Θετικό είναι τα κλίμα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες.
Kαι μπορεί η Ελλάδα να μην είναι επισήμως στην ατζέντα, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στις συναντήσεις που πραγματοποίησε έθεσε όλα τα ζητήματα: Την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά και την πρόταση που υπάρχει από το ΔΝΤ για να καθιερωθεί μια «γέφυρα» μεταφοράς πλεονασμάτων.
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός προβλέπει ότι εάν σε ένα έτος επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου, η υπέρβαση θα αξιοποιείται για να μειώνονται αντίστοιχα οι απαιτήσεις για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών.
Ανακοινώσεις σήμερα δεν θα υπάρξουν καθώς όπως ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση κυβέρνησης θεσμών για τα παραπάνω ζητήματα.
Το μενού των επαφών κυβέρνησης – θεσμών
Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα καταφθάνουν την Τετάρτη οι επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Μεταξύ των ζητημάτων που θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών είναι αυτό προστασίας της πρώτης κατοικίας και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το παρόν πλαίσιο για την προστασία της α’ κατοικίας ολοκληρώνεται στο τέλος Απριλίου και στο υπουργείο Οικονομικών ήδη επεξεργάζονται το διάδοχο σχήμα. Σε ό,τι αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι θεσμοί πιέζουν να εντατικοποιηθούν.
Πάντως, τον τρέχοντα μήνα οι πλειστηριασμοί θα ανεβάσουν στροφές, καθώς έχει προγραμματισθεί να γίνουν 1.487, με εκποιούμενα 1.573 ακίνητα – διαμερίσματα, γραφεία, οικόπεδα και μηχανοστάσια.
Η προοπτική κατάργησης στα τέλη Απριλίου του ευνοϊκού καθεστώτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις στη διαδικασία στις οποίες προχώρησε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση της οφειλής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, έως τις 10 Ιανουαρίου είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα 59.802 ενδιαφερόμενοι οφειλέτες και 39.689 εξ αυτών είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης, συναινώντας στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου.
Ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι η παράταση του ισχύοντος πλαισίου έως τις 30 Απριλίου είναι η τελευταία, ενώ σαφής ήταν και η «προειδοποίηση» του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, πως από 30 Απριλίου, δεν προστατεύεται καμία α’ κατοικία.
Ραντεβού με τις τράπεζες
Παράλληλα, τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα έχουν πραγματοποιήσει επαφές με τις τράπεζες. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται η εφαρμογή του APS του «Ηρακλή» και συνολικότερα η πορεία των κόκκινων δανείων, τα stress tests, η κερδοφορία και το επιχειρησιακό μοντέλο των τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά στον «Ηρακλή», το υπουργείο Οικονομικών προχωρά με γρήγορους ρυθμούς τις σχετικές διαδικασίες, καθώς θεωρεί πως πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη σχετική προετοιμασία προτού οι τράπεζες δηλώσουν έτοιμες να εισφέρουν στο σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS) τα τιτλοποιημένα δάνεια και αναζητήσουν την εγγύηση.
Έτσι, την ώρα που οι τράπεζες προχωρούν τα σχέδιά τους, το υπουργείο Οικονομικών συστήνει τις αρμόδιες επιτροπές για τη λειτουργία του συστήματος, όπως την επιτροπή παρακολούθησης του «Ηρακλή» που θα εποπτεύει τη λειτουργία του και σε αυτήν θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου, του ΟΔΔΗΧ της ΤτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως συνέβη στην Ιταλία.