Σε ένα νεοκλασικό κτίριο της Αθήνας, στον αρχαιότερο δρόμο μιας από τις πιο ιστορικές γειτονιές του δυτικού κόσμου, οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν ποικίλα ζητήματα που τους απασχολούσαν.
Περισσότερα από 40 χρόνια αφότου η «γειτονιά των θεών» γλίτωσε από τη μαζική εξάπλωση των νυχτερινών κέντρων και των roof bars, αντιμετωπίζει σήμερα μια νέα απειλή. Η αυξανόμενη παρουσία κατασκευαστικών εταιρειών, επενδυτών και διεθνών κτηματομεσιτικών ομίλων προκαλεί ανησυχία για τη μελλοντική φυσιογνωμία της περιοχής, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Guardian.
«Η Πλάκα υποτίθεται ότι προστατεύεται λόγω της μοναδικότητάς της», υπογραμμίζει η Καρρά. «Την εποχή που θεσπίστηκαν ειδικοί πολεοδομικοί νόμοι μέσω προεδρικών διαταγμάτων, καταφέραμε να τη διασώσουμε. Σήμερα, όμως, οι κάτοικοι φεύγουν, όχι μόνο λόγω της παραβίασης αυτών των νόμων, αλλά και εξαιτίας του αδιάκοπου συνωστισμού, του θορύβου και του χάους που έχουν κάνει τη διαβίωση ανυπόφορη».
Τονίζει, επίσης, ότι οι επισκέπτες αναζητούν γειτονιές με αυθεντικό χαρακτήρα και καθημερινή ζωή. «Η Πλάκα είναι μια μικρή συνοικία. Δημιουργήθηκε για κατοίκους, όχι για αυτό που έχει μετατραπεί σήμερα».