Η νέα υπηρεσία εξακρίβωσης πληροφοριών, Fact check είναι πλέον διαθέσιμη στην Αναζήτηση της Google, όπως και στην Ενότητα των Ειδήσεων.
Η αναζήτηση της Google δημιουργήθηκε για να βοηθάει τους χρήστες να βρίσκουν χρήσιμες πληροφορίες, αναδεικνύοντας το ποιοτικό περιεχόμενο που δημιουργούν οι εκδότες. H πρόσβαση σε αξιόπιστες και χρήσιμες πληροφορίες είναι αυτές που οδηγούν τον κόσμο στο Ίντερνετ για την ενημέρωσή του και τους εκδότες στην επένδυσή τους σε αυτό.
Ωστόσο, με χιλιάδες νέα άρθρα να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο κάθε λεπτό, καθημερινά, η ποσότητα του περιεχομένου με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι χρήστες είναι τεράστια. Δυστυχώς, δεν είναι όλα αληθινά ή πραγματικά κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο το διαχωρισμό ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, τον περασμένο Οκτώβριο, η Google ανακοίνωσε ότι σταδιακά θα δίνει την δυνατότητα στους εκδότες κάποιων χωρών να εμφανίζουν μια ετικέτα «Εξακρίβωση Πληροφοριών» στις καταχωρήσεις των ειδήσεων του Google News. Αυτή η ετικέτα τοποθετείται σε άρθρα, που περιλαμβάνουν πληροφορίες που έχουν ελεγχθεί από εκδότες και φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε κι έχουν επιφορτιστεί με αυτό το έργο.
H Google αξιολόγησε τα σχόλια των χρηστών και των εκδοτών και αποφάσισε να επεκτείνει την εν λόγω λειτουργία. Τώρα η ετικέτα «Εξακρίβωση Πληροφοριών» στο Google News είναι διαθέσιμη παντού και, παράλληλα, έχει επεκταθεί και στην υπηρεσία της Αναζήτησης σε όλες τις γλώσσες. Για πρώτη φορά, όταν κάνετε μια αναζήτηση, οι καταχωρήσεις που έχουν ελεγχθεί από έναν συνεργάτη, θα εμφανίζονται διακριτά στην κορυφή της σελίδας αποτελεσμάτων. Θα προβάλλεται η πληροφορία, ποιος την έχει δημιουργήσει και αν μια έγκυρη πηγή έχει επιβεβαιώσει την γνησιότητά της.
Αυτή η πληροφορία δεν θα είναι εφαρμόσιμη ή διαθέσιμη σε κάθε καταχώρηση και θα υπάρχουν σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης όπου διαφορετικοί εκδότες έλεγξαν τον ίδιο ισχυρισμό και κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Φυσικά, οι εξακριβώσεις πληροφοριών δεν είναι δικές μας και παρουσιάζονται ώστε οι χρήστες να έχουν μια πιο ενημερωμένη κρίση. Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνούμε πάντα μαζί τους, όμως πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμο για τους χρήστες να καταλαβαίνουν τον βαθμό συναίνεσης ή διαφωνίας για έναν ισχυρισμό και να λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες για το ποιες πηγές συμφωνούν μεταξύ τους. Κάνοντας τις εξακριβώσεις πληροφοριών πιο εμφανείς στα αποτελέσματα αναζητήσεων, πιστεύουμε ότι οι χρήστες θα έχουν μεγαλύτερη ευκολία στο να ελέγχουν και να τις αξιολογούν, σχηματίζοντας τις δικές τους εμπεριστατωμένες απόψεις.
Για να συμπεριληφθούν εκδότες σε αυτήν την υπηρεσία, πρέπει να υιοθετήσουν την σήμανση Schema.org ClaimReview , την οποία και θα χρησιμοποιούν στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες που καταγράφονται και εξακριβώθηκαν δημόσιες τοποθετήσεις (περισσότερες πληροφορίες μπορούν να δουν εδώ) ή να χρησιμοποιούν το εργαλείο διασταύρωσης πληροφοριών που έχει δημιουργηθεί από το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Duke και από την Jigsaw. Επίσης, μόνο οι εκδότες που είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τον αλγόριθμο για την αξιοπιστία των πληροφοριών, θα πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη.
Και τέλος, το περιεχόμενο πρέπει να τηρεί την γενική πολιτική που εφαρμόζεται στη σήμανση δεδομένων (data markup), όπως και τα κριτήρια Εξακρίβωσης Πληροφοριών του Google News, καθώς και τα πρότυπα υπευθυνότητας και διαφάνειας, ανάγνωσης ή διαστρέβλωσης πληροφοριών, όπως δημοσιεύονται από την Google στην ενότητα Google News General Guidelines. Σε περίπτωση που ένας εκδότης ή ένας ισχυρισμός για την ορθότητα μίας πληροφορίας δεν διαθέτουν αυτές τις προδιαγραφές ή δεν σέβονται αυτήν την πολιτική, μπορεί, κατά την κρίση μας, να αγνοηθεί η σήμανση αυτής της ιστοσελίδας.
Δηλαδή δεν θα ξαναδιαβάσουμε κάτι εναντίον της χρυσής αυγής;