Guardian: Τι επιδιώκει το Ισραήλ στη Γάζα, «Το ίδιο λάθος που έκαναν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μετά τις 11/9»

Κοινοποίηση:
ΓΗΓΗΓΗΗ

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να ξεκινήσει μια χερσαία επίθεση στο βόρειο μισό της Γάζας, μια επίθεση που, παρά τη στρατιωτική υπεροχή της χώρας, είναι δύσκολη και της οποίας οι πιθανές ανθρωπιστικές συνέπειες είναι ζοφερές.

Ο στρατός κάλεσε 300.000 εφέδρους τη Δευτέρα για να προστεθούν στους 170.000 μόνιμους στρατιώτες του και τους συγκεντρώνει κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Η Χαμάς, εκτιμάται, μπορεί να υπολογίζει σε 30.000 μαχητές, ίσως το ένα δέκατο της πιθανής δύναμης εισβολής, και δεν έχει ούτε τα άρματα μάχης ούτε την αεροπορική δύναμη των επιτιθέμενων.

Μια τέτοια συντριπτική αναλογία θα πρέπει να δώσει στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) μια μεγάλη πιθανότητα να καταλάβουν την περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, η οποία περιλαμβάνει το κύριο αστικό κέντρο της, την πόλη της Γάζας, από την οποία η ηγεσία της διέταξε 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιους να εκκενώσουν την Παρασκευή.

Η Χαμάς είναι από καιρό έτοιμη για μια ισραηλινή εισβολή, σκάβοντας ένα εξελιγμένο δίκτυο σηράγγων σε όλη τη Γάζα με σκοπό να επιτρέψει στις δυνάμεις της να επιβιώσουν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ορισμένες σήραγγες που ανακαλύφθηκαν από το Ισραήλ επειδή και βρίσκονται κάτω από το συνοριακό φράχτη έχουν βάθος έως και 70 μέτρα.

Το έντονα αστικοποιημένο έδαφος – η Λωρίδα της Γάζας είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου – θα ευνοήσει την Χαμάς καθώς προσπαθεί να αντεπιτεθεί. Σε κάθε εναπομείναν κτίριο θα πρέπει να πρέπει να γίνει μάχη σώμα με σώμα και τα χαλάσματα θα μπορούσαν να εμποδίσουν περισσότερο τους Ισραηλινούς εάν η Χαμάς αντιγράψει την τεχνική που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να αμβλύνει την αντεπίθεση της Ουκρανίας.

Το Ισραήλ, επίσης, σχεδιάζει, και αν ο IDF αποκτήσει τον έλεγχο των εισόδων των σηράγγων, είναι πιο πιθανό να τις ναρκοθετήσει παρά να προσπαθήσει να εισέλθει σε αυτές. Αλλά χωρίς τον πλήρη έλεγχο του υπόγειου δικτύου όπου είναι πιθανό να εδρεύουν οι θέσεις διοίκησης της Χαμάς, οποιοσδήποτε στρατιωτικός έλεγχος της βόρειας Γάζας θα είναι ανασφαλής.

Η απαίτηση του Ισραήλ να εγκαταλείψουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι το βορρά δείχνει επίσης αυτό που είναι πιθανό να είναι ένα άλλο μέρος της στρατηγικής των εισβολέων: μια προσπάθεια εκκαθάρισης του βόρειου τομέα από τους μαχητές της Χαμάς. Οι προθέσεις της έχουν σχεδόν σίγουρα προαναγγελθεί μετά από ένα ανελέητο αεροπορικό βομβαρδισμό, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.500 Παλαιστίνιους, το ένα τρίτο των οποίων ήταν παιδιά.

Ολόκληρες γειτονιές, όπως το Ριμάλ στην πόλη της Γάζας, έχουν ισοπεδωθεί. Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ δήλωσε ότι είχε ρίξει 6.000 βόμβες σε στόχους της Χαμάς μέχρι την Πέμπτη και έπληξε άλλους 750 στόχους το επόμενο πρωί. Ένας πρώην ερευνητής εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ, ο Μαρκ Γκαλάσκο, σημείωσε ότι ήταν σχεδόν ισοδύναμο με τις περισσότερες βόμβες που έπεσαν σε ένα χρόνο από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν: 7.423.

Η σχεδόν βέβαιη πραγματικότητα είναι ότι μια χερσαία εισβολή θα είναι αιματηρή και είναι πιθανό η διεθνής πολιτική υποστήριξη προς το Ισραήλ, η οποία είναι μεγάλη μετά τη επίθεση της Χαμάς πριν από μια εβδομάδα που σκότωσε 1.300 ισραηλινούς πολίτες, να μειωθεί καθώς περισσότεροι Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώνονται ή παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς στέγη, φαγητό ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Υπάρχει επίσης το ερώτημα ποια θα είναι η μεσοπρόθεσμη στρατηγική του Ισραήλ εάν είναι σε θέση να πάρει τον έλεγχο του βόρειου μισού της Γάζας. Θα ήταν λογικό να κοιτάξουμε προς τον Νότο· Μια εισβολή με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς ως δύναμης ελέγχου έχει νόημα μόνο εάν η κατοχή είναι ολοκληρωτική. Αυτό ήταν το σκεπτικό, σε μεγαλύτερη κλίμακα, πίσω από την 20ετή, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατοχή του Αφγανιστάν ως απάντηση στις επιθέσεις της 9/11.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη ότι στόχος του Ισραήλ είναι να «συντρίψει και να εξαλείψει» τη Χαμάς, αλλά ως κυβερνητική αρχή στη Γάζα είναι βαθιά ενσωματωμένη στην κοινωνία της. Ο Χα Χελέγι, αναλυτής στο thinktank Royal United Services Institute, δήλωσε ότι για να πάρει τον έλεγχο το Ισραήλ θα πρέπει να «καταστρέψει όλη την ικανότητα διακυβέρνησης στη Γάζα» και να την αντικαταστήσει με μια στρατιωτική διοίκηση.

Ο Χασάν Αλασάν, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, προχώρησε περαιτέρω, ρωτώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο την Παρασκευή εάν «υπάρχει κάποια βιώσιμη στρατιωτική στρατηγική εκτός από μια συνολική εθνοκάθαρση της Γάζας που θα οδηγούσε σε μόνιμη ήττα της Χαμάς» και εάν «το Ισραήλ βαδίζει σε μια παγίδα που έστησε η Χαμάς».

Το επιχείρημα του Αλασάν είναι ότι η Χαμάς μπορεί να «αναγεννηθεί σε μια γενιά ή δύο» επειδή μπορεί τελικά να αντλήσει δύναμη από τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας, με νέες στρατολογήσεις που καλλιεργούνται με αναμνήσεις ενός βίαιου παρελθόντος. Μια παρόμοια επισήμανση έγινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον πρώην επικεφαλής της MI6 Σερ Άλεξ Γίανγκερ: «Δεν μπορείτε να σκοτώσετε όλους τους τρομοκράτες χωρίς να δημιουργήσετε περισσότερους τρομοκράτες».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Μόνο το Ισραήλ θα τους αφανίσει αν το θέλει, οι άλλοι είναι γατάκια, αυτοί μάχονται σκληρά μέχρι τέλους.
    Αν δεν τους συγκρατήσουν οι φίλοι τους τα @μερικλαν@κια, θα εξαφανίσουν ότι κινείται και τους απειλεί στην γύρω περιοχή.

  2. Ο/Η Δεν σε θέλει ο λαός, παρ' την τουρκάλα και την εβραία σου και μπρος. λέει:

    Μόνο αν οι ισραηλινοί χρησιμοποιήσουν βόμβες διείσδυσης κατά καταφυγίων που εκρήγνυνται σε βάθος 50-70 μέτρων και ξεθεμελιώνοντας όλη τη Γάζα μπορούν να εξαλείψουν ολοκληρωτικά τον κίνδυνο της Χαμάς.
    Αν συνεργαστούν με την Αίγυπτο και δημιουργήσουν στο Σινά μια πόλη εξ’ αρχής για να πάνε όλοι όσοι θέλουν από τους παλαιστίνιους.
    Αλλά χρειάζεται βούληση και συνεργασία για να γίνει αυτό.

Comments are closed.