Greenpeace για Δάσος Δαδιάς: Τραγική καταστροφή – Κάποια αρπακτικά ίσως δεν τα δούμε ποτέ ξανά

Κοινοποίηση:
dadia

Θα πάρει καιρό η αποκατάσταση του δάσους όπου διαβιούσαν σπάνια αρπακτικά,  ξεκαθάρισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής της Greenpeace, αναφερόμενος στην οικολογική καταστροφή στον Έβρο και στον Εθνικό Δρυμό Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου

«Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να κάνει μια ψύχραιμη αποτίμηση αυτή τη στιγμή καθώς και πέρυσι είχε καεί το δάσος της Δαδιάς. Τότε είχαν σωθεί οι φωλιές από τον μαύρογύπα. Τότε δεν είχε πειραχτεί ο μικρός πυρήνας (σ.σ. του δάσους). Είχε καεί ένα μικρό μέρος του δάσους και μάλιστα τότε είχε γίνει μια αναθεώρηση όλων των σχεδίων δασοπυρόσβεσης, είχαν δοθεί σημαντικότερα κονδύλια κλπ. Το αποτέλεσμα παρόλα αυτά είναι είναι τραγικό», δήλωσε.

Παρότι μετά από 16 μέρες που καίει η πυρκαγιά στον Έβρο και δεν έχουν καταφέρει οι πυροσβέστες να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα στην Λευκίμμη και στον Προβατώνα τόνισε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα αν έχει μείνει τίποτα από το δάσος της Δαδιάς»

«Καταστράφηκαν οι φωλιές του μαυρόγυπα που ήταν ο πιο υγιής πληθυσμός αρπακτικών που ζούσε στην περιοχή» είπε αναφέροντας ότι κάποια από τα σπάνια πουλιά (σ.σ. όπως ο ασπροπάρης) που εμφανίζονται εκεί -σπάνια για ολόκληρη την Ευρώπη και για τον κόσμο-, είναι μεταναστευτικά και μπορεί να επανέλθουν ή όχι αν το οικοσύστημα επανέλθει.

«Μιλάμε για δέντρα τα οποία είναι ηλικίας άνω των 100 ετών και πάνω στην κορυφή τους, η οποία είναι επίπεδη, φωλιάζουν τα αρπακτικά» σημείωσε ο κ. Χαραλαμπίδης εκτιμώντας ότι κάποια από τα σπάνια αρπακτικά που απαντώντας στον ξεχωριστό αυτό τόπο μπορεί να μην τα δούμε ποτέ ξανά. «Για κάποιες γενιές μπορεί να μετακομίσουν αν έχουν γλιτώσει και να τα δούμε κάποια στιγμή αργότερα σε κάποια άλλη περιοχή» συμπλήρωσε.

Η αποτίμηση της ζημιάς θα γίνει απο το δασαρχείο

«Η αποτίμηση θα γίνει βασικά από το δασαρχείο και τους ειδικούς για τα δάση και από την ομάδα του WWF η οποία είναι στο πεδίο εκεί για πολλές δεκαετίες και η οποία παρακολουθεί και καταγράφει την αναπαραγωγική δραστηριότητα και τις εμφανίσεις των αρπακτικών» τόνισε ο κ. Χαλαμπίδης.

Μιλώντας για την επόμενη μέρα ο γενικός διευθυντής της Greenpeace επισήμανε ότι το δάσος είναι ένα ζωντανό οικοσύστημα. «Έχει οργανισμούς κάτω από το έδαφος, πάνω στο έδαφος, έντομα, πουλιά. Όλα αυτά θα ξαναέρθουν. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, υπομονή και επιμονή και καταγραφή συστηματική για να δούμε μέσα στο επόμενο διάστημα, το οποίο θα είναι πολλοί μήνες» πρόσθεσε ο κ. Χαραλαμπίδης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Μπορεί να μην ξαναδούμε αρπακτικά πουλιά, αλλά από αρπακτικά μουσλιμια είμαστε ήδη γεμάτοι και με ποικιλία μάλιστα.

  2. Οπου πατάει το ποδι της η Greenpeace η καταστροφη είναι δεδομένη. Οι οικολογοι του κωλου που αποδίδουν την περιβαλλοντική καταστροφή στη δήθεν κλιματική κρίση να ξαναπανε δημοτικό να μαθουν το αλφάβητο. Η αντίληψη τους είναι στον πάτο σε αντίθεση με την τσέπη τους που είναι γεμάτη με βρώμικο χρήμα.

  3. Greenpeace;; Ωραίο ανέκδοτο. Ας μας πουν πρώτα από πού χρηματοδοτούνται κι ας αφήσουν τα δάση μας, ήσυχα.

  4. Αφήστε τα αρπακτικά της Δαδιάς και ασχοληθείτε με τους πουσταράδες της ΚΝΔούλας και του Μαξίμου που διέλυσαν την χώρα.

Comments are closed.