Παρά τους πανηγυρισμούς του υπουργείου Υγείας αλλά και γενικότερα της κυβέρνησης για τις ανακαινίσεις που γίνονται στα Κέντρα Υγείας με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το καλοκαίρι πλησιάζει και οι μονάδες παραμένουν γυμνές από γιατρούς και νοσηλευτές. Να σημειωθεί ότι το ποσό που είχε προβλεφθεί με το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανακαίνιση, την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εξοπλισμό 157 Κέντρων Υγείας άγγιζε τα 250 εκατ. ευρώ. Ολα τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2026 (30.6.2026). Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια στιγμή πάντως συμβαίνει το εξής παράδοξο: να γίνεται αγορά εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τον οποίο όμως δεν μπορεί κανείς να χειριστεί, αφού δεν υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό στα Κέντρα Υγείας.
Ενδεικτικό είναι ότι απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας αποκτούν ψηφιακό μαστογράφο τελευταίας τεχνολογίας χωρίς καν να διαθέτουν μαστολόγο ή ακτινοδιαγνώστη.
Σε άλλη νησιωτική κουκκίδα λιμνάζουν νέα συστήματα διάγνωσης, αφού αγοράζονται και παραμένουν στις συσκευασίες τους από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένας να τα λειτουργήσει.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στήνεται από την αρχή, ώστε να μπορούν οι πολίτες να καταφεύγουν σε Κέντρα Υγείας και μικρές μονάδες υγείας αποφεύγοντας τις επισκέψεις σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.
Φαίνεται όμως ότι οι πολίτες πληρώνουν την υπόγεια διαμάχη μεταξύ του υπουργού Αδωνη Γεωργιάδη και της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, η οποία για άγνωστους λόγους αρνείται να εντάξει τα Κέντρα Υγείας στο σύστημα των εφημεριών, ειδικά στην πρωτεύουσα, ώστε να μειωθεί η κίνηση στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.
Χαρακτηριστική είναι η φράση που είχε αξιοποιήσει η αγαπημένη του Μεγάρου Μαξίμου Ειρ. Αγαπηδάκη σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ερωτηθείσα για την εφημέρευση των Κέντρων Υγείας ώστε να αποσυμφορηθούν οι μεγάλες μονάδες. Είχε δηλώσει ότι τα Κέντρα Υγείας δεν θα αποτελούν δεκανίκι των νοσοκομείων, καθώς πρέπει να εστιάζουν στην πρόληψη. Μια δήλωση που είχε φέρει σε εξαιρετικά αμήχανη θέση τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, ενώ είχε ξεσηκώσει και θύελλα αντιδράσεων από τους υγειονομικούς.
Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ στο λεκανοπέδιο περίπου δέκα Κέντρα Υγείας εφημερεύουν, κάποια μάλιστα και σε 24ωρη βάση, ανακοινώνονται μόνο τα τέσσερα στο επίσημο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μη γνωρίζουν ότι εφημερεύουν και να μην τα προτιμούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και η διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) έχει πιέσει πολλές φορές την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας να προχωρήσει στην ενεργοποίηση πολλών ΚΥ στην Αττική ώστε να βελτιωθεί η εικόνα στα μεγάλα νοσοκομεία, αλλά αυτή η πρόταση πέφτει σε τείχος.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ειρ. Αγαπηδάκη, ακριβώς εξαιτίας των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει στη διάθεσή της από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις προληπτικές εξετάσεις, προτιμά να εστιάσει στην προώθηση αυτή και όχι στην ενίσχυση των Κέντρων Υγείας.
Τήνος: Κέντρο Υγείας με… έναν παιδίατρο
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις μαύρες τρύπες που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους και τους τουρίστες που θα επισκεφτούν ειδικά τα νησιά τόσο το Πάσχα όσο και το καλοκαίρι.
Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από μεταφορά ασθενών από μικρά νησιά στη γειτονική Τουρκία για λήψη υπηρεσιών υγείας ακριβώς επειδή η χώρα μας διέθετε κενές μονάδες.
