Ποιοί θα είναι οι επόμενοι;
Όλος ο πλανήτης είδε πως Δικαστήριο του Παρισιού απαγόρευσε στην Μαρίν Λεπέν να διεκδικήσει πολιτικό αξίωμα για πέντε χρόνια.
Πλέον υψώνονται φωνές πως η Ευρώπη χρησιμοποιεί πρακτικές, τις οποίες στηλίτευε και στρέφονται κατά της δημοκρατίας.
Όλα δείχνουν, κατά πολλούς, πως η διεθνιστική δημοκρατία ισχύει μόνο για όσους εξυπηρετούν τις διεθνιστικές πολιτικές, αποκλείοντας τους υπολοίπους.
Η κοινή γνώμη αναρωτιέται ποιοι θα ακολουθήσουν την μοίρα της Λεπέν.
Για την ώρα μαζί με την Γαλλίδα πολιτικό στο στόχαστρο βρίσκονται:
- Calin Georgescu: Δεξιός πολιτικός που αμφισβητεί την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, του οποίου αφαιρέθηκε το δικαίωμα συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές, ενώ νίκησε με 23% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Ο λόγος; Ισχυρισμοί για «ρωσική παρέμβαση» και παρατυπίες στην χρηματοδότηση της εκστρατείας.
- Ευγενία Γκούτσουλ: Επικεφαλής της αυτόνομης περιοχής της Γκαγκαουζίας στην Μολδαβία, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα μετά από αίτημα των εισαγγελέων. Η Γκούτσουλ απέρριψε τις κατηγορίες, αποκαλώντας τις ενέργειες των αρχών ως μια προσπάθεια με πολιτικά κίνητρα να συντρίψουν τα συμφέροντα του λαού των Γκαγκαούζων. Κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, να παρέμβει.
- Μίλοραντ Ντόντικ: Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, της Σερβικής αυτόνομης περιοχής στην Βοσνία. Ένα δικαστήριο της Βοσνίας εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι εξαπέλυσε «επίθεση στη συνταγματική τάξη». Ο Ντόντικ έχει δώσει μια πολυετή πολιτική μάχη με το Σεράγεβο για τις προσπάθειές του να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και επεδίωξε να γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σέρβικης Δημοκρατίας από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
- Μιχαήλ Καβελασβίλι: Πρόεδρος της Γεωργίας από τον Δεκέμβριο του 2024, ο Καβελασβίλι ψέγεται από τις Βρυξέλλες, με την ΕΕ να αρνείται να αναγνωρίσει την νομιμότητά του και να στηρίζει την απερχόμενη φιλοδυτική πρόεδρο, Σαλομέ Ζουραμπιχβίλι. Οι λόγοι; Η αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Καβελασβίλι και η έκκληση για ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων καλύτερων σχέσεων με την Ρωσία.
- Φυσικά υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί στο στόχαστρο, όπως οι πρωθυπουργοί Ουγγαρίας και Σλοβακίας, Βίκτορ Όρμπαν και Ρόμπερτ Φίτσο.