Παραμένουμε ακόμα στη διεθνή επικαιρότητα ένα από τα πρώτα θέματα συζήτησης
Πολλούς «νεωτερισμούς» θα περιλαμβάνει το Eurogroup και το Ecofin που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο. Μια ακόμη είναι ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την πρόοδο του προγράμματος, δίχως να δημιουργήσουν «κλοιό» γύρω από την Ελλάδα (λόγω των εκλογών), ενώ θα βρουν μπροστά τους τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά τον υπηρεσιακό ΥΠΟΙΚ, Γιώργο Χουλιαράκη.
Για το τι αναμένεται να συμβεί στο σημερινό Eurogroup, αλλά και στο άμεσο μέλλον (που είναι και το σημαντικότερο), η ισπανική εφημερίδα El Mundo δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ στο οποίο υπάρχουν και πληροφορίες της εφημερίδας από πηγές των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την έκθεση των θεσμών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, τις λεπτομέρειες που μένουν να διευκρινιστούν, αλλά και για τις προοπτικές του προγράμματος. Εν συνεχεία, θα είναι η σειρά του κ. Χουλιαράκη να παρουσιάσει μια αντίστοιχη έκθεση από ελληνικής πλευράς.
Πηγές από τις Βρυξέλλες σημειώνουν πως λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, «δεν μπορεί να υπάρξει εις βάθος συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή τους». Πάντως, οι Ευρωπαίοι αναμένουν από τον κ. Χουλιαράκη να παρουσιάσει την ατζέντα των νομοθετικών εφαρμογών, μεταξύ άλλων, που σκοπεύει να προωθήσει η Αθήνα.
Οι εκλογές, φυσικά, και θα αποτελέσουν κομμάτι της συζήτησης, έστω και παρασκηνιακά, με το Eurogroup να μην ανησυχεί, καθώς θεωρεί πως το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης Βουλής (περίπου το 80%) θα αποτελείται από κόμματα που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας. Αυτό που γεννάει προβληματισμούς είναι αν θα καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε περίπτωση, βέβαια, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.
Το άλλο σημαντικό θέμα που θα προκύψει από το Eurogroup είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Θέμα που υπάρχει στον… αφρό εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι δεδομένο ότι η Ευρωζώνη, η Γερμανία και η ΕΚΤ επιθυμούν τη συμμετοχή του Ταμείου, ενώ και αυτό έχει κάμψει τις αντιστάσεις του και θέλει να συμμετάσχει. Βέβαια, εξακολουθεί να θέτει συγκεκριμένους όρους: μείωση του ελληνικού χρέους και μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τον τραπεζικό τομέα.