Και ενώ η κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει δώσει τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς για να στελεχώσουν τα Κέντρα Υγείας στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές, οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται ότι τα κίνητρα αυτά αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Εξάλλου, τα υψηλά ενοίκια και το δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης στις απομακρυσμένες νησιωτικές κουκκίδες δεν αφήνουν περιθώρια για μετακομίσεις ιατρικού προσωπικού από την πρωτεύουσα στη νησιωτική χώρα.
Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία των εργαζομένων στο ΕΣΥ, στην Τήνο, ένα νησί όπου κάνει διακοπές το πρωθυπουργικό ζεύγος, η υγειονομική μονάδα έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της. Με τη βοήθεια της… Παναγίας οι κάτοικοι σταυροκοπιούνται μην τους προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, αφού οι ελλείψεις είναι στο κόκκινο. Το Κέντρο Υγείας διαθέτει μόνο έναν παιδίατρο, έναν μικροβιολόγο και έναν οδοντίατρο. Μάλιστα, συχνά πυκνά, με βάση όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ο παιδίατρος εξετάζει παθολογικά περιστατικά λόγω έλλειψης άλλων ειδικοτήτων.
Στη δημοφιλή Μήλο, από την άλλη, στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν μόνο τρεις γενικοί γιατροί και ένας ορθοπεδικός, ενώ οι τέσσερις νοσηλευτές δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις βάρδιες.
Στη Σαντορίνη, που αποτελεί παγκόσμιο προορισμό, το νοσοκομείο δεν έχει κανέναν παθολόγο, κανέναν καρδιολόγο και κανέναν παιδίατρο. Διαθέτει μόνο έναν γενικό γιατρό και έναν που αμείβεται με μπλοκάκι για να καλύπτει τις εφημερίες. Εχει έναν αναισθησιολόγο ανά δύο ημέρες, ενώ διαθέτει και έναν συμβεβλημένο μικροβιολόγο από τον ιδιωτικό τομέα.
Τα Κέντρα Υγείας είναι βέβαια εγκαταλειμμένα σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος ΠΦΥ Βορείου Ελλάδος, για τα 311 Κέντρα Υγείας πανελλαδικά προκηρύχθηκαν μόλις 52 θέσεις γιατρών, δηλαδή ένας γιατρός ανά έξι Κέντρα Υγείας.
Στη Θεσσαλονίκη τα Κέντρα Υγείας (πρώην μονάδες του ΙΚΑ) λειτουργούν με το μισό ιατρικό προσωπικό εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, ενώ στις εφημερίες λείπουν ακόμη και βασικές ειδικότητες.
Μάλιστα, όσοι γιατροί βρίσκονται στις δομές σε μεγάλο ποσοστό εργάζονται με παρατάσεις ή είναι επικουρικοί. Χωρίς να υπολογίσει κανείς ότι συχνά πυκνά υποχρεώνονται να μετακινηθούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για να καλύψουν τα εκεί κενά.
Απεργία για τις ελλείψεις προσωπικού
Εκτός όμως από τα νησιά και τη βόρεια Ελλάδα, και τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις αλλά και στην Αττική αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Πρόσφατα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας της 1ης και της 2ης ΥΠΕ κατέβηκαν σε απεργία ακριβώς για να διατυπώσουν τις αντιδράσεις τους για τις ελλείψεις προσωπικού.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των Εργαζομένων της 1ης και της 2ης ΥΠΕ καταγγέλλει ότι δεν υπήρξε ουσιαστική οργάνωση από το υπουργείο Υγείας ώστε να καλυφθούν όλα τα τμήματα των Κέντρων Υγείας, ενώ πολύ συχνά επιστρατεύεται η τακτική του «μπαλώματος» με μετακινήσεις προσωπικού σε άλλα Κέντρα Υγείας για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης.
