Eξετάσεις για δίπλωμα με κάμερες αντί για εξεταστές-Δείτε τι αλλάζει

Κοινοποίηση:
ekset

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες το περίφημο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε νέους με ηλικία από 17 ετών να οδηγούν παρουσία κάποιου πιο έμπειρου οδηγού.

 

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Μεταφορών κ. Σπίρτζης μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής εκτίμησε πως δεν έχει ανοίξει κανένα απολύτως μέτωπο με τη νέα διαδικασία εξέτασης των υποψήφιων οδηγών ενώ επίσης αποκάλυψε πως έχει αποδώσει το νέο σύστημα των ποινών του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας!

Βέβαια ο κ. Σπίρτζης μάλλον δεν έχει αναλογιστεί πως εδώ και μήνες βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι οδηγοί καθώς δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις ώστε να λάβουν το δίπλωμα.

Σχετικά με τους εξεταστές ο κ. Σπίρτζης αναρωτήθηκε γιατί διαμαρτύρονται τονίζοντας πως: « Ένα μέρος των εκπαιδευτών διαμαρτύρεται και το κύριο αίτημά τους είναι, στο σχέδιο νόμου που οδεύει προς το Κοινοβούλιο, να συμμετέχουν, να είναι μέσα στο αυτοκίνητο της εξέτασης μαζί με τους εξεταστές. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση εγώ να εισηγηθώ τη διαιώνιση ενός τρόπου που παράγει γκρίζες ή μαύρες διαδικασίες, για την απόκτηση της άδειας οδήγησης. Προβλέπουμε λοιπόν, ότι οι δάσκαλοι στις σχολές οδηγών δε θα είναι μέσα στο αυτοκίνητο, δε θα γνωρίζουν ποιος είναι ο εξεταστής, θα υπάρχουν κάμερες μέσα στο αυτοκίνητο που θα είναι ο εξεταζόμενος και ο εξεταστής μόνο. Θα καταγράφεται η διαδικασία όλη, θα ελέγχεται αυτό που καταγράφεται από κεντρικά συστήματα…»

Όσον αφορά στις γραπτές εξετάσεις ο υπουργός Μεταφορών επισήμανε πως κάμερες θα υπάρχουν και στις αίθουσες όπου οι μαθητευόμενοι θα δίνουν τις γραπτές εξετάσεις.

Μάλιστα ο κ. Σπίρτζης ξεκαθάρισε πως: «Δεν θα είναι πάρεργο πλέον οι εξετάσεις, κάποιων υπαλλήλων στις Περιφέρειες, αλλά θα υπάρχει συγκεκριμένο σώμα εξεταστών, θα γίνεται ηλεκτρονική κλήρωση πριν την εξέταση για το ποιος θα εξετάσει τον κάθε ενδιαφερόμενο και πρέπει επιτέλους να τελειώσει και κάτι που είναι οδυνηρό, για τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Διότι δεν μπορεί στην πρώτη επαφή που έρχονται τα παιδιά μας με το Δημόσιο, κάποιοι να τους ζητάνε από 250 ως 500 ευρώ για ν’ αποκτήσουν την άδεια οδήγησης. Αυτό είναι τραγικό».

Ό Υπουργός πάντως θεωρεί ότι και οι γονείς φέρουν μερίδιο ευθύνης για τις μίζες στα διπλώματα οδήγησης καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το τανγκό θέλει δύο. Και το συγκεκριμένο τανγκό θέλει τρεις. Δηλαδή τον εξεταζόμενο, το δάσκαλο από τις σχολές οδήγησης και τον εξεταστή. Πλέον αυτό έχει γίνει, δεν είναι κοινό μυστικό, είναι κοινό σκέτο, ότι τέτοιου είδους κυκλώματα, στην πλειοψηφία των Περιφερειών, υπάρχουν και ανθούν. Και κάποια από αυτά έχουν ήδη  αποκαλυφθεί από την Οικονομική Αστυνομία.  Επομένως εμείς πρέπει ν’ αλλάξουμε σελίδα σαν κοινωνία σ’ αυτό το θέμα και γι’ αυτό πιστεύω ότι κανείς δεν πρέπει να συμμετέχει σε τέτοιου είδους διαδικασία, γιατί θα βάλουμε και μια γραμμή καταγγελιών για τέτοιου είδους λειτουργίες στα Τμήματα Μεταφορών, στις Περιφέρειες της χώρας».

Όσον αφορά στα αυτοκίνητα των Σχολών Οδηγών ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως οι ιδιοκτήτες τους θα είναι υποχρεωμένοι να τοποθετήσουν κάμερες μέσα σε αυτά και οι εξετάσεις θα γίνονται χωρίς την παρουσία των εκπαιδευτή.

Όσον αφορά στα χρήματα που χρειάζονται οι σχολές οδηγών για να τοποθετήσουν τις κάμερες αλλά και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα διασύνδεσης των οχημάτων με τα κέντρα ελέγχου ο Υπουργός δεν διευκρίνησε που θα τα βρουν.

Επίσης πόσο χρόνο ακόμη θα πρέπει να περιμένουν οι δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι οδηγοί ώστε να δώσου εξετάσεις επίσης δεν ξεκαθάρισε ο κ. Σπίρτζης…

Σχετικά με τις νέες ποινές στον Κ.Ο.Κ. ο κ. Σπίρτζης εκτίμησε πως: «Στο μικρό διάστημα που έχει εφαρμοστεί, έχει αποδώσει γιατί αρχίζει και γίνεται συνείδηση στους πολίτες και σε όλους μας, ξεκινώ από τον εαυτό μου, ότι πολλές κακές συνήθειες που έχουμε στην οδική συμπεριφορά μας δεν είναι μια διαδικασία αν θέλετε φορομπηχτική, να το πω έτσι, ας λέγονται εισπρακτικοί, γίνεται γιατί πρέπει ν’ αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, πρέπει να σκεφτόμαστε το συνάνθρωπό μας, πρέπει να σκεφτόμαστε μία δική μας ενέργεια λαθεμένη ότι μπορεί να κοστίσει την υγεία του συμπολίτη μας ή και τη ζωή του και αυτό έχει αρχίσει και αποδίδει.  Δηλαδή το ότι έχουμε μηδενίσει τα πρόστιμα και είναι διοικητικές οι κυρώσεις, η αφαίρεση άδειας οδήγησης π.χ., γίνεται σε όλους μας συνείδηση».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: