Νέες αποκαλύψεις κάνει ο Guardian, σχετικά με τις αμφιλεγόμενες πρακτικές που εφαρμόζει η CIA σε κρατούμενους.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φωτογράφιζαν γυμνούς τους κρατούμενους, πριν τους στείλουν για βασανιστήρια. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για απόρρητες φωτογραφίες, που δείχνουν τους κρατούμενους με μελανιές και δεμένα μάτια. Πρώην Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος έχει δει κάποιες από τις φωτογραφίες, τις περιγράφει ως «πολύ φρικτές».
Αυτές οι γυμνές φωτογραφίες κρατούμενους δημιουργεί νέα ερωτήματα για τη φαινομενική προθυμία των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν αυτό που ένας ειδικός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιατρικής περιγράφει ως «σεξουαλικό εξευτελισμό», στις συλλήψεις υπόπτων τρομοκρατίας που έκανε μετά από το «χτύπημα» της 11ης Σεπτεμβρίου, σημειώνει ο Guardian. Κάποιοι περιγράφουν την πρακτική της φωτογράφισης των κρατουμένων γυμνών ως ένα πιθανό έγκλημα πολέμου.
Αντίθετα με τις βιντεοσκοπημένες αποδείξεις των βασανιστηρίων που έκανε η CIA σε μη καταγεγραμμένες φυλακές, οι οποίες καταστράφηκαν το 2005 από υψηλόβαθμο αξιωματούχο, η υπηρεσία φέρεται να έχει διατηρήσει τις εν λόγω φωτογραφίες.
Σε κάποιες από αυτές, που παραμένουν απόρρητες, οι κρατούμενοι της CIA είναι δεμένοι, φέρουν εμφανείς μελανιές και έχουν δεμένα τα μάτια. Σε κάποιες από αυτές υπάρχουν και άνθρωποι που θεωρείται ότι είναι αξιωματούχοι της CIA, δίπλα στους γυμνούς κρατούμενους.
Δεν είναι δημόσια γνωστό, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, πόσοι άνθρωποι- στη συντριπτική πλειονότητά τους, αλλά όχι αποκλειστικά, άνδρες- πιάστηκαν στο λεγόμενο δίκτυο «έκτακτων παραδόσεων της CIA, τις εξωδικαστικές μεταφορές κρατουμένων σε άλλες χώρες, πολλές από τις οποίες εφαρμόζουν ακόμη πιο σκληρά βασανιστήρια σε σύγκριση με εκείνα που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το πέρασμα των χρόνων, έχουν αναγνωρίσει τουλάχιστον 50 άτομα. Επίσης δεν είναι γνωστό πόσοι από αυτούς τους στόχους της CIA έχουν φωτογραφηθεί γυμνοί.
Το σκεπτικό πίσω από αυτές τις γυμνές φωτογραφίες, σύμφωνα με πηγές που έχουν επίγνωση, ήταν να προστατευτεί η CIA από νομικές ή πολιτικές συνέπειες που απορρέουν από τη βάναυση μεταχείριση των κρατουμένων στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών με τις οποίες συνεργαζόταν.
Θεωρούνταν απαραίτητο να γδυθούν οι κρατούμενοι, προκειμένου να καταγραφεί η κατάστασή τους ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση της CIA, ώστε να φαίνεται η διαφορά με το ό,τι θα τους συνέβαινε όταν θα περνούσαν σε ξένα χέρια. Ο Guardian αναφέρει ότι έχει γνώση της ταυτότητας κάποιων εξ αυτών των κρατουμένων που φωτογραφήθηκαν γυμνοί, αλλά επέλεξε να μην αποκαλύψει τα συγκεκριμένα στοιχεία, για να διαφυλάξει την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά τους.
«Είναι οι γυμνές φωτογραφίες μία μορφή σεξουαλικής επίθεσης; Ναι. Είναι μία μορφή σεξουαλικού εξευτελισμού», δήλωσε ο δρ. Βίνσεντ Ιακοπίνο, των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Είναι βάναυσο, απάνθρωπο και ταπεινωτική μεταχείριση, που μπορεί να συνιστά βασανιστήριο», πρόσθεσε.
Το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα απαγορεύει τη φωτογράφιση κρατουμένων που περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπρέπειά τους, με εξαίρεση κάποιες εξαιρετικά περιορισμένες συνθήκες που έχουν σχέση με την κράτησή τους.
«Η φωτογράφιση ή βιντεοσκόπιση κρατουμένων που δεν σχετίζεται με την επεξεργασία των φυλακισμένων ή τη διαχείριση κέντρων κράτησης μπορεί να συνιστά παραβίαση ακόμη και της συνθήκης της Γενεύης σε κάποιες περιπτώσεις», δήλωσε ο Ναθάνιελ Ρέιμοντ, ερευνητής της Ανθρωπιστικής Πρωτοβουλίας του Χάρβαρντ και ειδικός στην κακοποίηση κρατουμένων.
«Οποιαδήποτε απόδειξη ότι η CIA ή οποιαδήποτε άλλη κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ φωτογράφισαν ηθελημένα γυμνούς κρατούμενους πρέπει να ερευνηθεί για πιθανή παραβίαση του εθνικού και διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.