CNBC: Η Ελλάδα δεν είναι πια ο κίνδυνος που ήταν κάποτε

Κοινοποίηση:
akropoli (1)

Τι λένε τα ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία για τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές στη χώρα μας; Ποιοι ανησυχούν και γιατί; Ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και οι αναλυτές μεγάλων οίκων ασχολούνται με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα για δεύτερη ημέρα καθώς οι πρόωρες εκλογές που προέκυψαν μετά την τρίτη άκαρπη ψηφοφορία στη Βουλή για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δημιουργούν ερωτηματικά και ανησυχία για το μέλλον της χώρας. Δείτε τι γράφουν:Fitch: Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αυξάνουν το πιστωτικό ρίσκο!

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά από την αποτυχία εκλογής νέου προέδρου, αυξάνει τα ρίσκα για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αναφέρει η Fitch Ratings. Οι διαπραγματεύσεις με τους επίσημους πιστωτές και μια ενδεχόμενη εκ νέου πρόσβαση στις αγορές, θα τεθεί σε αναμονή μέχρι μετά τις εκλογές., όπως διαβάσαμε σε σχετικό άρθρο ειδησιογραφικού πόρταλ. Ύστερα από τις εκλογές, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης, η πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και η αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική (που θα ακολουθηθεί) θα παραμείνει πιθανώς υψηλή για τους επόμενους μήνες.

hsbc-logo

HSBC: Θα επαναληφθεί το «σενάριο του 2012»

Την εκτίμηση ότι θα επαναληφθεί το «σενάριο του 2012» με δύο διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες, εκφράζει η HSBC σε έκθεσή της, τονίζοντας, παράλληλα, ότι υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας. Δεν αποκλείεται “κούρεμα” μέρους του ελληνικού χρέους.

Οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όπως τουλάχιστον υποδεικνύουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά δεν θα κατορθώσει – παρά το bonus των 50 εδρών – να κατακτήσει αυτοδυναμία και ως εκ τούτου οφείλει να αναζητήσει συμμαχίες. Επίσης εκτιμάται ότι δεν θα μπουν στη Βουλή ούτε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ούτε η Δημοκρατική Αριστερά, σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο στο bankwars.gr Όσο για τους ενδεχόμενους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι θεωρείται ο πιθανότερος, αν και κατά την HSBC «το αριστερής τάσης μεταρρυθμιστικό Ποτάμι είναι λιγότερο ριζοσπαστικό από τον ΣΥΡΙΖΑ και ίσως ενδιαφερθεί περισσότερο για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ». Επίσης εξετάζεται και το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ – με την HSBC να αναφέρει ότι «αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ» – αλλά κάτι τέτοιο κρίνεται, για τη δεδομένη στιγμή δύσκολο.

Με δεδομένες τις παραπάνω εκτιμήσεις οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι θα υπάρξει και νέα εκλογική διαδικασία – το πιθανότερο τον Μάρτιο – ενώ τονίζουν ότι η καθυστέρηση σχηματισμού νέες κυβέρνησης θα δυσχεράνει αρκετά τη θέση των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι συναντώνται στις 12 Φεβρουαρίου και ευελπιστούσαν έως τότε να έχει λυθεί το ελληνικό θέμα, όπως διαβάσαμε.

«Κανείς, φυσικά, δεν μπορεί να αποκλείσει επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας», στη δεύτερη εκλογική διαδικασία, τονίζει η HSBC, με δεδομένο ότι «το χαρτί του φόβου που χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς έχει βοηθήσει τη ΝΔ να μειώσει τη διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Εάν τελικώς υπάρξει και δεύτερη εκλογική διαδικασία, καθίσταται φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα χαλαρώσει κάποιες από τις θέσεις του, στην προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους από το κέντρο και να κατορθώσει να βρει συμμάχους σε λιγότερο ριζοσπαστικά πολιτικά κόμματα. Επίσης πιθανώς να είναι πιο εύκολο για κάποια μικρότερα κόμματα να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, κάτι το οποίο, άλλωστε, συνέβη και με τη ΔΗΜΑΡ (σ.σ. και τη συνεργασία της με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) το 2012».

