FT: Γιατί ο Τσίπρας δεν θα βρει “σωσίβιο” στον Πούτιν

Κοινοποίηση:
tsipras-poutin

Η Μόσχα δεν μπορεί να σώσει… την Αθήνα για τρεις βασικούς λόγους, γράφει ο Β. Μινχάου, στην εφημερίδα Financial Times, με τίτλο «Ο Τσίπρας δεν θα θα βρει τη σωτηρία στη Μόσχα», ενόψει της συνάντησης Τσίπρα – Πούτιν 8 και 9 Απριλίου.

Ο πρώτος είναι πως η ρωσική οικονομία τα βρίσκει σκούρα. Μπορεί, όπως λέει ο Μινχάου, να μην ξεμείνει από κεφάλαια, ωστόσο, τα συναλλαγματικά της αποθέματα περιορίζονται. Επίσης στη Ρωσία ξέρουν πολύ καλά ότι πολλά δισ. ευρώ της ευρωζώνης εξατμίστηκαν στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος λόγος είναι οι σχέσεις των χωρώ-μέλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζονται σε διεθνείς συμβάσεις με νομικά δικαιώματα που δίνουν δυνατότητα διεκδίκησης μέσω του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Εφόσον, όμως, συνάψουν διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία δεν έχουν καμία στήριξη. Ως εκ τούτου οι Έλληνες καλό θα είναι καλό να αναρωτηθούν εάν θέλουν πραγματικά ως δανειστή τους τον κ. Πούτιν.

Τρίτον, εάν ομαλοποιηθούν σιγά-σιγά οι σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας και αρθούν οι κυρώσεις, τότε τι θα γίνει με τη νέα στρατηγική ελληνο-ρωσικής συνεργασίας; Η Ελλάδα, όπως λέει ο Β. Μινχάου, μπορεί να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά παίρνει και ευρωπαϊκά κεφάλαια. Οπότε, αναρωτιέται,  υπάρχει κάποιος που μπορεί να φανταστεί ότι η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη, θα συνδεθεί με τη Ρωσία και ταυτόχρονα η Ε.Ε. θα συνεχίσει να την στηρίζει οικονομικά;

Ο Μινχάου διαφωνεί με την άποψη που υποστηρίζει ότι ο Α. Τσίπρας μπορεί να παραδοθεί στον πειρασμό να μην αποπληρώσει τους πιστωτές της Ελλάδας, να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης και να στραφεί στη Ρωσία, προκειμένου να λάβει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία θα βοηθήσει ώστε να μην καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Τίποτε δεν είναι τόσο απλό», υπογραμμίζει. Ούτε η άποψη που υποστηρίζει πως σε αντάλλαγμα της ρωσικής βοήθειας ο Α. Τσίπρας θα ασκήσει βέτο στην επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και επίσης θα μποϊκοτάρει τον αγωγό TAP, του οποίου το μεγαλύτερο τμήμα – 500 χλμ – διέρχεται από ελληνικό έδαφος.

Πάντως, καταλήγει, καλό θα ήταν η Ευρωζώνη να μην υποτιμήσει τις οικονομικές συνέπειες ενός Grexit και οι Έλληνες να μην υπερεκτιμήσουν τις δυνατότητες ενός Plan B με τη Ρωσία.

Και καλό θα ήταν, όπως συμβουλεύει τον Α. Τσίπρα στην αρχή, να μιλήσει με τον Πούτιν για τα σπορ ή τον καιρό, παρά για όλα τα παραπάνω.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: