν – έχουν θέσει έναν διαφορετικό στόχο. Σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών που ονομάζεται Brics Bridge. Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διευκόλυνση των διασυνοριακών συναλλαγών χωρίς την ανάγκη του δολαρίου ΗΠΑ.
Η ιδέα για το Brics Bridge προέρχεται από τη Ρωσία και έχει ως κύριο στόχο την αντικατάσταση του συστήματος SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Με αυτό τον τρόπο, οι χώρες μέλη επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο και να ενισχύσουν τις οικονομικές τους σχέσεις μεταξύ τους.
Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν μια σαφή τάση προς την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών BRICS σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού και της οικονομίας. Η στρατηγική αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στις χώρες αυτές αλλά και στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στο σύνολό του.
Η δημιουργία ενός καινοτόμου συστήματος πληρωμών που θα περιλαμβάνει τη χρήση τοπικών νομισμάτων για εμπορικούς διακανονισμούς, αποτελεί μια στρατηγική κίνηση που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Το νέο αυτό σύστημα, γνωστό ως Brics Bridge, θα λειτουργεί ως ανεξάρτητος μηχανισμός, επιτρέποντας τη χρήση αμοιβαίων νομισμάτων για τις συναλλαγές μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν. Σημαντικό είναι ότι στο πλαίσιο αυτού του συστήματος δεν θα υπάρχει χώρος για το δολάριο ΗΠΑ.
Στρατηγικοί στόχοι της Ρωσίας
Η Ρωσία, μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη πίεση των κυρώσεων που επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διατήρηση και ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα και άλλες χώρες μέλη της BRICS είναι ζωτικής σημασίας για τη Μόσχα. Οι υπουργοί Οικονομίας και Εμπορίου των κρατών BRICS είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αυτό το θέμα στα τέλη Ιουλίου στη Μόσχα, καταδεικνύοντας τη σημασία του εγχειρήματος.
Εξελίξεις στην Σύνοδο Κορυφής των BRICS
Οι αποφάσεις σχετικά με την υλοποίηση του συστήματος πληρωμών Brics Bridge αναμένονται στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής των BRICS, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Καζάν. Η πρόεδρος του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Βαλεντίνα Ματβιένκο, έχει επιβεβαιώσει ότι τόσο η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας όσο και το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ενεργά την ανάπτυξη αυτού του νέου συστήματος πληρωμών.
Νέος πόλεμος
Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο νομισματικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει με στόχο την αποδολαριοποίηση. «Μια διαδικασία που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας πιο «ανοιχτής» και αποτελεσματικής νομισματικής πολυπολικότητας βασισμένης στη νομισματική αυτονομία και ως εκ τούτου στην ανακατάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας από τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου που για πάρα πολύ καιρό υπέφεραν από εξάρτηση από το δολάριο», όπως λένε παράγοντες της ομάδας των Brics.
Φυσικά , μια επιφανειακή ανάγνωση κρύβει όλους τους κινδύνους που ενυπάρχουν σε μια μετάβαση από το ένα νομισματικό σύστημα στο άλλο. Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε την ιστορία για να καταλάβουμε ότι παρόμοιες αλλαγές δεν είναι ούτε ανώδυνες ούτε αυτόματες.
Η επιβεβαίωση της παγκόσμιας ηγεμονίας της βρετανικής λίρας πρώτα και του δολαρίου μετά, ακολούθησε τεράστιες συγκρούσεις. Και πιθανότατα, για να επιβεβαιωθεί ένα αποθεματικό νόμισμα του μέλλοντος, θα πρέπει επίσης να περάσει από δραματικά γεγονότα.
«Μπορεί η αποδολαριοποίηση και η μετάβαση στο υποκατάστατο του δολαρίου να γίνει χωρίς πόλεμο;», είναι το ερώτημα που θέτουν πολλοί ειδικοί.
Ο ρόλος του πολέμου στην Ουκρανία
Αν και το θέμα της αποδολαριοποίησης επαναλαμβάνεται κυκλικά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, η συστημική αστάθεια που επηρεάζει τις σημερινές γεωοικονομικές και γεωπολιτικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, τοποθετεί το ζήτημα αυτό στο επίκεντρο των μεγάλων ερωτημάτων της εποχής μας.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία αντιπροσώπευαν ένα κίνητρο για όσους αντιτίθενται στην ηγεμονία των ΗΠΑ, για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Πολλοί αναλυτές προβλέπουν μάλιστα ένα νέο τραυματικό γεγονός για το δολάριο παρόμοιο με αυτό του 1971 όταν ο Νίξον αποφάσισε να βάλει τέλος στη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό, κλείνοντας τη φάση που ξεκίνησε με την περίφημη σύνοδο του Μπρέτον Γουντς, το 1944.
