«Δέσμες» βροχής που εστιάστηκαν σε συγκεκριμένα σημεία και απελευθέρωσαν μεγάλες ποσότητες νερού μέσα σε λίγη ώρα ήταν, σύμφωνα τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, ο λόγος που δημιουργήθηκαν προβλήματα κυρίως στην Πάρο, αλλά και στη Μύκονο και την Κρήτη.
Στην Πάρο, και τη Νάουσα, όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα προβλήματα, τα συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίζουν αδιάκοπα τις εργασίες αποκάθαρσης, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους αλλά και να απομακρυνθούν φερτά υλικά από σημεία κοντά σε σπίτια και επιχειρήσεις.
«Να πούμε αρχικά για την Πάρο και τη Μύκονο ότι μέσα στο σύμπλεγμα των καταιγίδων που επηρέασαν όλες τις Κυκλάδες χθες, και σε αρκετές περιοχές το ύψος της βροχής δεν ξεπέρασε τα 30 με 40 χιλιοστά, υπήρχαν κάποιοι πυρήνες καταιγίδων που έδωσαν μεγάλα ύψη βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα αρκετά τοπικά. Στην Πάρο, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι καταγράφηκαν πάνω από 80 με 90 χιλιοστά στο βόρειο μέρος του νησιού, όπου υπήρξαν και τα προβλήματα, και περίπου 30 με 40 χιλιοστά στις νοτιότερες περιοχές, δηλαδή ύψη βροχής που δεν δημιουργούν πρόβλημα» αναφέρει ο Κώστας Λαγουβάρδος.
Σε ό,τι αφορά τη Μύκονο τονίζει ότι «επίσης είδαμε 70 με 80 χιλιοστά μέσα σε τρεις με τέσσερις ώρες. Αυτά είναι ύψη βροχής που δημιουργούν προβλήματα στις περισσότερες περιοχές, δηλαδή όταν πέφτει τόση βροχή σε ένα μικρό χρονικό διάστημα». Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρήθηκαν το πρωί της Τρίτης «στη δυτική Κρήτη και κυρίως σε περιοχές κοντά στα Χανιά, όπου σε τρεις με τέσσερις ώρες είδαμε ύψη βροχής που ξεπέρασαν 100 με 120 χιλιοστά, πολύ όμως εστιασμένα κοντά στην πόλη των Χανίων και νότια της πόλης των Χανίων. Στις υπόλοιπες περιοχές της δυτικής Κρήτης τα ύψη βροχής δεν ξεπέρασαν τα 20 με 30 χιλιοστά».
Νέο κύμα κακοκαιρίας από απόψε μέχρι την Τετάρτη – Φαινόμενα και τις επόμενες μέρες
Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) υπογραμμίζει ότι «μιλάμε για ένα κύμα κακοκαιρίας που δίνει βροχές σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας» καθώς και ότι και τοπικά, λόγω της έντονης αστάθειας της εποχής, «πυροδοτεί» μεγάλα ύψη βροχής σε μικρά χρονικά διαστήματα.
Τα φαινόμενα ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες: «Έχουμε βροχές με μικρότερη ένταση στην Κρήτη, στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό που παρακολουθούμε είναι για απόψε το βράδυ και μέχρι την Τετάρτη ένα νέο κύμα κακοκαιρίας που πιθανότατα θα επηρεάσει την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. […] Ενδέχεται και Πέμπτη και Παρασκευή να έχουμε φαινόμενα, αλλά θα αρχίσουν να μαζεύονται. Για την Αττική, και σήμερα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για βροχή ή και καταιγίδα, κυρίως στις βορειότερες περιοχές του νομού. Η ίδια πιθανότητα ισχύει και για την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε ακριβείς καθώς είμαστε σε περίοδο με μεγάλη αστάθεια, και με φαινόμενα που είναι δύσκολο να προβλεφθούν όσον αφορά την έντασή τους και τη γεωγραφική κατανομή».
ΣΥΣΤΗΜΑ HARP …… ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ …..