Πολλά έχουν γραφεί και γράφονται καθημερινά σχετικά με το περιβόητο Debate η μεταφραζόμενο σε τηλεμαχία μεταξύ των ελλήνων πολιτικών.
Γράφει ο Ξενοφών Α. Ξενοφώντας
Έχοντας συμμετάσχει ως σύμβουλος σε ελληνικές τηλεμαχίες Debates, αλλά και παρατηρητής ευρωπαϊκών και αμερικάνικων debates, είναι ντροπή να μιλάμε για τηλεμαχία μεταξύ πολιτικών στην Ελλάδα. Σαν φαρσοκωμωδία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς βέβαια να χάνει της αξία της μια τέτοια τηλεοπτική μετάδοση.
Το ότι επέλεξαν να μεταδοθεί την ίδια μέρα, ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος της 10ης Μαϊου, το κάνει ακόμα πιο ανταγωνίσιμο τηλεοπτικά. Δεν γνωρίζω ποιός είχε αυτή τη έμπνευση, αλλά πρέπει να διαθέτει μεγάλη φαντασία.
Θυμάμαι όταν συμμετείχα σε μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις τηλεοπτικών καλύψεων και debate το πρώτο πράγμα που ελέγχαμε, ήταν να μην υπάρχουν την ίδια μέρα μεγάλα αθλητικά γεγονότα και πρωτίστως μεγάλοι ποδοσφαιρικοί αγώνες. Εδώ έκαναν ακριβώς το αντίθετο. Μήπως ο στόχος τους είναι να «θάψουν» την «πολιτική παράσταση-σάτυρα» αφού γνωρίζουν ότι το φιλοθεάμων κοινό θα είναι περιορισμένο;
Δεν θα μείνω σε τεχνικές λεπτομέρειες που συνθέτουν μια τέτοια τηλεοπτική κάλυψη αλλά στην ουσία, με βάση τα διεθνή δεδομένα από την εποχή της δεκαετίας του ΄60 που πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ.
Κατ΄αρχήν δεν υπάρχει καμία διακομματική επιτροπή η κυβερνητική ανάμειξη στο εξωτερικό, για να καθορίσει τον τρόπο διεξαγωγής αλλά και το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά του καναλιού το οποίο προβάλλει και την τηλεμαχία. Συνήθως και σε Ευρώπη και Αμερική δεν γίνεται ποτέ ένα debate με τους υποψηφίους πολιτικούς. Είναι πολύ περισσότερα και έχουν το εξής χαρακτηριστικό.
Οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις δεν γίνονται μόνο στα τηλεοπτικά στούντιο ενός σταθμού. Επιλέγονται και αίθουσες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων η άλλων εμβληματικών αιθουσών σε διαφορετικές πόλεις της χώρας, με παρουσία-πολλές φορές- επιλεγμένων θεατών που έχουν την δυνατότητα ερώτησης αφού το δηλώσουν και επιλεγούν.
Οι επιτελείς των αρχηγών έχουν όλη την ευθύνη της παρουσίας των αρχηγών τους και η δημοσιογραφική ομάδα με τον επικεφαλής δημοσιογράφο-ενίοτε δύο-υποβάλουν ελεύθερα τις ερωτήσεις, με περιορισμό του χρόνου των απαντήσεων, που έχει και αυτό την έννοια της ευστροφίας, γνώσης και λειτουργίας του καθαρού και κοφτερού μυαλού.
Στην Ελλάδα με 6 πολιτικούς αρχηγούς, και 7 δημοσιογράφους η συμμετοχή ξεπερνάει ακόμα και έναν θεατρικό Θίασο. Οι περιορισμοί που υπάρχουν στο debate και ο τρόπος παρουσίασης, δεν έχει καν… και αυτά τα στοιχεία μιας θεατρικής παράστασης.
Ο δημοσιογράφος σε ένα debate είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού που συντονίζει την «παράσταση», γι΄αυτό και επιλέγεται ο πλέον έμπειρος και κορυφαίος στο είδος των πολιτικών συνεντεύξεων που δεν χαρίζεται σε κανέναν με σκληρές ερωτήσεις. Αν χρειαστεί να πάρει πειστικές απαντήσεις δεν θα διστάσει να επιστρατεύσει και το χιούμορ του, χωρίς να αποκλείει διευκρινήσεις ερωτήσεων η ερωτήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών σε περιορισμένο χρόνο.
