Forbes: Ένας μεγάλος πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι αναπόφευκτος

Κοινοποίηση:
Israilina-Aeroskafi-696x464

Σύμφωνα με άρθρο στο Forbes, ένας μεγάλος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ, Χεζμπολάχ και Ιράν είναι αναπόφευκτος, μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Θα μπορούσε να ωθήσει την Κίνα «σε ακόμη πιο επιθετικές ενέργειες», οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να προκαλέσουν μια σύγκρουση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι ο χρόνος της έκρηξης, γράφει το Forbes, μπορεί να συμβεί είτε σύντομα είτε αργότερα.

Πηγή έντασης, σύμφωνα με το περιοδικό, θα είναι τα σύνορα μεταξύ του βόρειου Ισραήλ και του νότιου Λιβάνου, όπου ο αμοιβαίος βομβαρδισμός συνεχίζεται από τον περασμένο Οκτώβριο. “Περίπου 80.000 Ισραηλινοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν, κάτι που είναι μια απαράδεκτη κατάσταση για ένα κυρίαρχο κράτος. Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει στους μαχητές να το αναγκάσουν, ουσιαστικά, να παραχωρήσει μέρος της επικράτειάς του”, αναφέρει το άρθρο.

Στόχος του Ιράν, σύμφωνα με το Forbes, είναι να αναγκάσει το Ισραήλ να κάνει μια συμφωνία: η Χεζμπολάχ θα υποχωρήσει και θα σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Όμως, η Ιερουσαλήμ «δεν θα μπορέσει ποτέ να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία» γιατί θα ήταν «το νεκροταφείο για το εβραϊκό κράτος».

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ είναι πολυάριθμοι και αναμφισβήτητα πιο ικανοί από τους μαχητές της Χαμάς και διαθέτουν 150.000 πυραύλους διαφόρων τύπων, η καταστροφή της Χεζμπολάχ θα ήταν επομένως δαπανηρή για το Ισραήλ, καθώς ορισμένοι από τους πυραύλους και τα drones της θα περνούσαν από τον Σιδηρούν Θόλο του Ισραήλ και σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.

“Επιπλέον, το Ιράν δεν θα μείνει αμέτοχο, θα εκτοξεύσει τους δικούς του πυραύλους στο Ισραήλ. Και θα μπει στον πειρασμό να κάνει τα τελευταία βήματα για να δημιουργήσει ένα κατάλληλο πυρηνικό οπλοστάσιο”, γράφει το Forbes.

Λογικά ότι το Ισραήλ θα χρειαστεί τη βοήθεια των ΗΠΑ για να πολεμήσει τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, για να μην αναφέρουμε τα απομεινάρια της Χαμάς, όμως το ερώτημα παραμένει αν τα υπόλοιπα κράτη μπουν στην εκρηκτική σκακιέρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: