Eνεργειακό κόστος και πρώτες ύλες “καίνε” τις φαρμακοβιομηχανίες

Κοινοποίηση:
farmaka

Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, η ακρίβεια είχε τετραπλασιαστεί.

Χωρίς να αποτελεί εξαίρεση, η αύξηση του ενεργειακού κόστους δείχνει πλέον για τα καλά τα δόντια της και στη φαρμακοβιομηχανία.

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ελληνική εταιρεία που τον Φεβρουάριο του 2021 κλήθηκε να καλύψει το ενεργειακό της κόστος με 500.000 ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2022 κατέβαλε 2 εκατ. ευρώ και σήμερα εκτιμάται ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία το συγκεκριμένο κόστος ξεπερνά σημαντικά τα 3 εκατ. ευρώ.

Γεγονός που αποτυπώνει περίτρανα έναν τετραπλασιασμό του ενεργειακού κόστους, το οποίο συνεχίζει ακάθεκτα την ανοδική του πορεία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αλλά ακόμη και αν σταματήσει σήμερα ο πόλεμος, υπογραμμίζεται, η επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση- προ το 2021 δηλαδή- και θα αργήσει να έρθει πολλά χρόνια και δεν θα είναι ποτέ ίδια με εκείνη την περίοδο.

Εκτός όμως της άμεσης επίπτωσης του πολέμου στην Ουκρανία, ακούγεται ότι υπάρχουν και άλλοι 3 σημαντικοί παράγοντες που εκτοξεύουν τα κόστη των εταιριών:

  1. Η αύξηση του κόστους των Πρώτων υλών, καθώς οι εταιρείες χημικών έχουν υψηλή κατανάλωση ενέργειας.
  2. Η αύξηση του κόστους των υλικών συσκευασίας και ειδικά των σκευασμάτων σε γυάλινο περιέκτη (π.χ. παιδιατρικά σκευάσματα).
  3. Αύξηση των μεταφορικών και διανομή φαρμάκων.

Μολονότι σημαντικό μερίδιο των προαναφερθέντων εξόδων επιβαρύνει τον προμηθευτή, βάσει του συμβολαίου που υπογράφουν τα συμβαλλόμενα μέρη, οι ακραίες καταστάσεις που βιώνει όλος ο πλανήτης είτε λόγω του πολέμου είτε λόγω της πανδημίας, αναμένεται να οδηγήσουν σε επιμερισμό τους, όχι απαραίτητα στην ίδια ποσοστιαία βάση, αλλά σε επιμερισμό. Στο πλαίσιο αυτό, πηγή μας ανέφερε ότι δεν είναι απίθανο οι τρεις προαναφερθέντες παράγοντες να επιφέρουν ένα επιπρόσθετο κόστος στη λειτουργία των βιομηχανιών κατά 20% περίπου.

Με αφορμή την κατακόρυφη άνοδο της ενεργειακής ακρίβειας, παράγοντας της αγοράς, μας επεσήμανε ότι “Ενώ όλα τα καταναλωτικά αγαθά προχωρούν σε ανατιμήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες παραμένουν εγκλωβισμένες στις τιμές του Δελτίου, δεν επιτρέπονται αυξήσεις τιμών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τις δικαιούνται, και απειλούνται με περαιτέρω μειώσεις τιμών, με αλλαγή της μεθοδολογίας υπολογισμού των τιμών στη χώρα μας και την αφαίρεση της προστασίας, όπως πρόσφατα εξαγγέλθηκε. Επιπλέον, με τις συνεχόμενες αυξήσεις των Rebate&Clawback, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι σύντομα θα παρουσιαστούν ελλείψεις και στη φαρμακευτική αγορά, κυρίως οικονομικών θεραπειών.
Και καταλήγει: Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τους ασθενείς και να διασφαλίσει τη πρόσβαση στις θεραπείες τους, ελέγχοντας παράλληλα την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης που μπορεί να εκτροχιαστεί από την υποκατάσταση των οικονομικών θεραπειών με άλλες πιο ακριβές”.

iatronet.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: