Φεύγουν όλοι από τα χωριά της Ουκρανίας: Οι Ρώσοι πιέζουν και οι βόμβες πέφτουν!

Κοινοποίηση:
Mykola, 70, collects his possessions from his burned apartment of a multi-storey building damaged by a Russian drone strike on a residential neighbourhood in Zaporizhzhia, Ukraine, Friday, Feb. 28, 2025. (AP Photo/Kateryna Klochko)

Οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν την υποχρεωτική εκκένωση οκτώ οικισμών στην περιφέρεια Σούμι. Αυτοί οι οικισμοί βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, όπου τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να πιέσουν τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε υποχώρηση.

 

Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της επιδείνωσης της στρατηγικής κατάστασης στην περιοχή και των συνεχών βομβαρδισμών που πλήττουν τους κατοίκους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης μέσω του Facebook, η κατάσταση έχει γίνει κρίσιμη και απαιτεί άμεσες ενέργειες για την προστασία των πολιτών.

Ουκρανικές δυνάμεις εισέβαλαν αιφνιδιαστικά τον περασμένο Αύγουστο στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, καταλαμβάνοντας ένα τμήμα της. Το Κίεβο θεωρούσε πως η Μόσχα θα κινητοποιούσε στρατιώτες από το μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, ευελπιστώντας επίσης πως ενδεχομένως θα αποκτούσε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό ατού σε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ύστερα από μήνες συγκρούσεων, ο ρωσικός στρατός απελευθέρωσε το μεγαλύτερο τμήμα των εδαφών που ήλεγχαν τα ουκρανικά στρατεύματα, υποχρεώνοντάς τα να υποχωρήσουν. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, ο στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ, διαβεβαίωσε χθες ότι τα στρατεύματά του έχουν απελευθερώσει «πάνω από το 86%» των εδαφών που είχαν καταλάβει προσωρινά ουκρανικές δυνάμεις.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response