H Χαμάς ελευθερώνει 34 ομήρους αλλά δεν ξέρει… αν είναι ζωντανοί – Ισραήλ: Άσυλο στους ηγέτες, αν φύγουν από τη Γάζα

Κοινοποίηση:
5a9ec4ec9c731f2df5f942074d5e6cad_XL

Η Hamas συμφώνησε να απελευθερώσει 34 από τους ομήρους που έχει απαγάγει από την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου του 2023 ως μέρος μιας πρώτης συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν γνωρίζει ποιοι από αυτούς… είναι ζωντανοί.

Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο A-Sharq έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με τα ονόματα των 34 ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από την Hamas στο πλαίσιο υλοποίησης μιας συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ανάμεσα στους 34 ομήρους είναι παιδιά, 10 γυναίκες και 11 άντρες ηλικίας 50 έως 85 ετών ενώ σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και άνθρωποι που είναι άρρωστοι.
Βάσει αυτών των πληροφοριών αναφέρονται και ονόματα όπως της οικογένειας Bibas – Kfir, Ariel, Shiri και Yarden, όπως και τα ονόματα των Naama Levy, Omer Shem Tov και Shlomo Mansour.

Άγνωστο πόσοι είναι ζωντανοί

Ωστόσο, σύμφωνα με ΜΜΕ που επικαλούνται πηγές τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Hamas, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι από αυτούς τους 34 ομήρους είναι ζωντανοί.
Το A-Sharq μεταδίδει πως η σχετική λίστα με τα ονόματα των ομήρων υπεβλήθη από το Ισραήλ, και αυτή έγινε δεκτή από την Hamas, καθώς έκρινε ότι πληροί τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η Hamas θα χρειαστεί περίπου μια εβδομάδα προκειμένου να διακριβώσει ποιοι από αυτούς τους 34 είναι ζωντανοί.

Στη Γάζα 96 όμηροι, ζωντανοί ή νεκροί

Εκτιμάται ότι 96 από τους 251 συνολικά ομήρους που απήγαγε η Hamas παραμένουν στη Γάζα.
Σε αυτούς τους 96 συμπεριλαμβάνονται και οι σοροί τουλάχιστον 34 νεκρών.
Υπενθυμίζεται ότι η Hamas είχε απελευθερώσει 105 ομήρους κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας τον Νοέμβριο του 2023 ενώ άλλοι 4 είχαν απελευθερωθεί νωρίτερα.
Επίσης, 8 όμηροι έχουν απελευθερωθεί από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ έχουν ανασυρθεί τα πτώματα 38 ομήρων.
Η Hamas κρατά επίσης δύο Ισραηλινούς πολίτες που εισήλθαν στη Λωρίδα το 2014 και το 2015, καθώς και τα πτώματα δύο στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού που σκοτώθηκαν το 2014

Αργή πρόοδος

Πηγή με γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων υποστήριξε μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post πως οι συνομιλίες καταγράφουν αργή πρόοδο και ότι το Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμα κάποια λίστα από την Hamas αναφορικά με τους ομήρους.
«Δεν ξέρουμε ποιοι από αυτούς τους ομήρους είναι ζωντανοί ή ποια είναι η κατάσταση τους» υπογράμμισε Ισραηλινός αξιωματούχος, ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu υποστήριξε ότι έως το απόγευμα της Κυριακής 5 Ιανουαρίου δεν είχε λάβει κάποιο κατάλογο με ονόματα από την Hamas.

Η λίστα με τους 34

Αργότερα αποσαφηνίστηκε ότι η Hamas δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποια νέα λίστα, αλλά έκανε αποδεκτή μια λίστα με 34 ονόματα που είχε στείλει πριν από αρκετούς μήνες το Ισραήλ.
Το ισραηλινό πρακτορείο Walla μετέδωσε ότι η Hamas ενέκρινε τη λίστα με αντάλλαγμα ένα «κατάλληλο αντίτιμο», δηλαδή τον αριθμό των Παλαιστίνιων φυλακισμένων που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Ωστόσο, οι Ισραηλινοί έκαναν λόγο για ελλιπείς πληροφορίες που καθιστούν αδύνατο να καθοριστεί ποιος είναι ο αριθμός των Παλαιστινίων που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι.

