«Φρένο» από ΗΠΑ στην Άγκυρα – Αντιδράσεις για τη μεταφορά S-400 στη Συρία

Κοινοποίηση:

Διακομματική επιστολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία επιδιώκουν να ανακόψουν τα σχέδια της Τουρκίας να μεταφέρει τους S-400 στη Συρία, απέστειλαν αμερικανοί νομοθέτες. Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή συντάχθηκε από τους βουλευτές της Φλοριντα Γκας Μπιλιράκη και Ιλινόι Μπραντ Σνάιντερ προς τη διεύθυνση Πολιτικο-Στρατιωτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «γράφουμε αυτή την επιστολή για να εκφράσουμε τη σοβαρή ανησυχία μας σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν την τουρκική πρόταση περί μεταφοράς των ρωσικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων S-400 στη Συρία. Το γεγονός ότι το σενάριο αυτό εξετάζεται στο πλαίσιο διπλωματικών συζητήσεων υψηλού επιπέδου απαιτεί άμεση αξιολόγηση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μια τέτοια λύση δεν θα πρέπει να είναι αρκετή για άρση των κυρώσεων, ούτε εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα όσον αφορά στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, την αποτροπή της διάδοσης ρωσικών αμυντικών συστημάτων και την προστασία της ασφάλειας των στενότερων συμμάχων μας.”

Όπως προσθέτουν οι αμερικανοί νομοθέτες «ενδεχόμενη μεταφορά των S-400 σε συριακό έδαφος, θα μεταβάλει ουσιαστικά τα δεδομένα αεράμυνας της περιοχής. Εάν τοποθετηθεί στον δυτικό διάδρομο της Συρίας, θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τις ισραηλινές επιχειρήσεις κατά ιρανικών στόχων και κατά των διαδρόμων ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ, υποβαθμίζοντας την επιχειρησιακή ευελιξία του Ισραήλ και διαβρώνοντας την τεχνική βάση του ποιοτικού πλεονεκτήματος του, κάτι που οι ΗΠΑ έχουν διαχρονικά δεσμευτεί να διασφαλίζουν».

Το ερώτημα του ποιος θα χειρίζεται το σύστημα δημιουργεί επίσης πρόσθετους κινδύνους. Εάν οι τουρκικές δυνάμεις διατηρήσουν τον έλεγχο, υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος σύγκρουσης με τις ισραηλινές δυνάμεις. Εναλλακτικά, αν μεταβιβαστεί στις συριακές αρχές, το σύστημα θα δημιουργήσει ένα νέο επίπεδο στρατηγικής ασάφειας σε ένα ήδη ασταθές περιβάλλον, περιπλέκοντας τον επιχειρησιακό συντονισμό ΗΠΑ–Ισραήλ, αυξάνοντας τον κίνδυνο λανθασμένων υπολογισμών και ενισχύοντας παράγοντες που οι ΗΠΑ έχουν περιορισμένη δυνατότητα να επηρεάσουν ή να ελέγξουν.

Ο χαρακτηρισμός του Ισραήλ ως Σημαντικού Μη-ΝΑΤΟϊκού Συμμάχου και Μείζονος Στρατηγικού Εταίρου κωδικοποιεί μια προνομιακή αμυντική σχέση, η οποία προϋποθέτει, κατ’ ελάχιστον, ότι οι αποφάσεις των ΗΠΑ δεν υπονομεύουν την επιχειρησιακή ασφάλεια του. Η εισαγωγή ενός συστήματος μακράς εμβέλειας στη Συρία θα είχε ακριβώς μια τέτοια αρνητική επίδραση.

Παράλληλα, η ιδέα ότι μια τέτοια μεταφορά θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος των κυρώσεων CAATSA είναι νομικά όσο και στρατηγικά εσφαλμένη. Το παράρτημα 231 του CAATSA απαιτεί την επιβολή κυρώσεων για «σημαντικές συναλλαγές» με τον ρωσικό αμυντικό τομέα. Οι κυρώσεις ενεργοποιήθηκαν λόγω της απόκτησης του συστήματος όχι λόγω της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται. Η μετεγκατάστασή του δεν αναιρεί το νομικό κώλυμα και μια ενδεχομένως αντίθετη ανάγνωση θα αποδυνάμωνε τον νόμο και θα δημιουργούσε προηγούμενο ύπαρξης ρωσικών συστημάτων σε ΝΑΤΟϊκό περιβάλλον.

Ανησυχούμε πως η επιβράβευση της στρατηγικής απείθειας της Άγκυρας μέσω μιας τέτοιας ανοχής θα εξέπεμπε το μήνυμα ότι η εφαρμογή των κυρώσεων είναι ζήτημα πολιτικής ερμηνείας. Η αξιοπιστία του CAATSA, όπως και ο νόμος περί Στρατιωτικού Ποιοτικού Πλεονεκτήματος του Ισραήλ, βασίζεται στη συνέπεια.

Παρότι το γραφείο σας δεν διαχειρίζεται την πολιτική κυρώσεων, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιολογεί και ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες στρατιωτικές πραγματικότητες. Σας προτρέπουμε να διενεργήσετε ενδελεχή αξιολόγηση για το πώς η τοποθέτηση των S-400 στη Συρία-υπό οποιονδήποτε χειριστή-θα επηρεάσει το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ, την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων και την ευρύτερη αρχιτεκτονική αποτροπής». Οι αμερικανοί νομοθέτες ζητούν επίσης την πραγματοποίηση εμπιστευτικής ενημέρωσης σχετικά με τις προοπτικές μιας τέτοιας μεταφοράς και τις επιπτώσεις της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response