Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ανακοίνωσε σχέδια για την εξάλειψη των ιρανικών εξαγωγών αργού πετρελαίου.
Η αντίθεση της Ουάσινγκτον στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι ένας δηλωμένος λόγος γι’ αυτό.
Η κίνηση αυτή θα επηρεάσει πρωτίστως την Κίνα ως βασικό αγοραστή ιρανικού πετρελαίου, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν Abbas Araghchi απέρριψε την εκστρατεία μέγιστης πίεσης του Trump ως “καταδικασμένη στρατηγική”.
Υπό το φως των τελευταίων αμερικανικών απειλών, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Mohsen Paknejad ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να υπογράψει σύντομα “ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια πετρελαίου στην ιστορία της χώρας” παρουσία του Ιρανού προέδρου Masoud Pezeshkian. ”
Το 2024, το Ιράν μετέφερε 1,29 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, με την Κίνα να είναι ο κύριος αγοραστής.
Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν μέσω της Κίνας, παρόμοια με την πρώτη θητεία του Trump, όταν οι αμερικανικές κυρώσεις στόχευαν κινεζικές κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες επειδή αγόραζαν ιρανικό πετρέλαιο”, δήλωσε στη Nezavisimaya Gazeta ο Gasan Ramazanov, εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Gaidar.
Χαμένη η Κίνα, κερδισμένη η Ρωσία
Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η μεγαλύτερη πίεση των κυρώσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν θα ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, με τις κινεζικές εταιρείες να χάνουν κάποιες προμήθειες πετρελαίου και τη Ρωσία να αυξάνει ενδεχομένως τις εξαγωγές προς την ασιατική αγορά.
Όσον αφορά το σχέδιο του Trump, όλες οι ενέργειές του θα πρέπει να φέρουν τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα, λένε οι εμπειρογνώμονες.
“Ενισχύοντας την παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και ασκώντας πίεση στο Ιράν – έκανε τις τελευταίες του δηλώσεις για να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου προς τα κάτω.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου θεωρήθηκε ως κύριο εργαλείο πίεσης προς τη Ρωσία”, δήλωσε ο Oleg Abelev, επικεφαλής αναλυτής της Ricom Trust.
Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια να σταματήσουν οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου μπορεί να προκαλέσει άνοδο των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι, μειώνοντας παράλληλα την πίεση των κυρώσεων στο ρωσικό αργό και τα πετρελαιοφόρα από τους εισαγωγείς, σημείωσε ο Dmitry Alexandrov, επικεφαλής αναλυτής της AVI Capital.