Οι ειδικοί διίστανται ως προς το αν ο σεισμός των 5,2 βαθμών το βράδυ της Τετάρτης στη Σαντορίνη είναι προάγγελος μιας πολύ ισχυρότερης δόνησης – που θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι – ή ένα σημάδι ότι η σεισμική συσσώρευση μειώνεται, σημειώνει ο Guardian, σε δημοσίευμα για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.
Οι ελληνικές αρχές πολιτικής προστασίας κήρυξαν τη Σαντορίνη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι ειδικοί σε θέματα φυσικών καταστροφών εκφράζουν αυξανόμενους φόβους για την “έντονη” σεισμική δραστηριότητα που έχει ταρακουνήσει το νησί.
Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν από το δημαρχείο του νησιού λίγες ώρες αφότου οι σεισμολόγοι κατέγραψαν σεισμό 5.2 – η ισχυρότερη δόνηση που έγινε αισθητή στη Σαντορίνη από τότε που καταγράφηκε η πρώτη από τις 7.700 σεισμικές δονήσεις που εκτιμάται ότι σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Τα μέτρα, βάσει των οποίων ο στρατός αναμένεται να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση κρίσεων, θα ισχύσουν μέχρι τις 3 Μαρτίου, όταν το χριστιανικό ορθόδοξο έθνος σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, σημειώνει ο Guardian.
Aνεπίσημη μαζική εκκένωση
Οι τουρίστες μεταφέρουν τις αποσκευές τους καθώς φεύγουν από το χωριό Φηρά.
“Όλοι είναι σε αναμμένα κάρβουνα”: Οι δρόμοι της Σαντορίνης είναι άδειοι μετά από ημέρες σεισμών.
“Είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και ζητήσαμε να εφαρμοστεί”, δήλωσε ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος.
Με τους ειδικούς να μιλούν για ένα γεωλογικό φαινόμενο που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, οι κουρασμένοι ντόπιοι συνέχισαν να εγκαταλείπουν το νησί, παρομοιάζοντας την έξοδο με “ανεπίσημη μαζική εκκένωση”.