Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι γιατροί του ΕΣΥ με τον πρόσφατο νόμο που αφορά στην παράταση του εργασιακού τους βίου, ζητώντας από τον Άδωνι Γεωργιάδη την αλλαγή του.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), οι γιατροί -στην πλειοψηφία τους Επιμελητές Α’ και Β’- παραιτούνται σωρηδόν από το ΕΣΥ, εξαιτίας πρόσφατου νόμου που τους στερεί την ευκαιρία ανέλιξης στην βαθμίδα του Διευθυντή. Είναι χαρακτηριστκό πως μόνο μέσα στον Μάρτιο του 2025 παραιτήθηκαν 45 γιατροί. Την ίδια στιγμή, συνταξιοδοτήθηκαν δέκα, οι οποίοι ωστόσο με τον νέο νόμο, έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στο ΕΣΥ και να συνεχίσουν να εργάζονται διατηρώντας τις διευθυντικές και διοικητικές θέσεις τους.
«Από την καθημερινή καταγραφή των αναρτημένων στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στοιχείων του Υπουργείου σας, προκύπτει ότι τον Μάρτιο του 2025 συνταξιοδοτήθηκαν 10 ιατροί και παραιτήθηκαν 45 ιατροί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Επιμελητές Α΄ και Β’», αναφέρει ο ΠΙΣ στην οργισμένη του ανακοίνωση και συνεχίζει: «Αποδεικνύεται σαφώς ότι η πρόσφατη νομοθέτησή σας, μέσω του άρθρου 39 του Νόμου 5167/2024, της παράτασης του εργασιακού βίου των ιατρών του ΕΣΥ όλων των ειδικοτήτων έως το 70ο έτος με διατήρηση των διευθυντικών και διοικητικών θέσεών τους, επιφέρει την απολύτως προβλέψιμη παρενέργεια της εγκατάλειψης του ΕΣΥ από ιατρούς χαμηλότερων βαθμίδων, οι οποίοι αποτελούν και τους νεότερους συναδέλφους».
Στην ανακοίνωσή τους, οι γιατροι τονίζουν πως επιβεβαιώνονται οι φόβοι τους, όπως ακριβώς διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινων. Υποθέσεων πριν από την ψήφιση του νόμου και σε σχετικά υπομνήματα. Στο πλαίσιο αυτό, ζητουν την απόσυρσή του, ενώ κάνουν λόγο και για την ανάγκη προκηρύξεων.
«Θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένη και επείγουσα τη νομοθέτηση απαλλαγής από διοικητικά και διευθυντικά καθήκοντα των ιατρών που συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας, εφόσον παραμένουν στην υπηρεσία. Στο ίδιο πλαίσιο, είναι αναγκαίο, η προκήρυξη των θέσεων των συνταξιοδοτούμενων συναδέλφων, ανεξαρτήτως της παράτασης του εργασιακού τους βίου, να γίνεται 12 μήνες πριν την ημερομηνία συμπλήρωσης των 67 ετών, ώστε να μην δημιουργούνται κενά στα Νοσοκομεία. Ελπίζουμε στην κατανόηση των παραπάνω αυτονόητων πρότασεών μας», καταλήγει ο ΠΙΣ.