Για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, η αυστριακή πρωτεύουσα κατακτά την κορυφή της λίστας με τις ευχάριστες πόλεις για να ζει κανείς, σύμφωνα με τη λίστα του «Economist Intelligence Unit» (EIU), ινστιτούτου έρευνας του περιοδικού «The Economist».
Ο δείκτης του EIU βασίζεται σε 30 ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια σε συγκεκριμένους τομείς: σταθερότητα, σύστημα υγείας, πολιτισμός, περιβάλλον, παιδεία, υποδομές.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η Βιέννη προσφέρει στους κατοίκους σχεδόν τον τέλειο συνδυασμό σε αυτούς τους τομείς, ωστόσο έχει ένα αδύναμο σημείο : την έλλειψη μεγάλων αθλητικών γεγονότων.
Το 2023, σε 172 χώρες του πλανήτη που μπήκαν στο μικροσκόπιο των εμπειρογνωμόνων του «Economist», ο μέσος δείκτης ποιότητας ζωής φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαπέντε χρόνια, κυρίως ως προς την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό, μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου Covid- 19.
Το κόστος ζωής και οι διαδηλώσεις στοιχίζουν βαθμούς στην Ευρώπη
Αντιθέτως, οι βαθμοί πέφτουν ως προς τη σταθερότητα σε πολλές πόλεις, ειδικά στην Ευρώπη, λόγω διαδηλώσεων κυρίως για το ασφυκτικό κόστος ζωής.
Στη Γαλλία, οι ταραχώδεις κινητοποιήσεις εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που πέρασε τελικά η κυβέρνηση Μακρόν είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν στη σχετική λίστα το Παρίσι και η Λιόν.
Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, «ενώ οι βαθμολογίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, των υποδομών του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας σημείωσαν βελτίωση, η σταθερότητα παρουσίασε οριακή πτώση».
Για τους συντάκτες της έκθεσης, αυτό οφείλεται σε περιπτώσεις εσωτερικών αναταραχών σε πολλές πόλεις εν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής και αύξησης της εγκληματικότητας σε ορισμένες εξ αυτών.
Ειδικά στην Ευρώπη, πολλές πόλεις έχουν υποχωρήσει στις κατατάξεις λόγω των αυξημένων απεργιών εργαζομένων. Για παράδειγμα, η Φρανκφούρτη και το Άμστερνταμ βρέθηκαν εκτός της πρώτης δεκάδας.
Η πρώτη δεκάδα
Μετά τη Βιέννη, τη δεύτερη θέση στη λίστα του «Economist Intelligence Unit» (EIU) καταλαμβάνει η Κοπεγχάγη και την τρίτη η Μελβούρνη.
Ακολουθούν το Σίδνεϊ, το Βανκούβερ, η Ζυρίχη, το Κάλγκαρι (Καναδάς), η Γενεύη, το Τορόντο και η Οσάκα.
Το Παρίσι υποχώρησε από την 19η θέση το 2022 στην 24η το 2023 ενώ η Λυόν ολίσθησε από την 25η στην 30ή. Το Λονδίνο καταλαμβάνει την 46η θέση και η Νέα Υόρκη την 69η.
Μεγάλη άνοδος σε πόλεις της Ασίας και της Ωκεανίας
Την ίδια ώρα, πόλεις στην Ασία και στην Ωκεανία σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο σε έναν χρόνο: Το Ουέλιγκτον στη Νέα Ζηλανδία καταγράφει άνοδο 35 θέσεων, το Ανόι στο Βιετνάμ 20 και η Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία 19.
Στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης κατατάσσονται πολλές πόλεις της Κίνας.
Το Κίεβο, πρωτεύουσα της εμπόλεμης Ουκρανίας, κάνει την επιστροφή του στην κατάταξη το 2023, καταλαμβάνοντας την 165η θέση (σε σύνολο 172).
Σταθερά τελευταία στη λίστα είναι η Δαμασκός.
Η πρωτεύουσα της Συρίας παραμένει από το 2015 η πόλη του κόσμου που χαρακτηρίζεται από το «Economist Intelligence Unit» (EIU) ως η χειρότερη για να ζει κανείς.
Ως μόνιμος κάτοικος Αυστρίας εδώ και 13 χρόνια ένα έχω να πω. Η Βιέννη είναι η πιο βαρετή και αδιάφορη πόλη του κόσμου. Ότι αξίζει στην Αυστρία είναι η δυτική μεριά, από Land Salzburg μέχρι Vorarlberg (ski και mountain sports μέχρι τελικής).
Η Ελλάδα τί θέση έχει; Και δεν χαίρονται οι αυστριακοί που δεν έχουν τους τρελούς να ζητωκραυγάζουν πάνω από τα κεφάλια τους και να ρίχνουν βαρελότα; Και μόνο γι’ αυτό το λόγο, που δεν φιλοξενεί αθλητικά γεγονότα, της αξίζει η πρώτη θέση.
ΛΥΔΟΙ…