H προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να «μαζέψει» τους κραδασμούς στον ΣΥΡΙΖΑ και να ρίξει τους τόνους μετά τη δεινή ήττα στις ευρωεκλογές ήταν φιλότιμη. Ακόμη και η «αριστερών προδιαγραφών» ομιλία του είχε στόχο να μετριάσει την πίκρα, να παγώσει τις εσωκομματικές γκρίνιες και να σαλπίσει σύνθημα ανασύνταξης δυνάμεων σε ένα κόμμα που, πάντως, περνά τις χειρότερες στιγμές των τελευταίων ετών.
Ωστόσο, φαίνεται να μην το πέτυχε απόλυτα ο πρωθυπουργός και η ενότητα στο κόμμα να βρίσκεται υπό αίρεση.
Αν μάλιστα δεν υπήρχε το ορόσημο των εθνικών εκλογών τότε στον ΣΥΡΙΖΑ θα βλέπαμε πολύ… άγριες καταστάσεις.
Η μισή αυτοκριτική
Αίσθηση πάντως έκανε η πρώτη προσπάθεια να γίνει αυτοκριτική για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης από τον γραμματέα, Πάνο Σκουρλέτη.
Όχι τόσο γιατί πρόκειται για μια λάιτ αυτοκριτική που έγινε με «γραμμή» από το Μαξίμου προκειμένου να μην ανοίξει το «καπάκι της χύτρας». Οσο γιατί ο κ. Σκουρλέτης συνεχίζει την τακτική του να πετά τη μπάλα στην εξέδρα, να μιλά γενικώς και αορίστως και κυρίως να μην κάνει την προσωπική του… ενδοσκόπηση ως βασικό στέλεχος της κυβέρνησης που έκανε λάθη, γκάφες, εγκλήματα, που πλήγωσε και εξόργισε τον ελληνικό λαό.
Μην ξεχνάμε ότι ο Πάνος Σκουρλέτης ως υπουργός Εσωτερικών βρισκόταν στην ντροπιαστική σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων την ώρα που καίγονταν 102 άνθρωποι στο Μάτι. Αλλά και ως υπουργός φέρει ακέραια ευθύνη για τις εγκληματικές αστοχίες εκείνης της ημέρας. Γλίτωσε δια της αποδράσεως στην Κουμουνδούρου, όμως, οι ευθύνες του για την εικόνα που έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση στη μεγάλη τραγωδία είναι σημαντικές και δεν παραγράφονται.
Μάλιστα οι 9,4 μονάδες στις Ευρωεκλογές αποτελούν τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα στην Ιστορία των Ευρωεκλογών της Ελλάδας.
Παρόμοια διαφορά υπήρξε μόνο στις Ευρωεκλογές του 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία είχε επικρατήσει επί του ΠΑΣΟΚ με 9 μονάδες. Ωστόσο, εκείνη η διαφορά αποτέλεσε «αντανάκλαση» των εθνικών εκλογών που είχαν προηγηθεί και δεν θεωρείται καθαρό αποτέλεσμα Ευρωεκλογών, σύμφωνα με τον αναλυτή. Όσον αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων και σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Παναγόπουλου, η Νέα Δημοκρατία είχε συσπείρωση 87% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 64%. Αυτό δείχνει πως οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι δεν επέστρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί αναλυτές περίμεναν.
Tι δείχνουν, όμως, για τα κόμματα τα ποσοστά, όπως διαμορφώνονται τώρα που η ενσωμάτωση κοντεύει στο 98%;
Αναλύοντας τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, παρατηρούμε ότι η ΝΔ όχι μόνο επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν παρουσίασε πτώση σε κανένα νομό στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 σε σχέση με αυτές του 2014. Τα μεγαλύτερα ποσοστά της ΝΔ εμφανίζονται στους νομούς Καστοριάς και Λακωνίας και η μεγαλύτερη άνοδος σε σχέση με τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 παρουσιάζεται στη Λευκάδα (34,83%) καθώς επίσης και στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Ανατολικής Αττικής (36,49%) και Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών (39,66%)
Πού βυθίστηκε και πού επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την άλλη τα μεγαλύτερα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζονται στην Άρτα, το Ηράκλειο και την Αχαΐα, ενώ ο μόνος νομός, στον οποίο παρουσιάζεται άνοδος σε σχέση με το 2014 είναι εκείνος των Γρεβενών. Η μεγαλύτερη πτώση για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα σημειώθηκε στην Κέρκυρα, όπου κατρακύλησε συγκριτικά με τις εκλογές του 2014. Είναι χαρακτηριστικό το ποσοστό της πτώσης του (-14,33%).