Από αυτή την άποψη, είναι εύκολο να προβλεφθεί ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, θα σήμαινε ότι το δολάριο θα εισέλθει σε μια νέα και ανεξερεύνητη εποχή.
Ιδιαίτερα αν ο Τραμπ επιμείνει στην επιστροφή του «Χρυσού Κανόνα», που επανειλημμένα ζητεί.
Τα στοιχεία σχετικά με την πτώση της ισχύος του δολαρίου από τη θέση του ως κεντρικό νόμισμα στο διεθνές εμπόριο είναι αδιαμφισβήτητα. Το ποσοστό του στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα έχει μειωθεί έως και 70% από τις αρχές του 2000. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2024 το αμερικανικό νόμισμα αντιπροσώπευε «μόνο» το 58,9% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Ο ρόλος του γουάν
Την ίδια ώρα, το κινεζικό γουάναναδεικνύεται ως ένα ολοένα και πιο δημοφιλές νόμισμα παγκοσμίως, τόσο στην Κίνα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, ως εναλλακτική λύση στο δολάριο, σύμφωνα με την πύλη Oil Price. Αυτή η στροφή, καθοδηγούμενη από την τάση προς αποδολαριοποίηση, μειώνει σταδιακά την επιρροή του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά.
Το 2023, το γουάν ξεπέρασε το δολάριο στις κινεζικές διασυνοριακές πληρωμές για πρώτη φορά, φτάνοντας σε μερίδιο 52,9% το 2024, σε σύγκριση με λιγότερο από 1% το 2010. Αυτή η αλλαγή αντανακλά την αυξανόμενη υιοθέτηση του γιουάν για παγκόσμιες συναλλαγές και θα μπορούσε μεταμορφώσει σημαντικά το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.
Αλλά αυτή η αλλαγή δεν αντιστοιχεί βέβαια στην άνοδο του γουάν στο καθεστώς που εξακολουθεί να ανήκει στο δολάριο.
Το 2024 το κινεζικό νόμισμα είναι μόλις το 2,2% των παγκόσμιων συναλλαγματικών διαθεσίμων, σημειώνοντας πτώση 0,7% σε σύγκριση με το ζενίθ που έφτασε το 2022. Για να αντιμετωπίσει αυτή την πτωτική τάση η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας υποτίμησε το γουάν κατά 3%.
Δυο αντίθετες τάσεις
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια περίπλοκη κατάσταση στην οποία συνυπάρχουν δύο αντίθετες τάσεις: αφενός, το δολάριο παραμένει η κυριαρχία των συναλλαγών Forex και του παγκόσμιου εμπορίου. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες BRICS προσπαθούν να δημιουργήσουν νομισματικά συστήματα που περιλαμβάνουν την ανταλλαγή πρώτων υλών – μεταξύ των οποίων η εμπορία πετρελαίου παίζει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης του πετρελαίου – πολυεπίπεδες διμερείς εμπορικές συμφωνίες και φυσικά τη μείωση του ρόλου του δολαρίου.
Η συνεχιζόμενη μετάβαση στο νέο σύστημα είχε πάντως ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής σε τουλάχιστον τρεις τομείς με τη δική τους νομισματική υποδομή: ένα σύστημα που αναφέρεται στο δολάριο, ένα δεύτερο σύστημα πολλαπλών νομισμάτων που βασίζεται σε διμερείς συμφωνίες και, τέλος, αυτό των BRICS με ενα εμπορικό νόμισμα που έχει ως βάση τις πρώτες ύλες.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν θα επικρατήσει η οικονομία που βασίζεται στο δολάριο ή αυτή των BRICS που βασίζεται στην κυμαινόμενη αξία των πρώτων υλών. Υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές στο τραπέζι και επηρεάζουν τη στρατιωτική, τεχνολογική και πολιτική σφαίρα. Και σίγουρα με τον άγνωστο Χ που ονομάζεται Τραμπ, προ των πυλών του Λευκού Οίκου.
Εδώ στο Μητσοτακιστάν , δυστυχώς είμαστε εγκλωβισμάνοι στο Γερμανικό ευρώ…..