Guardian: Σε υπαρξιακή απειλή η «γειτονιά των Θεών» στην Αθήνα

Κοινοποίηση:
19-8

Σε ένα νεοκλασικό κτίριο της Αθήνας, στον αρχαιότερο δρόμο μιας από τις πιο ιστορικές γειτονιές του δυτικού κόσμου, οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν ποικίλα ζητήματα που τους απασχολούσαν.

 Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν θέματα όπως η ηχορύπανση, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και άλλες σύγχρονες προκλήσεις. Ωστόσο, ένα νέο που προκάλεσε άμεση ανακούφιση ήταν η απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, να συστήσει ειδική ομάδα δράσης με στόχο τη διάσωση της Πλάκας, της ιστορικής συνοικίας στο κέντρο της πόλης.
 «Ήταν η είδηση που όλοι περιμέναμε», δηλώνει η Λυδία Καρρά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), στις εγκαταστάσεις της οποίας πραγματοποιούνται συχνά συναντήσεις των κατοίκων. «Επιτέλους, λαμβάνονται μέτρα», αναφέρει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Guardian.
 Μια νέα «μάχη» ξεκινά στους πρόποδες της Ακρόπολης, καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για μια ακόμη τουριστική σεζόν-ρεκόρ. Για τη Λυδία Καρρά, η οποία ίδρυσε την ΕΛΛΕΤ πριν από 50 χρόνια μαζί με τον εκλιπόντα σύζυγό της, εφοπλιστή Κώστα Καρρά, η κατάσταση θυμίζει προηγούμενες μάχες για τη διάσωση της γειτονιάς.

Περισσότερα από 40 χρόνια αφότου η «γειτονιά των θεών» γλίτωσε από τη μαζική εξάπλωση των νυχτερινών κέντρων και των roof bars, αντιμετωπίζει σήμερα μια νέα απειλή. Η αυξανόμενη παρουσία κατασκευαστικών εταιρειών, επενδυτών και διεθνών κτηματομεσιτικών ομίλων προκαλεί ανησυχία για τη μελλοντική φυσιογνωμία της περιοχής, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Guardian.

 Η άνοδος του τουρισμού έχει οδηγήσει ολόκληρα κτίρια στην εκμετάλλευση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα τα παραδοσιακά καταστήματα αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι να κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

«Η Πλάκα υποτίθεται ότι προστατεύεται λόγω της μοναδικότητάς της», υπογραμμίζει η Καρρά. «Την εποχή που θεσπίστηκαν ειδικοί πολεοδομικοί νόμοι μέσω προεδρικών διαταγμάτων, καταφέραμε να τη διασώσουμε. Σήμερα, όμως, οι κάτοικοι φεύγουν, όχι μόνο λόγω της παραβίασης αυτών των νόμων, αλλά και εξαιτίας του αδιάκοπου συνωστισμού, του θορύβου και του χάους που έχουν κάνει τη διαβίωση ανυπόφορη».

Τονίζει, επίσης, ότι οι επισκέπτες αναζητούν γειτονιές με αυθεντικό χαρακτήρα και καθημερινή ζωή. «Η Πλάκα είναι μια μικρή συνοικία. Δημιουργήθηκε για κατοίκους, όχι για αυτό που έχει μετατραπεί σήμερα».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response