Future Warfare: Περιφερόμενο Πυρομαχικό Hero-120 και Υποκατάστατα Τακτικών Πυρηνικών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Κοινοποίηση:
ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ-ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ-ΑΤΖΕΝΤΑΣ-ΛΟΓΩ-ΣΠΑΝΙΩΝ-ΓΑΙΩΝ-ΚΑΙ-F-35-39-1140x570-1

Στις 9 Αυγούστου 2023, η εταιρεία ανάπτυξης Περιφερόμενων Πυρομαχικών (loitering munition) UVision Air Ltd., ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή του συστήματος Hero-120 Loitering Munition στην περιοχή της Αρκτικής.

Οι δοκιμές διεξήχθησαν με σκοπό να αξιολογηθεί η συνολική επιχειρησιακή ικανότητα του συστήματος σε περιβάλλον ψύχους και σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Η αξιολόγηση περιλάμβανε μια σειρά αποστολών πτήσης/κρούσης του περιφερόμενου πυρομαχικού σε ακραίες καιρικές συνθήκες, στις οποίες συμμετείχαν αξιωματούχοι κρατών που γειτονεύουν με την γεωγραφική ζώνη του Αρκτικού Κύκλου.


Μεταφορά Hero-120 σε ορεινό περιβάλλον μάχης

Το Hero-120 LM ήταν εξοπλισμένο με κεφαλή πολλαπλών χρήσεων με δυνατότητες αντιαρματικής κρούσης, αλλά και κρούσης κατά προσωπικού, και διεξήγαγε τόσο ημερήσιες όσο και νυχτερινές αποστολές. Το σύστημα δοκιμάστηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες όπως ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες, έντονες χιονοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι και σε κατάστασης περιορισμένης ορατότητας. Η αξιολόγηση επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα του Hero-120 σε σενάρια μάχης στην Αρκτική αλλά και σε ορεινό περιβάλλον μάχης με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.


Πλέγμα αισθητήρων εντοπισμού απειλών για κρούση από περιφερόμενα πυρομαχικά

Η απλότητα χρήσης και η διαλειτουργικότητα του Hero-120 LM δημιουργούν ένα ισχυρότατο ‘πλαίσιο μάχης”Δίκτυο Θανάτου” (Kill-Web) μεταξύ Στρατιώτη – Περιφερόμενου Πυρομαχικού – Κινητής Μονάδας το οποίο καθιστά το εκάστοτε κλιμάκιο ικανό να επιχειρήσει τόσο σε ορεινό όσο και σε νησιωτικό γεωγραφικό πλέγμα μάχης.


Eκτοξευτής Hero-120

Ο Υποστράτηγος (επ.) Avi Mizrachi, Διευθύνων Σύμβουλος της UVision, χαιρέτισε αυτό το επίτευγμα ως σημαντικό ορόσημο προς την ευρύτερη υιοθέτηση των πυρομαχικών HERO Loitering από τις ευρωπαϊκές και τις αμυντικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία ώθησε τους μεγαλύτερους στρατούς του κόσμου στο να αναγνωρίσουν την ανάγκη υιοθέτησης, αξιόπιστων και ευέλικτων πυρομαχικών όπως η οικογένεια HERO. Η σειρά περιφερόμενων πυρομαχικών HERO προσφέρει δυνατότητες κρούσης υψηλής ακρίβειας μέσω μοναδικών διαμορφώσεων πλεύσης και ενός ευέλικτου αριθμού κεφαλών κρούσης ακριβείας. Ενσωματώνουν εξελιγμένους αλγόριθμους πλοήγησης και σταθμούς Διοίκησης και Ελέγχου C4I για συντονισμό ενός δικτυοκεντρικού πλέγματος μάχης από μη επανδρωμένα μέσα.

Πλατφόρμες Εκτόξευσης

Το Hero-120 μπορεί να επιχειρήσει από διάφορες πλατφόρμες τεθωρακισμένα οχήματα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και Ελικόπτερα. Η τοποθέτηση του Hero-120 σε οχήματα είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, καθώς η εκτόξευση πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τον ίδιο φορητό εκτοξευτή με αυτόν που χρησιμοποιούν τα τακτικά κλιμάκια χρήσης του. Επίσης είναι εφικτό να επιχειρήσει από Multi Canister Launcher (MCL) το οποίο λειτουργεί ως αυτόνομος εκτοξευτής του περιφερόμενου πυρομαχικού. Είναι εφικτή η χρήση του και με data-link επικοινωνίας εκτεταμένης εμβέλειας ( 60 km) και με ενσωματωμένη μονάδα ελέγχου μέσα στο όχημα.

Υποκατάστατα Τακτικών Πυρηνικών Πληγμάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Όπως ερμηνεύεται από Έλληνες και ξένους θεωρητικούς, γίνεται αντιληπτό πως ορθολογικότερος τρόπος διαμόρφωσης ενός διακλαδικού δόγματος μάχης στο γεωγραφικό υπερ-σύμπλοκο της Ανατολικής Μεσογείου είναι ο συνδυασμός συμβατικών και τεχνολογικά εξελιγμένων (σε επίπεδο λογισμικών μάχης και βλημάτων) πλατφορμών μάχης με εγχώριας κατασκευής/σχεδίασης ”αλυσίδων θανάτου” (kill chains). Είναι εφικτό με λίγα λόγια να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αποκεντρωμένο πλέγμα μάχης όπου μέσω παρατεταμένων πυκνών πυρών από διάφορα ήδη βλημάτων θα βάλετε το συνολικό εύρος και βάθος των εχθρικών δυνάμεων είτε εκ του βορρά είτε εκ τας ανατολάς είτε δια του νότου. 

Η τακτική/εξοπλιστική διάσταση των εννοιών όπως ”σάρωση, καταστρεπτικότητα, διακλαδικότητα, όγκος πυρών και πολυχωρικά βλήματα’‘ είναι αυτή η οποία δημιουργεί υποκατάστατες ικανότητες τακτικών πυρηνικών πληγμάτων ειδικότερα στο πλαίσιο συγκρούσεων υψηλής και υπέρ-υψηλής έντασης (κατά την αμερικανική ορολογία). ”Σε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο η πλευρά που θα επιφέρει τις μεγαλύτερες πιθανότητες νίκης στο συντομότερο χρονικό διάστημα θα είναι αυτή που θα αναδειχθεί σε νικητή του Πολέμου” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Μηνάγιας στο βιβλίο του ”Τουρκία. Αναθεωρητισμός και Συγκρούσεις”.


Tριμερής Άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ -Ισραήλ

Ο τομέας της έρευνας-ιχνηλάτησης και στοχοποίησης εχθρικών μονάδων δεν θα ήταν ορθολογικό να εξαρτάται από λιγοστές, ευδιάκριτες και πανάκριβες μονάδες μάχης είτε στον αέρα είτε στην θάλασσα είτε εντός των εδαφών μας. Η συνεργατική λειτουργία πολλαπλών επιμέρους Swarm Drone διασκορπισμένων σε όλο το πεδίο μάχης προσδίδει δυσθεώρατα αποτελέσματα σε πολλαπλά επίπεδα. Η δημιουργία εγχώριων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, η οπλοποίησης μηχανικής μάθησης στα Κέντρα Διοίκησης Ελέγχου αλλά και η συμμετοχή εγχώριων εταιρειών είναι απαραίτητη για την ασφάλεια δημιουργίας του προαναφερθέντος πλέγματος επιτήρησης του ελληνοτουρκικού συμπλέγματος είτε βρισκόμαστε σε κατάσταση ένοπλης σύγκρουσης είτε όχι. 

Tέλος άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως πιθανότατα στα πεδία μάχης του μέλλοντος δεν θα υπάρχει ευδιάκριτη διαφορά μεταξύ του αν ένα σύστημα λειτουργεί ως drone ή ως drone kamikazi ή ως πύραυλος cruise είτε ως μονάδα επεξεργασία διανομής δεδομένων. Λόγω της οπλοποίησης των τεχνολογιών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, κβαντική μηχανική, BigData, 3D εκτύπωση κλπ.) οι ταχύτητα, η ρευστότητα και η χαοτική κατάσταση/ταχύτητα στα πεδία μάχης δεν θα επιτρέπουν μακροχρόνια επεξεργασία της κατάστασης μάχης από ανθρώπινους εγκεφάλους.

Ο πλανήτης αλλάζει. Το Διεθνές Σύστημα είναι ρευστό. Ας ελπίσουμε να ακολουθούμε και να διαμορφώνουμε τις εξελίξεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: