Την επίθεση που δέχθηκε ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός, για την οποία καταγγέλλει ότι έχει σχέση με συμφέροντα ιδιωτών στη Μύκονο που θέτουν σε κίνδυνο τις αρχαιότητές της, αλλά και για το «κράτος εν κράτει» του νησιού αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα (26.3.2023) ο Guardian.
Το άρθρο του Guardian έχει τίτλο «η βία στην Ελλάδα για τις προσπάθειες διατήρησης της αρχαίας κληρονομιάς της Μυκόνου», καθώς το βρετανικό μέσο αναφέρεται τόσο στη βάναυση επίθεση κατά του αρχαιολόγου όσο και στα πολεοδομικά «μαγειρέματα» που γίνονται στο νησί και θέτουν σε κίνδυνο την πλούσια αρχαία κληρονομιά του.
«Υπό την κάλυψη του σκοταδιού, σε έναν παράδρομο της Αθήνας νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός, δέχθηκε επίθεση καθώς περπάταγε προς το αυτοκίνητό του. Ήταν 20:30, αρκετά αργότερα από τη συνηθισμένη ώρα που ο κρατικός υπάλληλος έφευγε από το γραφείο του σε ένα νεοκλασικό κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού κάτω από την Ακρόπολη», αναφέρει ο Guardian, περιγράφοντας τις συνθήκες της επίθεσης.
Η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 14 Μαρτίου, με τη βρετανική Telegraph να δημοσιεύει φωτογραφία-ντοκουμέντο από τα τραύματα του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει θολωμένη όραση, απόρροια της βαναυσότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε.
«Ξυλοκοπήθηκε επειδή χειριζόταν υποθέσεις για νυχτερινά μαγαζιά της Μυκόνου», καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για την επίθεση κατά του Μανώλη Ψαρρού, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για «μαφιόζικη επίθεση».
«Υπήρξε γενική απεργία την επόμενη μέρα και έπρεπε να εξετάσω τα αρχεία μου από τη Μύκονο», δήλωσε ο ίδιος και μεταδίδει ο Guardian. Ο κ. Ψαρρός έχει την εποπτεία του νησιού των Κυκλάδων. «Μπορώ να θυμηθώ ότι πλησίασα το αυτοκίνητο, αλλά μετά από αυτό είναι μια θολούρα», δήλωσε στον Observer. «Το μόνο που ξέρω είναι ότι με χτύπησαν στο κεφάλι από πίσω με τόση δύναμη που έχασα τις αισθήσεις μου», πρόσθεσε.
Οι πληγές «μιλούσαν» από μόνες τους
Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι οι πληγές του Μανώλη Ψαρρού «μιλούσαν» από μόνες τους. Ξεκάθαρα είχε δεχθεί κλωτσιές και μπουνιές, σε μια επίθεση που έφερε όλα τα χαρακτηριστικά ενός επαγγελματικού χτυπήματος, με τον Guardian να εξηγεί ότι ο 52χρονος αρχαιολόγος είναι τυχερός που έζησε.
«Τα πάντα σχετικά με αυτή την επίθεση είναι ενδεικτικά του πόσο εκτός ελέγχου έχει γίνει η κατάσταση στη Μύκονο», δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα.
«Είναι σαφές, καθώς δεν υπάρχουν άλλα κίνητρα, ότι πρόκειται για μαφιόζικο χτύπημα που εκτελέστηκε από ανθρώπους που ακολουθούσαν τον Μανώλη από τη δουλειά του. Αφορά τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα και είχε στόχο να σπείρει τον φόβο στις καρδιές των αρχαιολόγων».
Παράλληλα, ο Guardian σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Αρχές συμφωνούν. Από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέχρι τους αστυνομικούς και τους τοπικούς αξιωματούχους, υπήρξε συμφωνία ότι η ανομία που διέπει τις παράνομες κατασκευές σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας συνδέεται με το έγκλημα για το οποίο οι δράστες ακόμα αναζητούνται.
Η «παιδική χαρά» των πλουσίων
Για χρόνια, η Μύκονος είναι μια διεθνής πρωτοποριακή «παιδική χαρά» για τους πλούσιους, σημειώνει ο Guardian για το κοσμοπολίτικο ελληνικό νησί των Κυκλάδων. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι παραλίες του είναι χώροι που εμφανίζουν ολοένα και μεγαλύτερα, σχεδόν γιγαντιαία, κέρδη.
Αλλά η βάναυση επίθεση στον Ψαρρό αποκάλυψε, επίσης, μια πιο σκοτεινή πλευρά ενός νησιού που έχει καταληφθεί από συμφέροντα ανθρώπων που θέλουν να το θέσουν σε μια ζώνη… λυκόφωτος πέρα από την εμβέλεια της κυβέρνησης και των νόμων.
Αξιωματούχοι περιγράφουν ανοιχτά τη Μύκονο ως «κράτος εν κράτει». Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν μέτρα δημόσιας τάξης και ήδη τις επόμενες ημέρες αναμένονται να φτάσουν στο νησί αστυνομικοί, ανακριτές οικονομικού εγκλήματος, επιθεωρητές περιβάλλοντος και κτηρίων για την καταπολέμηση της παράνομης δόμησης.
«Δεν υπάρχει νησί όπου κάποιοι πιστεύουν ότι είναι υπεράνω του νόμου», είπε ο Μητσοτάκης. «Αυτή είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και μεταδίδει ο Guardian.
Τι δηλώνουν οι αρχαιολόγοι
Οι αρχαιολόγοι της Ελλάδας, που δεν είναι περισσότεροι από 1.000, θεωρούνται εδώ και καιρό ως οι θεματοφύλακες της εξαιρετικής ιστορικής κληρονομιάς της χώρας, τονίζει το ρεπορτάζ του Guardian. Όμως, η βιομηχανία της Μυκόνου αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ και έτσι η ισορροπία κρατείται από μια λεπτή γραμμή.
Με την Ελλάδα να προετοιμάζεται για άλλη μια τουριστική σεζόν που αναμένεται να σπάσει ρεκόρ, οι ανησυχίες των αρχαιολόγων που αναγκάζονται να περιηγηθούν σε μια διαβόητα αργόσυρτη γραφειοκρατία έχουν μικρή σημασία για τους επενδυτές, γράφει ο Guardian.
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους παραβάτες για την οικοδόμηση βιλών, ξενοδοχείων και beach bars κοντά ή πάνω σε αρχαία μνημεία, «δεν είναι τίποτα» σε σύγκριση με τα κέρδη που θα προκύψουν, δηλώνουν οι ντόπιοι, που παραπονιούνται για την άναρχη ανάπτυξη ενός νησιού που έχει αφήσει πολλούς να μην μπορούν να το απολαύσουν ή να το αντέξουν οικονομικά.
Τα τελευταία χρόνια επενδυτές από τη Μέση Ανατολή έχουν επίσης μετακομίσει, ανακοινώνοντας αμφιλεγόμενα σχέδια για την κατασκευή ενός τουριστικού χωριού με λιμάνι όπου μπορούν να δένουν superyachts.
«Θέλουμε το κράτος να είναι σύμμαχος για την προστασία του νησιού μας», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος της Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς. «Θέλουμε να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου και φυσικά αποδοκιμάζουμε κάθε απειλή κατά των κρατικών υπαλλήλων. Σήμερα είναι οι αρχαιολόγοι. Αύριο θα είμαστε εμείς».
Νησί είνε, δεν μπορείτε να κρυφτήτε. Όταν λέει ο μιζοτάκης θα πάρει πίσω τον έλεγχο το εννοεί!
Λίσα τους έπιασε με τα χρήματα. Εσείς γιατί πουλάτε γη σε αλλοδαπούς;
ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥΛΕ ΔΕΝ;