Το να είστε σωματικά δραστήριοι στη μέση ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να πάθετε έμφραγμα. Αν όμως το έμφραγμα συμβεί, η προηγούμενη σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας προστατεύσει από ένα δεύτερο έμφραγμα, και ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο μετά το πρώτο.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών προσβολών και άλλων μορφών καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει εάν η άσκηση προστατεύει από ένα άλλο σοβαρό καρδιαγγειακό συμβάν μετά από μια αρχική καρδιακή προσβολή.
Μετά από μια διάμεση παρακολούθηση δύο ετών, αυτοί που ήταν στην ομάδα της υψηλότερης φυσικής δραστηριότητας είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν δεύτερο καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους στην ομάδα με τη χαμηλότερη δραστηριότητα. Το ιστορικό υψηλής σωματικής δραστηριότητας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο τον πρώτο χρόνο μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο, όταν ο κίνδυνος να συμβεί άλλο ένα ήταν 63% χαμηλότερος από ό,τι για εκείνους της λιγότερο δραστήριας ομάδας. Επίσης κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου έτους μετά το έμφραγμα, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν 39% χαμηλότερος στην πιο δραστήρια ομάδα σε σύγκριση με τη λιγότερο ενεργή.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν τα πλήρη αποτελέσματα σε επιστημονικό περιοδικός.
«Η μελέτη μας παρέχει πρόσθετα στοιχεία για την αξία της διατήρησης υψηλών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας στη μέση ηλικία πριν από καρδιακή προσβολή, η οποία μπορεί να συμβάλει σε καλύτερη πρόγνωση μετά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Yejin Mok. Ωστόσο, είπε, είναι σημαντικό να μην σκεφτόμαστε τη σωματική δραστηριότητα ως επιδίωξη όλα ή τίποτα. «Το μήνυμα είναι απλώς να κινείς το σώμα σου», είπε ο Mok, επιστημονικός συνεργάτης στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη. «Η περισσότερη δραστηριότητα είναι καλή, αλλά ακόμη και λίγη σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για τη διαχείριση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο».
Οι ομοσπονδιακές οδηγίες σωματικής δραστηριότητας συμβουλεύουν τους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονη αερόβια δραστηριότητα ή συνδυασμό και των δύο. Συνιστώνται επίσης ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.
Ο Mok είπε ότι η μελέτη περιορίζεται από αυτοαναφερόμενα ερωτηματολόγια. Κάλεσε για μελλοντική έρευνα που χρησιμοποιεί έξυπνα ρολόγια και άλλες συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης «που μετρούν πιο αντικειμενικά τη σωματική δραστηριότητα».
Ο Michael LaMonte, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη, είπε ότι η μελέτη ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά είχε ορισμένους περιορισμούς που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, ήταν παρατηρητική και δεν έλαβε υπόψη διάφορους παράγοντες μετά την αρχική καρδιακή προσβολή, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων δραστηριότητας, των φαρμάκων, των καρδιακών διαδικασιών και άλλων θεραπευτικών αλλαγών στον τρόπο ζωής. Ακόμα κι έτσι, είπε, η μελέτη υιοθέτησε «μια έξυπνη προσέγγιση για να καταγράψει πόσο ισχυρό είναι το καρδιαγγειακό όφελος που προσφέρει η σωματική δραστηριότητα, σε σχέση με την ικανότητα κάποιου να αντέχει μια μεγάλη σωματική προσβολή, όπως η καρδιακή προσβολή».
Ο LaMonte, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι χρειάζονται μελλοντικές μελέτες που θα εξετάσουν πώς μια αλλαγή στη συνήθη καθημερινή σωματική δραστηριότητα μετά από καρδιακή προσβολή επηρεάζει τη μελλοντική υγεία. Ενθάρρυνε επίσης όλους να θυμούνται το μάντρα, «Κάτσε λιγότερο, κινήσου περισσότερο. Ακόμα και το να στέκεσαι περιοδικά ή να περπατάς μερικά λεπτά στη δουλειά ή στο σπίτι θα ενεργοποιήσει τους σκελετικούς μυς, την καρδιά και τον μεταβολισμό σου, κάτι που πιστεύουμε ότι αντισταθμίζει ορισμένες από τις επιζήμιες συνέπειες της παρατεταμένης καθιστικής ζωής», είπε ο LaMonte.