Διαπραγματεύσεις με την τρόικα και χρέος

Το πρώτο θέμα που θα αντιμετωπίσει η όποια νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τόσο για την τελευταία δόση των 7,5 δισ. ευρώ όσο και για την προληπτική πιστωτική γραμμή. Ειδικά η πιστωτική γραμμή είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο γιατί μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές με λογικά επιτόκια, αλλά θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικό ενεργητικό κάτι το οποίο δεν θα μπορεί να συμβεί εάν η χώρα διαφωνήσει με την τρόικα.

Πάντως το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή ΕΚΤ και ΔΝΤ, εάν φυσικά υπάρξει και ένας πρώτος συμβιβασμός μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των πιστωτών, απομακρύνει το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, σύμφωνα με όσα διαβάσαμε 

Επιπρόσθετα στην έκθεση τονίζεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Άλλωστε, υπογραμμίζει η HSBC, πέραν του ότι οι Έλληνες τάσσονται σε μεγάλο ποσοστό υπέρ του ευρώ, η χώρα εξαρτάται σε υψηλό ποσοστό από τις ευρωπαϊκές πολιτικές αλλά και χρηματοδοτήσεις, όπως για παράδειγμα τις επιδοτήσεις από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

 

Όμως, με δεδομένες και τις απόψεις που έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναμένεται ότι θα είναι αρκετά δύσκολες. Το σίγουρο είναι – συνεχίζουν οι συντάκτες της έκθεσης – ότι ο κ. Τσίπρας θα «κυνηγήσει» μία συμφωνία για «κούρεμα» μέρους του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί και μέσω μείωσης των επιτοκίων δανεισμού ή μέσω παράτασης της περιόδου αποπληρωμής.

 

Προκειμένου, όμως, να επιτευχθεί το «κούρεμα» του χρέους η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να μη δημιουργεί ελλείμματα, κάτι το οποίο, όμως, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να χειριστεί αυτό το ζήτημα.

 

Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς να πρέπει να επανεξετάσει μέρος του προγράμματός του και κυρίως το κοινωνικό πρόγραμμα 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως μη διαπραγματεύσιμο.

 

Κατά την HSBC «ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς σύντομα να κατανοήσει την πραγματικότητα της περιορισμένης πρόσβασης (της Ελλάδας) στις αγορές. Επομένως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι δύσκολες και «κόντρες» ή καθυστερήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση των ανησυχιών των αγορών για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

 

Σίγουρα, συνεχίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, απομακρύνει το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών από μέρους του.

 

Καταλήγοντας υπογραμμίζεται ότι ακόμη και εάν η Ελλάδα – με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – προχωρήσει σε στροφή σχήματος «U» σε ό,τι αφορά τις δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, αυτό θα πλήξει βέβαια τις προοπτικές της χώρας αλλά θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις για την Ευρωζώνη, τόσο γιατί η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση όσο και γιατί οι τράπεζές της είναι περισσότερο θωρακισμένες.

 

CNBC: Η Ελλάδα δεν είναι πια ο κίνδυνος που ήταν κάποτε

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πρώτα προβληματικά σημεία για τις αγορές το 2015, αλλά δεν θα είναι αυτό που θα τις ταρακουνήσει, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, ένα νέο δράμα ξεδιπλώνεται μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της. Το κοινοβούλιο της χώρας, απέτυχε για τρίτη φορά χθες να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά η προεδρική εκλογή αντιπροσώπευε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση ή στην εν λόγω περίπτωση έλλειψη αυτής.

 

“Ενώ η Ελλάδα αποτελούσε την κορυφή των πιστωτικών πιέσεων το 2010 και ειδικότερα το 2011, θεωρώ ότι πλέον συνιστά τοπικό θέμα”, σχολίασε ο Robert Sinche, στρατηγικός αναλυτής της Amherst Pierpont Securities, ενώ πρόσθεσε “Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι θα εξελιχθεί στο ευρύ θέμα που ήταν μερικά χρόνια πριν”.

 

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η ευρωζώνη είναι διαφορετική σήμερα σε σχέση με το 2011: Οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλότερες, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Πέραν αυτών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να εξετάσει πρόσθετα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης κατά την συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: