Με εντεινόμενη ανησυχία παρακολουθούν στην Ελλάδα την εν εξελίξει κρίση στην Ιταλία καθώς δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη ώρα για την Αθήνα, γράφει ο Guardian.
Στο ρεπορτάζ της η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, Έλενα Σμιθ, σημειώνει ότι εκεί που ήλπιζαν στην Αθήνα ότι θα ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τραπεζίτες και αναλυτές εμφανίστηκαν χθες με ψαλιδισμένα τα φτερά.
«Όλοι συμφώνησαν ότι με την πολιτική αβεβαιότητα στην άλλη πλευρά του Ιονίου και τη νευρικότητα των επενδυτών ανά την υφήλιο, η προοπτική να αντλήσει κάποια στιγμή σύντομα η Ελλάδα χρήματα από τις αγορές άρχισε να μοιάζει με ουτοπία.
Με τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων δεν τίθεται θέμα ότι η χώρα θα μπορούσε να αντέξει τα επιτόκια, ώστε να ενδυθεί τον μανδύα της μεταμνημονιακής κανονικότητας», αναφέρει.
Φιλοξενεί μάλιστα δηλώσεις ανώτερου στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος: «Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία μας ανησυχεί αφάνταστα. Οι αγορές ομολόγων τρελάθηκαν στη νότια Ευρώπη. Με τέτοια επιτόκια είναι εντελώς απαγορευτικό για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές όταν λήξει το πρόγραμμα.»
Η Ελλάδα, τονίζει ο Guardian, ως ο πλέον αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, είναι ευάλωτη σε εξωτερικές απειλές και ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε χθες ότι η κρίση στην Ιταλία μπορεί να επηρεάσει όχι μόνον τις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, που ταλανίζονται από πολλά προβλήματα δεδομένων των ποσών που οφείλει η χώρα σε μέλη της ευρωζώνης και της απροθυμίας ορισμένων κρατών να δανείσουν κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα -αποδέκτη της μεγαλύτερης διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία-.
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αναγάγει την «καθαρή»εξοδο από την εποπτεία των διεθνών πιστωτών σε κεντρικό θέμα της προσπάθειας της κυβέρνησής του να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, καθώς στις δημοσκοπήσεις παραπαίει λόγω των περικοπών που επέβαλε σε μισθούς και συντάξεις συμμορφούμενη με τους όρους του προγράμματος διάσωσης.
«Κάθε σύσταση να δοθεί στην Αθήνα μια νέα οικονομική γραμμή στήριξης -πρόταση που υιοθέτησε ανοικτά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος- απορρίπτεται κατηγορηματικά. Η χρηματοοικονομική αναταραχή στην Ιταλία βάζει στον πάγο τις ελπίδες για “καθαρή έξοδο”», γράφει.
Και καταλήγει με τις δηλώσεις αξιωματούχου «σε καίριο πόστο», που δεν κατονομάζει: «Το αφήγημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου και ότι η χώρα θα πορευτεί μόνη της, προς το παρόν έχει λήξει. Τα γεγονότα στην Ιταλία αλλάζουν τα πάντα».