Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε τα αποτελέσματα της αρχικής του έρευνας σχετικά με τη θανάτωση 15 διασωστών στην περιοχή της νότιας Γάζας τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το περιστατικό προέκυψε από την αίσθηση απειλής που ένιωσαν οι στρατιώτες.
Η αναφορά επισημαίνει ότι έξι μέλη της Χαμάς βρίσκονταν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, το οποίο συνέβη στην πόλη Ράφα. Ο στρατός συνεχίζει να εξετάζει λεπτομερώς το συμβάν, αλλά τα αρχικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ λόγω μιας αντιλαμβανόμενης απειλής, η οποία συνδέεται με μια προηγούμενη συνάντηση στην ίδια περιοχή. Επιπλέον, έξι από τα άτομα που σκοτώθηκαν έχουν αναγνωριστεί ως μέλη της Χαμάς.
Οι διασώστες σκοτώθηκαν στις 23 Μαρτίου και θάφτηκαν σε ρηχούς τάφους. Ο ισραηλινός στρατός αρχικά υποστήριξε ότι άνοιξε πυρ καθώς οχήματα χωρίς διακριτικά πλησίασαν τις θέσεις των στρατιωτών στο σκοτάδι. Άλλαξε όμως το αφήγημα αφού κυκλοφόρησαν βίντεο που δείχνουν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, με τα φώτα τους αναμμένα, να δέχονται πυρά.
Μια εμπεριστατωμένη έρευνα θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες και τα ευρήματά της θα δοθούν στη δημοσιότητα, διαβεβαίωσε σήμερα.
Η Ερυθρά Ημισέληνος δεν έχει ανταποκριθεί προς το παρόν σε ένα αίτημα για κάποιο σχόλιο. Είχε ζητήσει να διεξαχθεί διεθνής, ανεξάρτητη έρευνα, τονίζοντας ότι «η στοχοποίηση της αυτοκινητοπομπής των ασθενοφόρων» ήταν «κατάφωρο έγκλημα πολέμου, που αντικατοπτρίζει ένα επικίνδυνο μοτίβο επαναλαμβανόμενης παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Οι διασώστες εργάζονταν για τον Ερυθρό Σταυρό, την Ερυθρά Ημισέληνο, τον ΟΗΕ και την Παλαιστινιακή Υπηρεσία Επειγόντων Περιστατικών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