Με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να υπενθυμίζει πως το Casus Belli (αιτία πολέμου) για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια ισχύει όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στο Ιόνιο Πέλαγος, η Άγκυρα προχώρησε σε νέα προκλητική στρατιωτική ενέργεια δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδουκαι Καστελορίζου για να πραγματοποιήσει άσκηση.
Συγκεκριμένα, με την NAVTEX 1046/18 η Τουρκία δέσμευσε περιοχή μεταξύ των δύο ακριτικών ελληνικών νησιών για σήμερα Τρίτη, με την ένδειξη «υποβρύχιες επιχειρήσεις», για το χρονικό διάστημα τριών ημερών και συγκεκριμένα από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως όντως παρατηρείται δραστηριότητα τουρκικών μονάδων στην περιοχή που όμως οφείλεται στην τριμηνιαία τακτική εκπαίδευση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Μονάδες της Ελλάδας υπάρχουν και στα δύο νησιά, στο πλαίσιο της πάγιας παρουσίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στα ακριτικά νησιά. Στα νησιά υπάρχουν και ισχυρές στρατιωτικές φρουρές.
Η συγκεκριμένη NAVTEX εκδόθηκε την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία προγραμματίστηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, το ραντεβού του Έλληνα πρέσβη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu του ζητήθηκαν εξηγήσεις σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες Κοτζιά για την επέκταση της Ελληνικής Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.
Η Τουρκία αμφισβητεί ότι το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη ναυτική περιοχή ανήκει στη δική της ΑΟΖ, μην αναγνωρίζοντας επήρεια στο Καστελόριζο.
Σύμφωνα με τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις, που έχουν προϋπόθεση το «σβήσιμο» του Καστελόριζου από τον χάρτη, ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Δωδεκανήσων και δυτικά της Κύπρου της ανήκει.
Την περασμένη Πέμπτη η ερντογανική εφημερίδα Yeni Safak, στην ηλεκτρονική της έκδοση, έγραψε ότι «η Ελλάδα που θέλει να εγκλωβίσει την Τουρκία στα 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο επιθυμεί να καταλάβει τη Μεσόγειο».
Πάνω η ελληνική ΑΟΖ, με το Καστελόριζο να έχει ΑΟΖ, κάτω η ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία, που δεν αναγνωρίζει επήρεια, δηλαδή ΑΟΖ, στο Καστελόριζο