Το F-35 πρόκειται για ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ. Διαθέτει stealth χαρακτηριστικά ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που σπεύδουν να τονίσουν ότι πρόκειται για το καλύτερο μαχητικό στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Η Τουρκία έχει δείξει ως γνωστό το ενδιαφέρον της για την αγορά του μαχητικού καθώς έχει “παραγγείλει” ήδη πάνω από 100 τέτοια μαχητικά.
Με τη συμφωνία για τις ΗΠΑ να έχει μπει στον “πάγο” τα σενάρια μη αποστολής των μαχητικών στην Τουρκία… φουντώνουν. Η παράδοση των F-35 δεν θεωρείται καλή ιδέα, με πολλούς ειδικούς να προειδοποιούν για πολύ άσχημες επιπτώσεις να επέρχονται στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, δεδομένου της συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία υπό το “καθεστώς” Ερντογάν έχει πάψει να συμπεριφέρεται ως αξιόπιστος εταίρος της Δύσης, εδώ και καιρό αν και επισήμως παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ. Έχει υποκύψει στα οθωμανικά και ισλαμιστικά ερεθίσματα και φαίνεται να έχει ηγεμονικές βλέψεις.
Φαίνεται ότι δαπανά υπέρογκα ποσά για προμήθειες όπλων και αναπτύσσει την εγχώρια αμυντική της βιομηχανία με στόχο την επίδειξη ισχύος και πέραν των συνόρων της. Παρακάτω μπορεί κανείς να διαβάσει 10 λόγους γιατί τα F-35 δεν πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία μέσα από την ματιά ενός ειδικού.
*Του καθηγητή Efraim Inbar
Παρεμβαίνει στρατιωτικά σε Ιράκ και Συρία και επιτίθεται στους Κούρδους, οι οποίοι ήταν σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ κατά του ΙΚ. Υποστηριζόμενες από την Τουρκία πολιτοφυλακές στην Συρία ίσως και να πολέμησαν κατά των Αμερικανών.
Η Τουρκία είναι επίσης εχθρική προς στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή. Επιπλεόν, τα τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, υπογραμμίζοντας την θέληση της Τουρκίας για αναθεώρηση των υπαρχόντων συνόρων.
Τρομοκρατεί την Κύπρο και στέλνει το ναυτικό της να παρέμβει στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα κυπριακά χωρικά ύδατα. Η Τουρκία παράλληλα αμφισβητεί τη νομιμότητα του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι και έχει δείξει ότι αντιτίθεται στην απομόνωση του Κατάρ – μιας χώρας που στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα – από την Σαουδική Αραβία.
Παράλληλα και οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ δεν είναι καλές. Ταυτόχρονα, η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Στο σημείο αυτό αξίζει να υποηραμμιστεί ότι οι κυβερνήσεις Ομπάμα και Τραμπ έχουν αποτύχει να διαμηνύσουν ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά τους στην Άγκυρα. Αυτό δίνει το “ελεύθερο” στην Τουρκία να προωθεί πολιτικές αντίθετες προς τις ΗΠΑ.
Αυτή κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Δεν έχει νόημα η ενίσχυση της Τουρκίας και ειδικά η πώληση F-35 στην Τουρκία πρέπει να σταματήσει.
Υπάρχουν 10 λόγοι για αυτό:
1. Η πώληση των F-35 έχει την έννοια της ενίσχυσης των συμμάχων των ΗΠΑ. Η Τουρκία δεν δικαιολογεί πλέον αυτόν τον τίτλο.
2. Η παράδοση των F-35 δείχνει τη στήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία του Ερντογάν. Η Τουρκία όμως αναδεικνύεται σε ένα ολοένα και περισσότερο αυταρχικό, ισλαμιστικό κράτος. Η πολιτική ζωή μοιάζει σε αρκετά σημεία με αυτή της Ρωσίας του Πούτιν και οι στρατιωτικοί έχουν υποταχθεί στους ισλαμιστές.
3. Η παράδοση των F-35 θα αυξήσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην περιοχή. Κατά αυτό τον τρόπο ο Ερντογάν μπορεί να αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει στην Ανατολική Μεσόγειο ή στη Μέση Ανατολή, ή για να περιορίσει, ή ακόμα και να επιτεθεί στο Ισραήλ.
4. Η παράδοση συστημάτων S-400 στην Τουρκία καθιστά την πώληση F-35 προβληματική και είναι πιθανό το λειτουργικό σύστημα των μαχητικών να φτάσουν στη..Ρωσία
5. Η Τουρκία ενδέχεται να διευκολύνει τη Ρωσία παραχωρώντας της πρόσβαση σε δεδομένα που αφορούν τα αμερικανικά όπλα του μαχητικού.
6. Ενέχει κίνδυνος διαρροών ευαίσθητων πληροφοριών και τεχνικών δεδομένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στο Ιράν.
7. Η περιοχή Εσκί Σεχίρ έχει επιλεγεί για την κατασκευή των κινητήρων των F-35 και για την συντήρηση όλων των Ευρωπαίων χρηστών. Αυτό είναι λάθος και προκαλεί λογιστική εξάρτηση από μια χώρα με αβέβαιη πολιτική.
8. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταφορά τεχνογνωσίας στην Τουρκία και να ενισχύσει την τουρκική αμυντική βιομηχανία, μειώνοντας έτσι την τουρκική εξάρτηση από το εξωτερικό και αφήνοντάς της ελευθερία κινήσεων.
9. Τα οικονομικά οφέλη από την πώληση των F-35 στην Τουρκία εκτιμώνται στα 12 δις δολάρια. Δεν θα ήταν σοφό να προσφέρεις τέτοιο πλεονέκτημα σε μια χώρα με τέτοια στάση…
10. Οι πωλήσεις όπλων πρέπει να γίνονται με βάση πολιτικές και στρατηγικές παραμέτρους. Ο φόβος των Αμερικανών ότι θα χάσουν την τουρκική αγορά όπλων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το αρνητικό στρατηγικό αποτέλεσμα της πώλησης.
Συνεπώς τα F-35 δεν πρέπει να σταλούν στην Τουρκία.