H Ινδία έβαλε «πάγο» στη Διάσκεψη για το κλίμα: «Σταδιακή μείωση όχι κατάργηση του άνθρακα»

Κοινοποίηση:
3140762

Η COP26 ενέκρινε σήμερα τη «Συμφωνία της Γλασκώβης» με σκοπό να επιταχυνθεί η μάχη κατά της κλιματικής υπερθέρμανσης, χωρίς όμως να διασφαλίζεται ότι θα περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου ούτε να υπάρχει απάντηση στα αιτήματα βοήθειας φτωχών χωρών.

Η οριστική υιοθέτηση του κειμένου επιτεύχθηκε έπειτα από δύο εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων, με ένα χτύπημα του σφυριού του Βρετανού προέδρου της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα και έπειτα από αλλαγές της τελευταίας στιγμής που επέφεραν η Κίνα και η Ινδία στο θέμα της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Η Ινδία πέτυχε να αλλάξει στο τελικό κείμενο η διατύπωση για τον άνθρακα από «σταδιακή κατάργηση» σε «σταδιακή μείωση», προκαλώντας απογοήτευση στους περισσότερους αλλά κυρίως στους εκπροσώπους των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Συγγνώμη από τον Βρετανό υπουργό

Ο υπουργός περιβάλλοντος της Βρετανίας και πρόεδρος τη COP26 Άλοκ Σάρμα, δήλωσε, σύμφωνα με τον «Guardian», ότι η συμφωνία είναι «ατελής», αλλά δείχνει «συναίνεση και υποστήριξη».  Εξέφρασε μάλιστα τη συγγνώμη του για τον τρόπο που εξελίχθηκε η διαδικασία. «Αντιλαμβάνομαι τη βαθιά απογοήτευση. Είναι όμως επίσης ζωτικής σημασίας να προστατεύσουμε αυτή τη συμφωνία» είπε.

«Μία από τις πιο επίμαχες ρήτρες στην τελική απόφαση ήταν ένα ψήφισμα με ασαφή διατύπωση για την επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα και των “αναποτελεσματικών” επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, το οποίο αποδυναμώθηκε σε “σταδιακή κατάργηση” από την Ινδία την τελευταία στιγμή. Οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας είναι ξεκάθαροι ότι η σταδιακή πλήρης κατάργηση του άνθρακα θα είναι απαραίτητη για να μην ξεπεραστεί το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, αλλά η αντίθεση στο να περιληφθεί η αναφορά για σταδιακή κατάργηση –ιδίως από μεγάλες χώρες που χρησιμοποιούν άνθρακα, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική– έδειξε πόσο δύσκολο θα είναι να καταλήξουμε εγκαίρως στο παγκόσμιο τέλος των πιο βρώμικων ορυκτών καυσίμων για να αποφευχθεί η άνοδος κατά 1,5 βαθμό» σχολιάζει ο Guardian.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, δήλωσε ότι περισσότερο από το 40% των υφιστάμενων 8.500 εργοστασίων άνθρακα στον κόσμο θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το 2030 και δεν θα μπορούσαν να κατασκευαστούν νέες, για να παραμείνουμε εντός των ορίων. «Θα ήλπιζα πολύ οι προηγμένες οικονομίες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο και να γίνουν παράδειγμα για τον αναδυόμενο κόσμο. Εάν δεν το κάνουν, εάν δεν δείξουν ένα παράδειγμα για τον αναδυόμενο κόσμο, δεν πρέπει να περιμένουν από τον αναδυόμενο κόσμο να το κάνει» είπε.

Η δήλωση Γκουτέρες

«Τα εγκεκριμένα κείμενα είναι ένας συμβιβασμός. Κάνουν σημαντικά βήματα, αλλά δυστυχώς η συλλογική πολιτική βούληση δεν ήταν αρκετή για να ξεπεραστούν κάποιες βαθιές αντιφάσεις» είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι αντιδράσεις εκπροσώπων της Αφρικής

«Ακόμα κι αν οι ηγέτες μείνουν στις υποσχέσεις που έχουν δώσει εδώ στη Γλασκώβη, αυτό δεν θα εμποδίσει την καταστροφή κοινοτήτων σαν τη δική μου. Αυτή τη στιγμή με την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,2 βαθμούς Κελσίου, η ξηρασία και οι πλημμύρες σκοτώνουν ανθρώπους στην Ουγκάντα. Μόνο οι άμεσες, δραστικές μειώσεις των εκπομπών θα μας δώσουν ελπίδα και οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν  μέχρι στιγμής. Όμως ο κόσμος μπαίνει στο κίνημά μας. 100.000 άνθρωποι από διαφορετικό υπόβαθρο βγήκαν στους δρόμους στη Γλασκώβη κατά τη διάρκεια της COP και η πίεση για αλλαγή αυξάνεται» δήλωσε η Βανέσα Νακάτε από την Ουγκάντα.

«Αυτή η σύνοδος κορυφής ήταν ένας θρίαμβος της διπλωματίας επί της πραγματικής ουσίας. Το αποτέλεσμα εδώ αντικατοπτρίζει μια COP που πραγματοποιείται στον πλούσιο κόσμο και το αποτέλεσμα περιέχει τις προτεραιότητες του πλούσιου κόσμου. Φεύγουμε με άδεια χέρια αλλά ηθικά πιο δυνατοί και αισιόδοξοι ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τη δυναμική τον επόμενο χρόνο για να προσφέρουμε ουσιαστική υποστήριξη που θα επιτρέψει στους ευάλωτους να αντιμετωπίσουν τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που δημιουργούνται από τον κόσμο που ρυπαίνει και αδυνατεί να αναλάβει την ευθύνη» πρόσθεσε ο Μοχάμεντ Άντοου, διευθυντής του Power Shift Africa.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Οί Ινδίες,ή Κίνα πού χτίζει χιλιάδες ηλεκτρικά εργοστασια μέ άνθρακα,ή Γερμανία καί πολλές άλλες χώρες φροντίζουν εγκαίρως γιά νά μή μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.Μόνο ό ολετήρας τής Ελλάδας ό εθνοπροδότης ό γουρλομάτης τό κωλόπανο τών Γερμανών έκλεισε τίν λιγνιτικές μονάδες παραγω-
    γής ηλεκτρικού ρεύματος καί άφησε τήν χώρα μας χωρίς ρεύμα γιά νά εισάγει τίς γερμανικές ανεμογεννήτριες.Γιά αυτό τό όνομα του Μιζοτάκης.
    Γιάννης Λάκων

Comments are closed.