Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε στη συνέχεια:
«Αλλά αν κατασκευάσετε το αυτοκίνητό σας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχει δασμός».
«Αυτό που θα κάνουμε είναι να επιβάλουμε δασμούς 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ», είπε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ βλέπει τους δασμούς ως εργαλείο για αύξηση εσόδων που θα αντισταθμίσουν τις φορολογικές περικοπές που έχει εξαγγείλει, αναζωογονώντας παράλληλα την παρακμάζουσα βιομηχανική βάση της χώρας.
Το 2024 οι ΗΠΑ εισήγαγαν επιβατικά αυτοκίνητα αξίας 220 δισεκ. δολαρίων και είδη αυτοκινήτου αξίας 474 δισεκ. δολαρίων.
Η κίνηση αυτή θα τεθεί σε ισχύ στις 2 Απριλίου και θα επηρεάσει τα αυτοκίνητα και τα ελαφρά φορτηγά που κατασκευάζονται στο εξωτερικό, επιπλέον των υφιστάμενων δασμών στα εν λόγω αγαθά.
Από τότε που επέστρεψε στην προεδρία τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα — καθώς και δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Γουίλ Σαρφ, δήλωσε ότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε «πάνω από 100 δισ. δολάρια νέων ετήσιων εσόδων» για τις ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυτο συμαίνει οτι όλα τα αυτοκίνητα θα ακριβύνουν απο 15 με 25% δίοτι τα περισσότερα εξαρτήματα αυτοκινήτων ειναι εισαγώμενα