Μια εβδομάδα…. ηρεμίας

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλείται έναν ανώνυμο αξιωματούχο της Hamas, ο οποίος ζήτησε μια εκεχειρία διάρκειας μιας εβδομάδα προκειμένου να καθορίσει ποιος στη λίστα ήταν ζωντανός.
«Η Hamas συμφώνησε να απελευθερώσει τους 34 κρατούμενους, ζωντανούς ή νεκρούς», είπε ο αξιωματούχος.
«Ωστόσο, η ομάδα χρειάζεται μια εβδομάδα ηρεμίας για να επικοινωνήσει με τους απαγωγείς και να εντοπίσει αυτούς που είναι ζωντανοί και εκείνοι που είναι νεκροί» υποστήριξε ο αξιωματούχος.
Πληροφορίες πάντως υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, εάν δεν υπάρξει μια οριστική συμφωνία.

Απογοήτευση

Όπως αναφέρεται, οι οικογένειες των απαχθέντων είναι συγκλονισμένες και αναστατωμένες από τη λίστα με τα ονόματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση κάλεσε τα ΜΜΕ να δείξουν ευαισθησία και υπευθυνότητα σχετικά με τέτοιου είδους δημοσιεύματα, τουλάχιστον έως ότου υπογραφεί μια συμφωνία.

Διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Οι διαπραγματευτές προσπαθούν να επιτύχουν μια κατάπαυση πυρός σε έναν πόλεμο που διαρκεί ήδη 15 μήνες, καθώς και την απελευθέρωση 96 ομήρων που κρατούνται ακόμα στη Γάζα.
Η πρώτη φάση μιας πιθανής συμφωνίας, που αναμένεται να είναι τριών σταδίων, θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 23 γυναικών και μεγαλύτερων αιχμαλώτων στην πρώτη φάση, καθώς και 11 ανδρών κάτω των 50 ετών, οι οποίοι θεωρείται ότι είναι σε κακή κατάσταση υγείας, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών Avera Mengistu και Hisham a-Sayed, οι οποίοι κρατούνται στη Γάζα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Ωστόσο, έως την περασμένη εβδομάδα αναφερόταν ότι η Hamas αρνούνταν να απελευθερώσει 12 από αυτούς τους 34 ομήρους, θεωρώντας οποιονδήποτε άνδρα μεταξύ 18 και 50 ετών ως «στρατιώτη».

Αδιέξοδο

Αξιωματούχος της Hamas τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα εξαρτηθεί από την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος από την πλευρά του Ισραήλ σε αυτό το ζήτημα.

Ο Netanyahu έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε πλήρη τερματισμό του πολέμου και ότι η μάχη κατά της Hamas θα συνεχιστεί αφού ολοκληρωθεί η οποιαδήποτε συμφωνία για τους ομήρους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Brett McGurk, ο νέος εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, βρίσκεται στο Κατάρ και ότι θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις μαζί με τον επικεφαλής της Mossad, David Barnea.

Ασυλία στους ηγέτες της Hamas

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας Al-Hadath ανέφερε, επικαλούμενο πηγές από την ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κατάρ, ότι η Ιερουσαλήμ θα μπορούσε να συμφωνήσει να χορηγήσει ασυλία στους ηγέτες της Hamas και να μην τους στοχοποιήσει στο εξωτερικό, εάν η ομάδα συμφωνήσει να παραιτηθεί από τη διακυβέρνησή της στη Λωρίδα της Γάζας και να μετακομίσει στο εξωτερικό.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γάζα θα ελέγχεται από «ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό όργανο» σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα.

Επίσης, μια διεθνής ειρηνευτική δύναμη, παρόμοια με την UNIFIL στον Λίβανο, θα συσταθεί στην περιοχή, και οι ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνες για την επίβλεψη της εφαρμογής μιας τέτοιας συμφωνίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response