Η είδηση δεν έπεσε ακριβώς ως κεραυνός εν αιθρία. Το θέμα είναι ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα από τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, άνοιξε την πόρτα για τη δικαστική διεκδίκηση από τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους όσων παρανόμως τους έχoυν στερήσει οι κυβερνήσεις Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, που ψήφιζαν μεν νόμους αλλά δεν τους εφάρμοζαν. Κοντά τους τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Χρήστος Σταϊκούρας, που ως υπουργοί Οικονομικών θεωρούσαν καλό να παιδεύουν τους συνταξιούχους και να τους σέρνουν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν από τις καταφανώς παράνομες πράξεις τους.
Οπως αποκάλυψε το πάντα μαχητικό Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το Ελεγκτικό Συνέδριο με την απόφαση 695/2024 του 6ου Τμήματος έκρινε ότι οι νέες συντάξεις από 13.5.2016 και μετά θα πρέπει να μην υπολείπονται του 60% των συντάξιμων αποδοχών κατά τον χρόνο εξόδου από την εργασία τους που είχε ο συνταξιούχος.
Η αγωγή
Τον δρόμο άνοιξαν τέσσερις αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως προκύπτει από αυτή την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου με την ένδικη αγωγή, οι ενάγοντες, στρατιωτικοί συνταξιούχοι, επίτιμοι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), αντιστοίχως, ζητούν να αναγνωριστεί ότι το ελληνικό δημόσιο (εκπροσωπείται πάντα από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών) και ο ΕΦΚΑ (ο διοικητής του διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση) οφείλουν να τους καταβάλουν έκαστο εις ολόκληρον, με τον νόμιμο τόκο, ως αποζημίωση, για τις διαφορές της σύνταξης που έλαβαν από την ημερομηνία που κατέστησαν συνταξιούχοι, ήτοι από 16.2.2017 για τους τρεις πρώτους ενάγοντες και από 18.2.2020 για τον τέταρτο ενάγοντα, μέχρι 31.12.2020 και αυτής που έπρεπε να είχαν λάβει εάν δεν είχε παραβιασθεί κατά τον καθορισμό της σύνταξής τους η με βάση την 2020/2020 απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου εύλογη αναλογία μεταξύ αποδοχών ενεργείας και σύνταξης.
Οπως εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει, οι παρανομίες στον υπολογισμό της σύνταξης των τεσσάρων αυτών υψηλόβαθμων αποστράτων είχαν γίνει επί διοίκησης Αθανασίου Μπακαλέξη (2017) και Χρήστου Χάλαρη (2020), ενώ υπουργοί Οικονομικών ήταν το 2017 ο Ευκλ. Τσακαλώτος, το δε 2020 ο Χρ. Σταϊκούρας. Υπό το κράτος αυτών οι τέσσερις συνταξιούχοι στρατιωτικοί κατάφεραν να κερδίσουν την υπόθεση και να λάβουν αναλογίες χρημάτων που ζαλίζουν, αν κανείς σκεφτεί τι πράττουν σε βάρος των συνταξιούχων οι διοικήσεις του ΕΦΚΑ και οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση την απόφαση ο πρώτος ενάγων ορίζεται να λάβει 16.110 ευρώ, ο δεύτερος 542,28 ευρώ, ο τρίτος 6.471 ευρώ και ο τέταρτος 8.455 ευρώ.
Το καίριο σκέλος
Το σημαντικό όμως βρίσκεται αλλού. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφαίνεται ότι δεν πρέπει οι συνταξιούχοι να υφίστανται «ανατροπή του επιπέδου ζωής» που προκύπτει από τη σύνταξή τους. Αρα κρίνεται ότι η σύνταξη δεν πρέπει να υπολείπεται των συντάξιμων αποδοχών τους κατά τον χρόνο εξόδου από την εργασία τους σε ποσοστό ανώτερο του 40%. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις μπορούν να φτάνουν έως το 60% των συντάξιμων αποδοχών.
Ειδικοί του χώρου της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι σε πρώτη φάση αυτό αφορά δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους του δημοσίου και η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με μειωμένη σύνταξη ή με λιγότερα από 35 έτη ασφάλισης. Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι με τις χιλιάδες συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (περίπου 100.000 το σύνολο των συνταξιούχων, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα). Καθίσταται σαφές ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να είναι ανώτατο δικαστήριο, αλλά αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αποταθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την αποζημίωση λόγω της ευθύνης του κράτους για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τον παράνομο υπολογισμό της σύνταξής τους. Μπορεί το ΣτΕ να πάει τόσο αντίθετα; Δυστυχώς, δικαστές όπως η πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχουν αποδείξει ότι δεν λογαριάζουν τις ζημιές της κοινωνίας από την παράνομη δράση του κράτους, λογίζοντας ως δημόσιο συμφέρον το δημοσιονομικό κόστος από τις αντισυνταγματικές ενέργειες. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η πόρτα που έχει ανοίξει είναι τεράστια και οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα επιστροφής μέσω δικαστικών διεκδικήσεων τεράστιων ποσών που τους έχουν παράνομα παρακρατηθεί…
Νίκος Χατζόπουλος Πρόεδρος ΕΝΔΙΣΥ: Άνοιξε τον δρόμο για μεγαλύτερες συντάξεις
Καλούμε τα μέλη μας αλλά και όλους τους συνταξιούχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί με αίτηση από 13.5.2016 και μετά να έρθουν στο Δίκτυο με τις αποφάσεις τους και τους κωδικούς Τaxis για να ενημερωθούν. Να διαπιστώσουμε αν η σύνταξή τους είναι μειωμένη. Ο στόχος πρέπει να είναι να επανέλθουν όλες οι κύριες συντάξεις, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στο 60% των συντάξιμων αποδοχών των δικαιούχων όταν ήταν εργαζόμενοι. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει τον δρόμο σε χιλιάδες συνταξιούχους να διεκδικήσουν σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές τους. Εμείς κάναμε προσομοίωση σε μέλος μας και προέκυψε ότι για καθηγήτρια με συντάξιμες αποδοχές 2.002,54 ευρώ επί 60% βάσει της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα έπρεπε η απόφαση της κύριας σύνταξης να ήταν μεικτά 1.201,524 ευρώ (εθνική και ανταποδοτική), ενώ η απόφασή της είναι 864,22 ευρώ (εθνική και ανταποδοτική). Η διαφορά είναι 337,304 ευρώ!