Πρόκειται για το δέρμα του Γεωργιανού δολοφόνου, Γουίλιαμ Κόρντερ. Ο Κόρντερ διατηρούσε σχέση με την Μαρία Μάρτεν και της πρότεινε να συναντηθούν σε έναν αχυρώνα, υποστηρίζοντας ότι θα έφευγαν για να παντρευτούν στο Ίπσουιτς. Ωστόσο, τη δολοφόνησε και την έθαψε εκεί. Τελικά συνελήφθη και εκτελέστηκε δημόσια στις 11 Αυγούστου 1828.
Μετά την εκτέλεσή του, το σώμα του Κόρντερ διαμελίστηκε και μέρος του δέρματός του χρησιμοποιήθηκε για να δεθεί ένα βιβλίο που αφηγείται την ιστορία του εγκλήματός του. Το βιβλίο εκτέθηκε στο μουσείο Moyse’s Hall στο Μπέρι Σεντ Έντμουντς το 1933.
Ένα δεύτερο αντίγραφο του βιβλίου, επίσης φτιαγμένο με το δέρμα του Κόρντερ, βρέθηκε από τότε σε ένα ράφι του γραφείου του μουσείου και εκτίθεται τώρα μαζί με το πρωτότυπο βιβλίο.
Πότε ανακαλύφθηκε το δεύτερο βιβλίο
Το δεύτερο βιβλίο ανακαλύφθηκε πέρυσι και, σε αντίθεση με το πρωτότυπο, έχει μόνο δέρμα στο εξώφυλλο και στις γωνίες.
Ο Νταν Κλαρκ, υπεύθυνος πολιτιστικής κληρονομιάς στο μουσείο Moyse’s Hall, είπε ότι θα είχε φτιαχτεί χρησιμοποιώντας «ό,τι είχε απομείνει από το δέρμα του».
«Τα βιβλία αυτά έχουν εξαιρετικά σημαντική ιστορική αξία», σχολίασε ο ίδιος και εξήγησε πως ουδέποτε έχει δεχθεί καταγγελία για την έκθεση του πρώτου βιβλίου.
Η βοηθός πολιτιστικής κληρονομιάς, Άμπι Σμιθ, είχε την ευκαιρία να κρατήσει τα βιβλία την πρώτη της μέρα στη δουλειά και δήλωσε ότι «έμοιαζαν σαν ένα κανονικό βιβλίο».
«Αν δεν σου έλεγαν ότι είναι δεμένα με ανθρώπινο δέρμα, νομίζω πως δεν θα το καταλάβαινες. Είναι πραγματικά συγκινητικό να έχουμε κάτι τέτοιο στη συλλογή μας», δήλωσε.
Σημειώνεται ότι η πρακτική του δεσίματος βιβλίων με ανθρώπινο δέρμα είναι γνωστή ως «ανθρωποδερμική βιβλιοδεσία» και χρησιμοποιούνταν κατά τον 19ο αιώνα είτε ως τιμωρία για καταδικασμένους εγκληματίες είτε από γιατρούς που επιθυμούσαν ένα «ενθύμιο».