Έκρηξη στα κενά σπίτια την ίδια στιγμή που κάποιοι δεν βρίσκουν στέγη

Κοινοποίηση:
2-Airbnb_akinita_19-4-2021

Σημαντικό πρόβλημα της καθημερινότητας και η αναζήτηση προσιτής κι αξιοπρεπούς στέγης. Μια αθέατη, αλλά κρίσιμη πτυχή της ελληνικής στεγαστικής πραγματικότητας έρχεται στο φως, καθώς όπως μαθαίνουμε, η Ελλάδα καταγράφει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό κενών κατοικιών στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, από τα 2,3 εκατομμύρια κενές ιδιωτικές κατοικίες που υπάρχουν στη χώρα, ένα σημαντικό ποσοστό παραμένει ακατοίκητο, αποκαλύπτοντας μια βαθιά και σύνθετη κρίση στη διαχείριση του οικιστικού αποθέματος.

Οι αιτίες πίσω από το φαινόμενο είναι πολυδιάστατες. Η αστικοποίηση και η μαζική μετακίνηση πληθυσμών προς τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν οδηγήσει στην εγκατάλειψη πολλές μικρότερες πόλεις και χωριά, αφήνοντας πίσω άδεια σπίτια και ολόκληρους οικισμούς σε μαρασμό. Επιπλέον, η ιδιαίτερη σχέση των Ελλήνων με την εξοχική κατοικία έχει οδηγήσει σε χιλιάδες σπίτια που χρησιμοποιούνται μόνο εποχικά, συμβάλλοντας στο φαινόμενο των ακατοίκητων ακινήτων. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το ποσοστό ακινήτων που παραμένουν ανεκμετάλλευτα λόγω της συσσώρευσης στα χέρια τραπεζών, κυρίως ως αποτέλεσμα χρεών και κατασχέσεων. Αυτά τα σπίτια δεν αξιοποιούνται ούτε για κατοίκηση ούτε για ενοικίαση, με αποτέλεσμα να παραμένουν «σκιές» μέσα στον αστικό ιστό.

Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο δυσάρεστη στην Αττική, όπου πέντε περιοχές συγκεντρώνουν σχεδόν το 24% όλων των άδειων κατοικιών της χώρας. Στην ίδια την Αθήνα, το 27% των σπιτιών -περίπου 117.000 κατοικίες- είναι κενές. Από αυτές, μόλις 4.500 χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb, γεγονός που δείχνει πως, παρά τη δημοσιότητα γύρω από την τουριστική αξιοποίηση των κατοικιών, δεν πρόκειται για τη βασική αιτία της στεγαστικής κρίσης.

Νέα επιδότηση ενοικίου
Νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για νέους ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Πολύ ωραίο και χρήσιμο. Μήπως όμως πρέπει κάποια στιγμή να βρεθεί ο τρόπος να μην χρειάζονται οι νέοι μας επίδομα για να πληρώσουν το νοίκι τους; Και εδώ δεν θίγουμε καν τα (καίρια) ζητήματα της ανεργίας ή των χαμηλών μισθών, αλλά τον παραλογισμό του κόστους των ενοικίων. Τον Μάρτιο, «τσίμπησαν» για άλλη μια φορά πάνω κατά 10%, σε συνέχεια αλλεπάλληλων αυξήσεων. Όσα μέτρα έχουν εφαρμοστεί έως τώρα αποδεικνύονται ατελέσφορα κι αδύναμα να αντιστρέψουν μια δραματική κατάσταση. Για παράδειγμα, παράγοντες της αγοράς ακινήτων επισημαίνουν πως έτσι όπως «έτρεξε» το Σπίτι Μου 2, ούτε ο κόσμος βρίσκει σπίτια να αγοράσει και οι τιμές λόγω ζήτησης αυξήθηκαν «στο θεό», δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από το ζητούμενο…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

    1. Αν και δέν είμαι εχθρός των αλβανών λές ΜΕΓΑΛΗ αληθεια και μακάρι να την ακούσουν πολλοί. Σπίτια 40-50-60 χρονών παρατημένα και με σοβαρά στατικά θέματα τα αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές τα καλωπίζουν και τα ξαναβγάζουν στην αγορά χρυσά. Αλίμονο στον αγοραστή που θα δώσει τα γα@τικα για να πάρει το απέξω σπίτι κούκλα απο μέσα πανούκλα

Leave a Response