Eurogroup: Στην ατζέντα σήμερα η Ελλάδα, μια μέρα μετά τις εθνικές εκλογές

Κοινοποίηση:
antagonistikotita1-thumb-large-thumb-large1-thumb-large

Προειδοποιητικά μηνύματα με το «καλημέρα», που περιλαμβάνουν συστάσεις για να τρέξουν όλες οι μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν και αναχαίτιση των δημοσιονομικών κινδύνων που απειλούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, ετοιμάζονται να στείλουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.

Μολονότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ακόμη νωπό, δεν έχει ορκιστεί ο νέος υπουργός Οικονομικών και η εκπροσώπηση είναι σε υπηρεσιακό επίπεδο, η Ελλάδα αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συζήτηση του Eurogroup.

Οι υπουργοί της ευρωζώνης θα συζητήσουν την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η έκθεση δεν συνδέεται με απόφαση σχετικά με τα μέτρα για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές. Με την ενισχυμένη εποπτεία παρακολουθούνται η οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση καθώς και η εφαρμογή των μεταπρογραμματικών δεσμεύσεων πολιτικής σε όποια χώρα ολοκληρώνει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Στη σκιά της έκθεσης της Κομισιόν και με τους θεσμούς αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος να θέτουν για πρώτη φορά θέμα απόκλισης από το φετινό δημοσιονομικό στόχο εξαιτίας του προεκλογικού πακέτου Τσίπρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να στείλουν προειδοποιητικά μηνύματα και να υπενθυμίσουν τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση αλλά και τους δημοσιονομικούς κινδύνους.

Οι θεσμοί αμφισβητούν την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ λόγω της εφαρμογής των παροχών ΣΥΡΙΖΑ («13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια) και των ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις έναντι των οποίων είχαν εκφράσει ουσιαστικές ενστάσεις. Την ίδια ώρα, η Κομισιόν έχει διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειονότητα των προαπαιτούμενων της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης είτε δεν έγιναν είτε ενσωματώνουν αστερίσκους μερικής υλοποίησης.

Τα χρονικά περιθώρια από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των κυβερνητικών καθηκόντων θα είναι ασφυκτικά ενώ προμηνύεται ένα θερμό φθινόπωρο στο πεδίο των διαπραγματεύσεων µε τους θεσμούς.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου το νέο οικονομικό επιτελείο θα καθίσει για πρώτη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Ωστόσο, οι πρώτες άτυπες επαφές αναμένονται την ερχομένη εβδομάδα, στις 16 και 17 Ιουλίου καθώς οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα βρίσκονται στη Αθήνα για το συνέδριο του Economist. Σε αυτό θα παρευρεθούν οι Κλάους Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους, Πήτερ Ντόλμαν του ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν και Νικόλα Τζιαμαρόλι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η επίσημη άφιξη των κλιμακίων προγραμματίζεται για μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ώστε να έχουν πραγματοποιηθεί και οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης αλλά και η ομιλία του νέου πρωθυπουργού στη ΔΕΘ η οποία είναι προγραμματισμένη στις 7 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτήν θα δοθεί το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί το 2020.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: