Μια ιστορική στροφή στην παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής πραγματοποιεί η Apple, καθώς σχεδιάζει να μεταφέρει τη συναρμολόγηση όλων των iPhone που προορίζονται για την αμερικανική αγορά στην Ινδία ήδη από το 2025, σύμφωνα με αποκαλύψεις που επικαλούνται πηγές με γνώση του θέματος
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η απόφαση εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο του τεχνολογικού κολοσσού για γεωγραφική διαφοροποίηση της παραγωγής, ωστόσο οι ρυθμοί υλοποίησής της φαίνεται να επιταχύνονται σημαντικά υπό την πίεση του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ–Κίνας.
60 εκατομμύρια iPhone «made in India» για τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Apple στοχεύει μέχρι τα τέλη του 2026 να προμηθεύει την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών εξ ολοκλήρου από την Ινδία, με περίπου 60 εκατομμύρια συσκευές ετησίως.
Για να επιτευχθεί αυτό, η παραγωγή iPhone στη χώρα της Νότιας Ασίας θα πρέπει ουσιαστικά να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η κίνηση σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή για την εταιρεία, η οποία έχει βασιστεί επί δύο δεκαετίες στην κινεζική βιομηχανική υποδομή, επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια και χτίζοντας μέσω συνεργατών όπως η Foxconn ένα ανεπανάληπτο μοντέλο παραγωγικής αριστείας, που στήριξε την απογείωσή της σε μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση άνω των 3 τρισ. δολαρίων.
Η πολιτική πίεση οδηγεί την Apple στην έξοδο από την Κίνα
Η αλλαγή πορείας της Apple δεν είναι απλώς στρατηγική – είναι αναγκαστική.
Η Κίνα, όπου συναρμολογείται ακόμη η συντριπτική πλειοψηφία των iPhone, έχει υποστεί τις πιο βαριές δασμολογικές επιβαρύνσεις επί προεδρίας Trump.
Αν και η Ουάσινγκτον φαίνεται τελευταία να επιδιώκει ηπιότερους τόνους με το Πεκίνο, η εμπιστοσύνη των πολυεθνικών εταιρειών, όπως η Apple, στην πολιτική και γεωοικονομική σταθερότητα της Κίνας έχει κλονιστεί.
Η Ινδία ως το νέο παγκόσμιο εργοστάσιο υψηλής τεχνολογίας
Η Ινδία, από την άλλη, εμφανίζεται έτοιμη να καλύψει το κενό. Με κυβερνητική στήριξη, φιλικότερο κανονιστικό πλαίσιο και πληθώρα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, έχει αναδειχθεί σε κομβικό πυλώνα του σχεδίου απεξάρτησης της Apple από την Κίνα. Ήδη τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει επεκτείνει την παρουσία της εκεί, με σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και νέες γραμμές παραγωγής.
Η μετάβαση, ωστόσο, δεν είναι δίχως προκλήσεις: προβλήματα ποιότητας, ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας και καθυστερήσεις παραμένουν εμπόδια, ωστόσο η στρατηγική επιλογή έχει παρθεί – και η πορεία φαίνεται μη αναστρέψιμη.