Εσθονία: Καταργείται το δικαίωμα ψήφου για τους Ρώσους κατοίκους

Κοινοποίηση:
esthonia-_ekloges-

Τροποποίηση του Συντάγματος που απαγορεύει σε μη Ευρωπαίους πολίτες να συμμετάσχουν σε τοπικές εκλογές υπέγραψε σήμερα ο Εσθονός πρόεδρος Αλάρ Κάρις, ένα μέτρο που θέτει ιδίως στο στόχαστρο την ισχυρή ρωσική μειονότητα στη χώρα της Βαλτικής.

Μεγάλη πλειοψηφία Εσθονών βουλευτών είχε εγκρίνει την εν λόγω τροποποίηση στις 26 Μαρτίου, στον απόηχο των αυξανόμενων ανησυχιών ασφαλείας στη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Ο πρόεδρος Αλάρ Κάρις δημοσίευσε τον νόμο τροποποίησης του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Εσθονίας που καταργεί το δικαίωμα ψήφου σε τοπικές εκλογές υπηκόων τρίτων χωρών που κατοικούν στην Εσθονία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εσθονική προεδρία.

Ο αρχηγός του κράτους υπέγραψε την τροποποίηση παρά τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν και επανέλαβε σήμερα την έγνοια του για διατήρηση «της ενότητας της εσθονικής κοινωνίας».

«Είναι επίσης πολύ σημαντικό τα άτομα που έχασαν το δικαίωμα ψήφου να μην νομίσουν πως το κράτος αποφάσισε να τα αποκλείσει από την κοινωνική ζωή ή πως θεωρεί ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η προεδρία.

Η Εσθονία αριθμεί 1,3 εκατομμύριο κατοίκους εκ των οποίων 973.000 εκλογείς. Το νέο μέτρο αφορά κατά κύριο λόγο 80.000 Ρώσους πολίτες, 65.000 από τους οποίους είναι σε ηλικία που μπορούν να ψηφίζουν, που ζουν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991.

Οι μόνιμοι κάτοικοι της Εσθονίας όπως και εκείνοι από χώρες εκτός της ΕΕ είχαν μέχρι σήμερα το συνταγματικό δικαίωμα να ψηφίζουν σε τοπικές εκλογές, όχι όμως και στις βουλευτικές εκλογές.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και τις πρωτεύουσες των τριών χωρών της Βαλτικής, το Ταλίν, τη Ρίγα και το Βίλνιους, επιδεινώνονται συνεχώς εδώ και καιρό στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Η Εσθονία και η Λετονία έχουν σημαντικές ρωσόφωνες μειονότητες που παραμένουν μερικές φορές σε διαφωνία με τις εθνικές κυβερνήσεις, προκαλώντας ανησυχία ότι η Μόσχα μπορεί να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τις εν λόγω διαφορές, προκειμένου να αποσταθεροποιήσει τις χώρες αυτές, που είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Όταν η Εσθονία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση, περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων της ήταν μετανάστες από άλλες σοβιετικές δημοκρατίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response