Πάντως, όπως προαναγγέλλει εδώ και καιρό το υπουργείο Υγείας, για την αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας επρόκειτο να μπουν στη «μάχη» των εφημεριών και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να αναλαμβάνουν τα πιο ήπια περιστατικά προκειμένου οι ασθενείς να μην πηγαίνουν στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία όπου είναι πολύωρες οι αναμονές.
Πάλι χωρίς προσωπικό γιατρό
Δεν είναι μόνο οι μονάδες υγείας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που υστερούν και δεν στηρίζονται από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό υγείας Ειρ. Αγαπηδάκη. Ολο το οικοδόμημα της πρωτοβάθμιας είναι στον αέρα, αφού ο περιβόητος θεσμός του προσωπικού γιατρού δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη και είναι άγνωστο εάν τελικώς θα ενεργοποιηθεί κάποια στιγμή πλήρως ώστε να καλύπτονται οι πολίτες με δωρεάν ιατρική παρακολούθηση. Ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει κονδύλια και για την ανάπτυξη του προσωπικού γιατρού, η ίδια η Ειρ. Αγαπηδάκη προτίμησε να βαφτίσει τους αγροτικούς γιατρούς που σήμερα υπηρετούν σε απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας προσωπικούς γιατρούς ώστε να ενισχυθεί ο θεσμός, αφήνοντας όμως στο έλεος του Θεού τα Κέντρα Υγείας σε νησιά και ακριτικές περιοχές.
Ετσι, οι ανειδίκευτοι αγροτικοί γιατροί δεν καλούνται μόνο να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά που προκύπτουν καθημερινά μέσα στα Κέντρα Υγείας, αλλά να παρακολουθούν και εγγεγραμμένο πληθυσμό ως προσωπικοί γιατροί. Πάντως, έως το τέλος Ιουνίου όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να επιλέξουν τον δικό τους προσωπικό γιατρό, διαφορετικά το σύστημα θα τους εντάξει υποχρεωτικά σε κάποιον που θα επιλεγεί τυχαία, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος του υπουργείου Υγείας. Βέβαια, είναι άγνωστο εάν οι δικαιούχοι του θεσμού θα μπορούν να εντοπίσουν ελεύθερο προσωπικό γιατρό για να τον επιλέξουν, ενώ θα πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σπίτι τους ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δύσκολες στιγμές. Αυτό εξάλλου ήταν και το πρόβλημα που είχε προκύψει στην πρώτη προσπάθεια δημιουργίας του θεσμού επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη. Τότε οι ασφαλισμένοι εγγράφονταν αναγκαστικά σε όποιον γιατρό έβρισκαν τυχαία μέσα στην ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο που προβλεπόταν. Σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 42,4% των πολιτών δεν διαθέτει προσωπικό γιατρό, ενώ αμφίβολο είναι εάν όσοι έχουν εγγραφεί στο σύστημα αξιοποιούν τον γιατρό τους ή απλά τον έχουν επιλέξει για να γλιτώσουν το πρόστιμο, το οποίο έχει καταργηθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση.
Στον θεσμό έχουν ενσωματωθεί συνολικά 4.198 προσωπικοί γιατροί, από τους οποίους οι 2.831 είναι των δημόσιων δομών, ενώ 1.367 είναι ιδιώτες ελεύθεροι επαγγελματίες.
Πάντως σύμφωνα με το Υπερμνημόνιο, τα Κέντρα Υγείας θα καταργηθούν! Ήδη έπρεπε βάσει του χρονοδιάγραμματος που είχαν θέσει τα Ερπετά, αλλά για κάθε καθυστέρηση πέφτει χοντρό πρόστιμο! Όπως και να έχει, τα πράγματα είναι ύποπτα! Ίσως και … μιζάτα! Η δε Αγαπηδάκη – για να μην ξεχνιόμαστε – ανήκει και αυτή στο «Club» των Ρότα.ρυ!
Μυρίζουν ΜΙΖΕΣ από παντού και ο παραλαβών είναι ο μπουμπούκος.