Γουινέα-Μπισάου: Γυναίκες έκαψαν ορυχεία Κινέζων προς «διαμαρτυρία» για το περιβάλλον

Κοινοποίηση:
kurt-cotoaga-5Hy1HNPJjcU-unsplash-1024x576

Στη Γουινέα-Μπισάου, γυναίκες διαδηλώτριες προκάλεσαν καταστροφές σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται Κινέζοι επιχειρηματίες, εκφράζοντας την οργή τους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης ζιρκονίου.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και αυτόπτες μάρτυρες, οι γυναίκες έβαλαν φωτιά στις εγκαταστάσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μετά τα επεισόδια στο χωριό Νχικίν, κοντά στο θέρετρο Βαλέρα στα σύνορα με τη Σενεγάλη, συνελήφθησαν πολλές γυναίκες και ένας αρχηγός τοπικού χωριού. Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι εκατοντάδες γυναίκες συμμετείχαν στην επίθεση κατά των εγκαταστάσεων.

Η εκμετάλλευση του ορυχείου έχει περάσει από το 2022 στα χέρια Κινέζων ιδιωτών, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις λόγω των περιβαλλοντικών ζημιών που αποδίδονται στην εξόρυξη ζιρκονίου.

 

«Όλες οι εγκαταστάσεις κάηκαν» είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Μπότσε Κάντε, αφού επισκέφθηκε τον χώρο. «Όταν το κράτος κάνει προσπάθειες να βρει εταίρους, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει την περιουσία τους», πρόσθεσε, εμφανώς ενοχλημένος. Οι γυναίκες «που βανδάλισαν τον χώρο (…) έφυγαν όλες για να κρυφτούν στο δάσος. Πρέπει να τις εντοπίσουμε και να τις συλλάβουμε. Είναι απαράδεκτο να γίνονται τέτοιες ενέργειες και μετά όλα να συνεχίζονται σαν να μην συνέβη τίποτα», συνέχισε ο υπουργός.

Ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Εντμούντο Ινφάντα, είπε ότι «οι γυναίκες ήταν πολλές» και οι δυνάμεις ασφαλείας της Βαλέρα δεν κατάφεραν να τις σταματήσουν.

«Τους εξηγήσαμε ότι δεν θέλαμε να εξορύσσεται η άμμος χωρίς τη συγκατάθεσή μας» είπε μια διαδηλώτρια, η Αϊσάτο Κατζάφ. «Όλοι οι ορυζώνες μας καταστράφηκαν. Δεν υπάρχουν πια ψάρια στο ποτάμι κοντά στον χώρο (της εξόρυξης). Κανείς δεν το έλαβε υπόψη του, παρά τις κραυγές μας», τόνισε.

Σημειώνεται πως η Γουινέα-Μπισάου είναι στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών. Η πολιτική αστάθεια και η φτώχεια ευνοούν τη δράση λαθρεμπόρων ναρκωτικών που χρησιμοποιούν τη χώρα ως ζώνη διαμετακόμισης για την κοκαΐνη που παράγεται στη λατινική Αμερική και έχει για προορισμό την Ευρώπη.

 

 ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response