Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρουν οι γερμανικές εφημερίδες Die Welt και Frankfurter Allgemeine.
Όπως επισημαίνει σε άρθρο της η Welt, εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν αφήσει να εννοηθεί στις συζητήσεις τους με Ευρωπαίους συναδέλφους τους ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια νέα βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο θα ήταν οι θεσμοί – το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή— να συμφωνήσουν με την Αθήνα την επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερος προγράμματος βοήθειας, αλλά και την παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας. Τότε το ΔΝΤ θα συμμετείχε σε ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η στάση των ΗΠΑ οφείλεται κυρίως στον φόβο τους ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας και μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές.
Η αμερικανική κυβέρνηση, και κυρίως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, φοβάται ότι αν η Ελλάδα δεν λάβει νέα βοήθεια, θα χρεοκοπήσει και ίσως να αναγκαστεί να βγει από το ευρώ.
Οι ΗΠΑ, που ακόμη φέρουν τα τραύματα από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, ανησυχούν για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Εξακολουθούν να μην θεωρούν την παγκόσμια οικονομία αρκετά σταθερή ώστε να μπορέσει να αντέξει έναν τέτοιο σεισμό.
Ο ίδιος ο Ομπάμα έχει ήδη πιέσει τη Γερμανία με πολλούς τρόπους και έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ώστε να βρεθεί μια λύση στη διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Η Μέρκελ αναμένεται να αντιμετωπίσει θετικά την πρόθεση του ΔΝΤ, καθώς είχε επιμείνει στη συμμετοχή του Ταμείου στη διάσωση της Ελλάδας.
Επίσης για την παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Αθήνα η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει ως όρο τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Στο εσωτερικό των θεσμών το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι χωρίς ένα σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα, εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι δεχτούν ξανά να μην αποπληρωθεί ένα μέρος των δανείων τους.
Ο λόγος: οι μεταρρυθμίσεις ήταν πολύ ασθενικές και η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πιο αργά απ’ όσο είχε υπολογιστεί. Τα έσοδα από τη φορολογία ήταν μικρότερα, το κοινωνικό κόστος μεγαλύτερο, το κενό στον κρατικό προϋπολογισμό πιο μεγάλο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ.
Η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια περί βιωσιμότητας του χρέους και άρα το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να της δώσει άλλα χρήματα εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι για μια απομείωση του χρέους. Αν κριθεί μάλιστα απαραίτητο ίσως αυτό να είναι κάτι που θα πρέπει να δεχτεί και το ΔΝΤ.