Ένα ακόμα βήμα στην πορεία βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας αναμένεται να αποτελέσει η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνουν πηγές, προσδιορίζοντας ουσιαστικά τους βασικούς άξονες του προγράμματός της.
Όπως είναι γνωστό, η συνεδρίαση του ΑΣΣ είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με την ενεργοποίηση πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και με βάση τους εξής άξονες: Πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η συνεδρίαση του ΑΣΣ ύστερ’ από επτά χρόνια -τέσσερα από τα οποία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έφτασαν σε οριακό σημείο έντασης- επιδιώκεται να σηματοδοτήσει την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και για εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του οδικού χάρτη των επαφών που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
«Στόχος είναι να εδραιωθεί η ηρεμία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί με συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών. Οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο η επιδίωξη είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις», τονίζουν.
Συμμετοχή και πρόγραμμα
Σε συνέχεια των βασικών αξόνων συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί από κοινού στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στη συνεδρίαση του ΑΣΣ, πέρα από τον υπουργό Εξωτερικών (και την υφυπουργό Εξωτερικών, καθώς και τον ΥΦΥΠΕΞ για την Οικονομική Εξωστρέφεια) θα συμμετέχουν υπουργοί με αρμοδιότητες στους τομείς της Άμυνας, της Μετανάστευσης, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα της συνεδρίασης θα έχει -σύμφωνα με πληροφορίες- ως εξής:
-Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα έχουν διμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και σε άλλα υπουργεία.
– Την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, με το ίδιο σχήμα των προηγούμενων δύο συναντήσεών τους που πραγματοποιήθηκαν στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη (με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας Μαρίας Μπούρα και Cagatay Kilic).
Μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
– Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΑΣΣ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Προηγούμενες Συνεδριάσεις
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2010 στην Αθήνα από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν που υπέγραψαν από κοινού και την ιδρυτική Διακήρυξη του Συμβουλίου.
Η δεύτερη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2013 υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν.
Η τρίτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στην Αθήνα υπό τους Αντώνη Σαμαρά και τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η τέταρτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη τον Μάρτιο του 2016, υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
ΡΕ ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΒΡΑΙΟΓΕΡΜΑΝΟΔΟΥΛΟΙ ΑΦΟΥ ΤΑΧΕΤΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΤΗ ΜΑΣ ΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ Μ…ΛΑΚΙΕΣ ΣΑΣ
Γιατί μια ζωή η Έλληνες χαζή η σκακιέρα στήθηκε για πάρτη μας αυτή μαζί με Τουρκία τη σημενει αυτό η αυτοκρστοριες αλλάζουν και ας μην έχουν βασιλιά, μπενει η Ινδία δεν ξυπνάνε την τρώγανε από πίσω και ο Τσιπρας τα ίδια θα έκανε μπενει Ιράν Ιράκ και συνεχίζει κλπ μεπενει νοτια Αφρική Ρωσία και δεν ξυπνάνε μπενει Πακιστάν την σημενει αυτό η Αγγλία δεν είναι διαθετημενη να χάσει έχει ανθρώπους δικούς της Ινδό πρωθυπουργό, Μεγάλη πακιστανικής κοινότητα και εμείς ξεγελιομαστε με μια γραβάτα κλπ ,ρε τη να πω δεν είμαι εγώ πρωθυπουργός η Αγγλία έχει και Χονγκ Κογκό μπορεί να έφυγε από αποικίες δεν της άφησε όμως κλπ όσο πάει στριμώξει η σκακιέρα είναι για δυνατούς λιτές θα δούμε η Τουρκία και η Αίγυπτος αυτές η δύο θα καθορίσουν παιχνίδι όχι η λυβιη η Λυβιη αργότερα μέσω Νίγηρα θα δούμε πως πάνε και υπάρχει μόνο μια λύση εμπορική να αποσπάσουμε ένα νέο Δουκάτο εμπορικό που να εργαζετε για πάρτη μας την Ελλάδα Βοιωτία κορινθιακο υδρα Πόρτο χέλι και βλέπουμε για Χίο ερχόμαστε όπως παλαιά επί Τουρκοκρατία που βάλαμε ρωσική σημαία απλά το νέο Δουκάτο θα έχει δικιά του σημαία και την ελληνική η απόσπαση πρεπι να γίνει από Σκαραμαγκά μέχρι Ύδρα όλη η Βοιωτία κορινθιακος βλέπουμε Πάτρα γιατί λιμάνι είναι Κορίνθου κλπ για να αποφύγουμε εμπορικά την Αλβανία χαμηλότερη φορολογία