Επίσης ένας αυστηρός κανόνας στα ξένα debate είναι η μη συμμετοχή φιλικών η συγγενικών προσώπων στη δημοσιογραφική ομάδα της τηλεμαχίας. Στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τις ικανότητες δημοσιογράφων που συμμετέχουν σε αυτό το τηλεοπτικό παιχνίδι, μου είναι αδιανόητο και παντελώς αντιδεοντολογικό να συμμετέχει και να υποβάλει ερωτήσεις κεντρική παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων και αντίστοιχα κεντρική παρουσιάστρια δελτίου που τυγχάνει και διευθύντρια ειδήσεων του σταθμού με συγγενική σχέση πολιτικών.
Η μεν πρώτη, ανιψιά του πρωθυπουργού και σύζυγος δημάρχου της ίδιας οικογένειας, η δεύτερη, σύζυγος βουλευτή και πρώην υπουργού και εκπροσώπου της κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο σε Ευρώπη και Αμερική. Θα μου πείτε ότι αυτή είναι η δουλειά τους. Συμφωνώ απόλυτα, αλλά υπάρχουν και κανόνες. Το να βγαίνεις μπροστά στο γυαλί όντας ανιψιά πρωθυπουργού η σύζυγος πολιτικού δεν είναι μόνο αντιδεοντολογικό αλλά και γελοίο.
Η δημοσιογραφία δεν είναι μόνο μπροστά στις κάμερες, έχει τόσα άλλα να προσφέρει μέσα στο Newsroom και desk των ειδήσεων και της ενημέρωσης. Τουλάχιστον όσο διαρκεί η προεκλογική περίοδος θα μπορούσαν να απέχουν. Δεν λέμε να χάσει τη δουλειά της και το επάγγελμά της. Βλέπετε τέτοιες ευαισθησίες στην χώρα μας δεν έχουμε, η δημοσιότητα και προσωπική προβολή είναι αδιαπραγμάτευτη, ενώ σε Ευρώπη και Αμερική είναι απαράβατος κανόνας μη συμμετοχής.
Στην Ελλάδα έχουμε άλλες αρχές. Δημοσιογράφος μπορεί να παρουσιάζει τον πρωθυπουργό στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων σε προεκλογική περίοδο και να συμμετέχει στο debate ανεξάρτητα από συγγένειες και φιλίες. Η «αντικειμενικότητα» πάνω απ΄όλα. Αν αυτό δεν είναι ηλίθιο και γελοίο, τότε είναι ανέκδοτο…
Παραδείγματα δεκάδες στο χώρο της δημοσιογραφίας και πολιτικής με πρόσωπα που εμφανίζονται σε κεντρικούς ρόλους ειδήσεων και ενημέρωσης. Από τα δεκάδες σε Ευρώπη και Αμερική ένα πρωτοκλασάτο όνομα.
Όταν το 1998 η Κριστιάν Αμαμπούρ του CNN(διάσημη δημοσιογράφος) παντρεύτηκε τον εκπρόσωπο Τύπου του Στέητ Ντεπαρτμεντ των ΗΠΑ Τζέιμς Ρούμπιν παραιτήθηκε από τη θέση του για να μην επηρεάζει την ενημέρωση.
Κάτι ανάλογο έγινε στην Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες. Είναι ασυμβίβαστο συγγενικό πρόσωπο πολιτικού, να εμφανίζεται σε κεντρικά δελτία. Τα ίδια τα πρόσωπα πρέπει να δείξουν σεβασμό στον τηλεθεατή και να αυτόεξαιρεθούν. Αν η ανιψιά κάνει πολιτική ερώτηση στο θείο που είναι πρωθυπουργός δεν θα γελάσετε; Φαντάζεστε τη Λετίσια της Ισπανίας να είχε παραμείνει στη θέση της και να παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Ισπανικής τηλεόρασης.
Όλα σε αυτή τη ζωή έχουν τη σημασία τους. Η ζωή είναι στιγμές και αυτές οι στιγμές χαράζουν το διάβα της ζωής μας! Αλληλουχία στιγμών εμπνεύσεων, και αποφάσεων μας καθοδηγούν.
Καλή επιτυχία στον τηλεοπτικό θίασο… ευχόμενος να έχουμε νικητή μέσα στο τηλεοπτικό ρίνγκ (στούντιο 4) της πολυβασανισμένης ΕΡΤ που τα παλικάρια της, δίνουν μάχη επιβίωσης. Άλλοι όμως απολαμβάνουν «μαύρο χαβιάρι» στο καθημερινό τους τραπέζι… με συνδαιτυμόνες τα πρόσωπα που τους διόρισαν και τους… προστατεύουν!!!