Για «σύνοδο κορυφής» στο γερμανικό λόμπι του Ερντογάν κάνει λόγο η εφημερίδα Die Welt. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Όλοι βγήκαν φωτογραφία με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Κεμάλ Εργκίν, επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας Μιλί Γκιορούς με έδρα την Κολωνία, ο συνάδελφός του Καζίμ Τουρκμέν από την Ισλαμοτουρκική Ένωση Θρησκευμάτων Ditib, ο Ντουρμούς Γιλντιρίμ, πρόεδρος του ακροδεξιού συνδέσμου των Γκρίζων Λύκων Atib, ο Κιοκσάλ Κους, νέος επικεφαλής της οργάνωσης UID που κάνει λόμπι στην Ευρώπη για το κυβερνών κόμμα AKP. Αυτοί και άλλοι εκπρόσωποι γερμανο-τουρκικών οργανώσεων ταξίδεψαν στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα και έγιναν δεκτοί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Φωτογραφίες από τη συνάντηση έχει αναρτήσει η τουρκική κυβέρνηση στο διαδίκτυο. Το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν έγινε γνωστό. Ωστόσο το ταξίδι αυτό, με ιδιαίτερο πολιτικό χαρακτήρα, είναι ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλει το τουρκικό κυβερνητικό κόμμα AKP να ασκήσει επιρροή στην τουρκική κοινότητα της Γερμανίας».
Η εφημερίδα του Βερολίνου υπενθυμίζει ότι «τον περασμένο Νοέμβριο το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το αίτημα που υπέγραφαν από κοινού Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, ζητώντας από τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει την απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων. Σημαντικά νομικά προσκόμματα έχουν εμποδίσει μέχρι στιγμής την υλοποίηση του αιτήματος. Σύμφωνα με έρευνα που έχει διενεργήσει η American Jewish Committee στο Βερολίνο τα μέλη του εθνικιστικού κινήματος ανέρχονται σε 18.500. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη οργάνωση είναι η μεγαλύτερη ακροδεξιά οργάνωση στη Γερμανία. Η έκθεση των Υπηρεσιών για την Προστασία του Συντάγματος (για την οργάνωση) το 2019 κάνει λόγο για διαφορετικές εκφάνσεις, που κυμαίνονται από τον κλασικό ρατσισμό μέχρι τις παρυφές του ισλαμισμού».
Την ίδια στιγμή η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt εστιάζει στη νομισματική πολιτική που ασκεί ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Σαχάπ Καβτσίογλου: «Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας θα διέθετε τα απαραίτητα εργαλεία για να σταθεροποιήσει την κατάσταση (της οικονομίας). Ωστόσο, δεν είναι τίποτε αλλο από μία μαριονέτα του Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στα χαμηλά επιτόκια, προκειμένου να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».
Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «στην τουρκική κοινή γνώμη ο διορισμός του Καβτσίογλου δεν προκάλεσε θετική εντύπωση. Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση ασκούν κριτική, όχι μόνο για την ελλιπή τεχνοκρατική του κατάρτιση, αλλά και γιατί αντιμετωπίζει αιτιάσεις περί λογοκλοπής στη διδακτορική του διατριβή».