Να τελειώσει σύντομα αυτό το θρίλερ και να ναι για καλό
Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν μειώσει τις μεταξύ τους διαφορές ως προς τι πρέπει να πετύχει η Αθήνα για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στην τελευταία δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό βγαίνει ως συμπέρασμα από την πενταμερή του Βερολίνου.
Οι πληροφορίες έρχονται από το ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος γράφει ότι οι πέντε συνδαιτυμόνες έδωσαν, πλέον, τη σκυτάλη στα τεχνικά κλιμάκια να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο που θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα και θα είναι η βάση για μια πολιτική συμφωνία – με την ελπίδα ότι αυτή θα καταγραφεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τι ακριβώς συζητήθηκε στο Βερολίνο, οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κομισιόν εξακολουθούν να υφίστανται και έχουν να κάνουν με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα και το οποίο πρέπει να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο.
Πού διαφωνούν
Το ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα γράφει ο Σπίγκελ, παραμένει σκεπτικό και εξακολουθεί να ζητάει εγγυήσεις ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα χέρια των Ευρωπαίων πιστωτών- εάν δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.
«Υπήρχε, τουλάχιστον, μια συμφωνία στα κείμενα, αλλά και οι σκέψεις τους απέχουν», είπε με νόημα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Πότε θα δοθεί στον Τσίπρα
Παρόλα αυτά, οι συζητήσεις ξεπέρασαν το σημείο καμπής της ελληνικής κρίσης και οι αξιωματούχοι ελπίζουν πως το τελικό κείμενο που θα περιγράφει τι αναμένεται να κάνει η Αθήνα, μπορεί να έχει συμφωνηθεί μέχρι την Τρίτη (σ.σ. σήμερα).
Οι αξιωματούχοι πρέπει εν συνεχεία να αποφασίσουν εάν θα παρουσιάσουν την πρόταση στον Τσίπρα διά ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως και να έχει, οι αξιωματούχοι ελπίζουν πως θα υπάρχει μια καταρχήν πολιτική συμφωνία πριν η Ελλάδα κληθεί να πληρώσει την πρώτη δόση του Ιουνίου προς το ΔΝΤ (την Παρασκευή).
Κατά την διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, η Ελλάδα οφείλει στο ΔΝΤ επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ελπίζουν σε πλήρη συμφωνία -σε επιτελικό επίπεδο – η οποία θα περιλαμβάνει μια πιο λεπτομερή περιγραφή για το ποιες θα είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα η Αθήνα-, θα έχει συμφωνηθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Ανησυχία της Ευρωζώνης
Αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξακολουθούν να ανησυχούν ότι, παρά την ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους τρεις θεσμούς, η Ελλάδα μπορεί να είναι απρόθυμη να δεχθεί την κοινή θέση. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το κείμενο θα περιλαμβάνει μέτρα για τα οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνήσει και ότι οι διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της Ευρωζώνης παραμένουν μεγάλες.
Ξέχωρα από τις συζητήσεις του Βερολίνου, οι πιστωτές «ζυγίζουν» ένα σχέδιο που θα φέρει την Ελλάδα μέχρι το καλοκαιριού, καθώς ο χρόνος έχει εξαντληθεί και δεν γίνεται να συμφωνήσουν για τη νέα συμφωνία διάσωσης με τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος.
Ένα σχέδιο που βρίσκεται υπό εξέταση θα ήταν να επεκταθεί το υφιστάμενο σχέδιο διάσωσης μέχρι το καλοκαίρι, ακόμη και αν υπάρξει επίτευξη της τρέχουσας συμφωνίας, έτσι ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει δάνεια έκτακτης ανάγκης στο ελληνική τραπεζικό σύστημα.
Τα χρήματα του ΤΧΣ
Επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι και τα 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ του ΤΧΣ που μέχρι τώρα είναι ανενεργά και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις πληρωμές που έχει μπροστά της Ελλάδα (Ιούλιο, Αύγουστο) προς την ΕΚΤ.