Capital Economics. Άχρηστες οι νέες κυρώσεις της Δύσης στα ρωσικά μέταλλα

Κοινοποίηση:
e7fa60467021a0871636db01c79b0d5e_XL

Ο αντίκτυπος από την αναστολή της διαπραγμάτευσης των ρωσικών μετάλλων στο LME και το CME θα είναι υποτονικός, δεδομένου ότι οι εμπορικές ροές έχουν ήδη μετατοπιστεί σημαντικά και είναι απίθανο να επηρεάσει την προσφορά, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν την Παρασκευή νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που σχετίζονται με την αγορά ρωσικού μετάλλου.
Η LME και η CME δεν θα επιτρέπουν πλέον την παράδοση και το εμπόριο αλουμινίου, νικελίου και χαλκού ρωσικής προέλευσης που έχουν παραχθεί μετά τις 12 Απριλίου.
Ωστόσο, τα μέταλλα που έχουν παραχθεί πριν από την ημερομηνία αυτή μπορούν ακόμη να παραδοθούν.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι τιμές των εν λόγω μετάλλων έχουν αυξηθεί οριακά.
Η Ρωσία είναι μεγάλος παραγωγός αυτών των μετάλλων.
Αντιπροσωπεύει το 6% της παγκόσμιας προσφοράς διυλισμένου νικελίου, το 5% της παραγωγής πρωτογενούς αλουμινίου και το 4% της παραγωγής διυλισμένου χαλκού.
Είναι σημαντικό, ωστόσο, ότι ένα συντριπτικό ποσοστό των μετάλλων που κατέχονται σήμερα στο LME είναι ρωσικής προέλευσης. (Βλέπε Διάγραμμα 1.)
Παρόμοια στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα για το CME.

Οι εμπορικές ροές έχουν ήδη μετατοπιστεί

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οποιοσδήποτε αντίκτυπος από αυτές τις κυρώσεις θα είναι μέτριος, παρόμοιος με τον τελικό αντίκτυπο των κυρώσεων στο εμπόριο πετρελαίου της Ρωσίας. Εξάλλου, οι εμπορικές ροές έχουν ήδη μετατοπιστεί εν μέσω των ευρωπαϊκών κυρώσεων και των επίμονων εικασιών ότι θα εφαρμοστεί απαγόρευση.
Οι εισαγωγές ρωσικού νικελίου στην ΕΕ ήταν κατά 18% χαμηλότερες την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2021.
Κατά συνέπεια, η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών νικελίου της ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με περίπου το ήμισυ το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Αντιθέτως, περισσότερο ρωσικό μέταλλο έχει εισρεύσει σε χώρες που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, κάτι που είναι πιθανό να συνεχιστεί.
Πράγματι, οι εισαγωγές μετάλλων της Κίνας από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τις αρχές του 2022. (Βλέπε Διάγραμμα 2.)
Επιπλέον, η Κίνα μπορεί να ενθαρρυνθεί να αρπάξει περισσότερο από αυτό το μέταλλο με εκπτώσεις, δεδομένου ότι δεν θα είναι πλέον παραδοτέο στο LME.
Κατά συνέπεια, αμφιβάλλουμε ότι αυτές οι ενέργειες θα επηρεάσουν τη συνολική προσφορά αυτών των μετάλλων, σημειώνουν οι αναλυτές.
Αυτό υποστηρίζεται από δήλωση της Rusal, η οποία πιστεύει ότι “οι ανακοινωθείσες ενέργειες δεν έχουν καμία επίπτωση στην ικανότητα της Rusal να προμηθεύει …”
Δεδομένου ότι αυτές οι κυρώσεις θα επηρεάσουν πιθανότατα ελάχιστα την παγκόσμια ισορροπία προσφοράς-ζήτησης, η Capital Economics αμφιβάλλει ότι θα έχουν μόνιμο αντίκτυπο στις τιμές.
capital1_7.JPG

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: